Selain hidangan paprik, menu daging merah ini juga antara yang popular kalau makan di kedai makan Thai. Sedap dan paling penting menu ni lengkap. Dah ada daging dan sayur. Masak satu lauk ni pun dah cukup.
Kalau dah puas makan kat kedai, nak buat sendiri pun boleh. Boleh ikut resipi yang dikongsi oleh Wan Luqman. Kalau buat menu daging merah ini warna daging mestilah kena merah, baru jadi.
Buat sendiri daging masak merah ala Thai
Bahan-bahan:
– Daging 100gm
– Sos tiram 1sb
– Sos cili 2sb
– Sos tomato 1½sb
– 1sk Nampla
– Cili Padi
– Bawang putih
– Bawang Holland
– Capsicum
– Sos Labu / Perwarna
Ini pewarna dan sos labu yang digunakan untuk buat daging merah.
Cara membuat:
1.Rebuskan daging bersama dengan cecair perwarna tadi. Rebus dalam 15-20 minit insya-Allah lembut.
2. Lepas rebus, rehatkan daging sekejap biar dia kering dan sejuk sikit. Baru hiris nipis.
Ads
3. Tumis bawang putih dan cili padi.
4. Masukkan sos tomato, sos sili, sos tiram berserta nampla.
5. Masukkan sedikit sos labu untuk bagi kuah tu lebih kemerah merahan.
Ads
6. Masukkan air dalam 10 sb. Kalau nak kuah lebih, lebihkan air. Nanti kena alter semula tadi.
7. Akhir sekali masukkan bawang dan capsicum. Lepas masukkan bahan ini, masak dengan api kuat sekejap bagi sekata.
Ads
Siap! Saya suka daging masak merah macam ni. Kuahnya pekat dan tak terlalu banyak atau cair.
Karipap frozen antara yang wajib ada dalam peti sejuk kita. Senang, boleh makan bila-bila waktu. Anak-anak pun suka. Lagi sedap kalau dapat kulitnya yang rangup dan flawles bila digoreng.
Jika selama ini selalu beli karipap frozen apa kata kita buat sendiri pula. Boleh ikut resipi dikongsi oleh Azam Abd Wahab yang menjual karipap frozen.
Turut disertakan tip untuk dapat kulit karipap yang rangup dan cantik waktu digoreng. Jika mahu buat untuk jualan pun boleh.
Resipi kulit karipap rangup
Bahan-bahan:
1 kg (satu bungkus) tepung gandum (saya guna tepung MFM Cap Ros) 3/4 cawan @ 150ml @ 15 sudu makan minyak masak 1 sudu makan marjerin (jenama apa pun boleh, saya guna Planta) 350ml @ 2 cawan @ 18 sudu @ 19 sudu aura air masak/mineral/drinking water/dari penapis 1 sudu makan air kapur yang jernih sahaja * Saya tak letak garam, boleh saja kalau nak letak, ikut cita rasa
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dan marjerin. Biarkan suam-suam dan tuang ke dalam tepung gandum.
2. Gaul rata minyak dan tepung menjadi seperti serbuk roti atau breadcrumb.
3. Campurkan air kapur dan air yg 350ml tadi.
4. Setelah itu masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Jangan terlalu lembik, keras sampai boleh uli dan tidak melekat.
5. Uli tepung sehingga sebati menjadi doh.
6. Untuk proses karipap menjadi senang. Rehatkan/biarkan doh dalam 45 minit-1 jam.
Kalau nak cepat boleh tutupkan doh yang diletakkan dalam bekas dan wrap dgn cling film. Dalam 15 minit dah boleh proses buat karipap.
Cara saya untuk no.6, setelah menjadi doh agak-agak tepung tidak melekat( jika melekat atau lembik letakkan sikit tepung. Jika keras tambahkan air).
Lalu dengan secepat kilat jadikan doh kepada bulat-bulat kecil ( selalunya untuk 1kg tepung/ 1 bungkus saya dapat dlm 100-115 biji bebola kecil).
Setelah dibulatkan kecil saya rehatkan dalam 15 minit guna cling bagi kedap udara dan doh cepat lembut dan senang untuk dibentuk. Selepas 15 minit boleh start buat karipap.
Tip buat karipap frozen
Untuk buat jualan frozen ada 2 cara bagi karipap tahan lama. Boleh tahan sehingga 2 atau 3 bulan.
