Selain pau kukus, pau goreng juga jadi kegemaran ramai. Kuih yang boleh dipelbagaikan intinya boleh dihidang pagi atau pun petang

Memang boleh saja kita beli tapi buat sendiri lagi best, boleh letak inti banyak dan inti yang kita suka sama ada kelapa, kacang, sardin dan macam-macam lagi. Ikut suka!

Lagi menarik dari doh yang sama boleh jadi bomboloni, burger Malaysia dan donut. Memang berbaloi belajar buat sendiri kan.

Caranya boleh ikut perkongsian Noor Hayaty.

Buat sendiri pau goreng

Buat Sendiri Pau Goreng, Doh Sama Boleh Buat Bombolini, Burger Malaysia Juga

Nak share resipi pau goreng, doh yang sama boleh buat donat, bomboloni, burger Malaysia. Ini resipi cara Cik Yaty ya.

Bahan untuk doh

Tepung gandum 500g
Telur 1 biji
Marjerin 2 sudu makan
Garam 1 sudu kecil (KFC)
Gula 2 sudu makan
Yis/Mauripan kering – 1 pek (11g)
Bread improver – 1 sudu teh
Baking powder – 1 sudu teh
Susu pekat – 2 sudu makan
Air suam – 260ml

Buat Sendiri Pau Goreng, Doh Sama Boleh Buat Bombolini, Burger Malaysia Juga

IKLAN
Cara membuat:

1. Satukan air suam, gula, susu, yis/mauripan. Kacau sebati biarkan dalam 10-15 minit.

2. Sementara itu satukan pula tepung gandum bersama garam, baking powder, bread improver dan marjerin. Kacau dan gaul sebati.

3. Masukkan 1 biji telur dalam adunan dan kacau.

4. Kemudian masukkan bancuhan yis tadi dalam adunan tepung. Masuk sikit-sikit, gaul biar sebati dan tak melekat pada tangan.

Buat Sendiri Pau Goreng, Doh Sama Boleh Buat Bombolini, Burger Malaysia Juga

5. Kalau rasa lembik atau melekat pada tangan, ambil minyak masak sikit letak pada tangan dan uli doh.

IKLAN

6. Rehatkan dalam setengah jam, letak dalam bekas besar, kalau tak melimpah doh.

7. Selepas 30 minit, keluarkan doh, tumbuk sikit dan bahagikan pada doh yang lebih kecil. Bolehlah letak inti kelapa atau apa juga yang disukai dan bentukkan ikut cita rasa. Biarkan seketika, kemudian bolehlah digoreng.

Buat Sendiri Pau Goreng, Doh Sama Boleh Buat Bombolini, Burger Malaysia Juga

8. Selepas bentuk, saya letak dalam cawan kertas supaya senang nak angkat, tak payah letak dalam dulang , dan tabur-tabur tepung lagi.

-Jika nak frozen goreng sekejap saja, sekadar untuk matikan yis. Kemudian boleh angkat dan sejukkan kemudian masuk dalam freezer.
– Untuk burger Malaysia doh yang dibentuk boleh digoreng. Kemudian belah dan isikan sambal dan salad.
– Jika nak buat bombolini selepas bentukkan doh biar seketika dan goreng. Tos dan tabur snow sugar. Gunting bahagian tengah atas dan dan paipkan inti ikut cita rasa.

Ini hasil pau goreng inti kelapa

IKLAN

Buat Sendiri