1. Goreng separuh masak, sejukkan dan frozen. Karipap tak melekat. 2. Bakar guna oven api atas bawah. Suhu 150 C selama 15minit, ikut oven masing-masing. Dah sejuk frozenkan.
Untuk bekalan travel, saya goreng separuh masak tidak sesuai dibakar kerana karipap akan melt/ melekat dan rupa akan herot petot bila nak menggoreng..
Cara goreng karipap untuk dapat kulit flawless & mengerutu
Untuk karipap frozen flawless gebu gebas. Senang saja, keluarkan karipap frozen terus letak dalam minyak atas kuali buka api kecil sederhana.
JANGAN tunggu minyak panas atau defroshkan karipap. Terus letak karipap frozen yg keras tu dalam minyak yg belum dibuka api atau dipanaskan. Itu saja. karipap tak gelembung atau terbelah di tengah. Insyaallah cantik kejadiannya.
Jika nak kulit karipap mengerutu sebab ada yang suka katanya rangup dan sedap.
Selepas siap karipap boleh terus goreng dengan api yang sederhana besar. Gerutu akan terhasil tapi hanya diguna pakai untuk karipap yang sedia untuk digoreng terus. Untuk karipap frozen defrost dulu barulah digoreng.
Comel betul lobak merah ni. Dipanggil lobak parisian mini ia memang jenis yang kecil dan mudah untuk ditanam dalam pasu. Dalam pasu kecil pun boleh.
Turut menanam lobak jenis ini di rumah, Jusery Jausin berkongsi cara penanamannya.
Cara tanam lobak merah parisian mini
Hari ini menuai lobak parisian mini (Parisian mini carrots) salah satu jenis lobak merah di mana lobaknya berbentuk bulat lebih kurang 2.5 cm ukur lilit. Boleh tanam dalam pasu rendah sahaja kerana lobaknya tidak masuk jauh ke dalam tanah.
1. Masukkan tanah campuran yang berkualiti dalam pasu diikuti dengan kompos. Boleh juga tanam di atas batas/ raised bed.
2. Seterusnya tabur biji benih dalam pasu, pastikan tidak terlalu banyak supaya anak pokok tidak tumbuh rapat. Selepas tabur biji benih spray dengan air.
3. Selepas lebih kurang 20 hari, anak benih akan naik dan punya 3-4 daun. Ketika ini bolehlah melakukan proses penyulaman anak pokok atau pun proses keluarkan anak pokok supaya tidak terlalu rapat.
4. Tinggalkan lebih kurang 10-15 pokok dalam satu pasu. Tambah juga tanah keliling anak pokok.
5. Lakukan siraman, dan buang rumput yang tumbuh dalam pasu.
6. Selepas 30 hari pokok akan makin membesar dan lobak parisian mini ini boleh dituai selepas 75 hari.
7. Lobak jenis ini juga lebih mudah dituai kerana tidak masuk jauh ke dalam tanah. Lobak yang sudah dituai boleh dibersihkan dan disimpan dalam peti sejuk jika tidak mahu terus makan.
Bila anak dari mula sesi sekolah Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) secara online ramai ibu bapa yang pening kepala dengan grup chat kelas anak.
Kalau anak ada lebih dari dua orang memang pening. Semua info dari guru diberi di situ. Tambah lagi dengan grup kita kerja dan rakan-rakan.
Bagi memudahkan ibu bapa mencari dan melihat info dari grup chat sekolah apa kata buat pengurusan sikit. Buat folder khusus untuk grup chat persekolahan anak di WhatsApp dan juga Telegram.
Jadi bila tekan saja folder ini akan keluar grup chat berkaitan dengan sekolah saja. Takde lah kita terlepas pandang mesej dalam group dan nak cari apa apa maklumat pun senang.
Hari ini saya nak share cara buat Folder Chat di WhatsApp untuk peranti android supaya senang cikgu dan parents untuk manage group chat PDPR anak-anak.
Langkah 1 – tekan group sampai keluar tanda ✅
Langkah 2 – tekan tiga titik di bahagian kanan atas tu, tekan Add Chat Shortcut.
Langkah 3 – nanti groupkan semua shortcut chat tu dalam satu Folder.
Tutorial buat folder chat di Telegram untuk android
Ini pula cara untuk buat folder grup chat sekolah anak di Telegram. Senang je nak buat.
Stor di kebanyakan rumah kita adalah tempat simpan barang yang jarang digunakan atau barang yang tak mahu lagi digunakan.Ramai yang letak barang ini bertindan-tindan,...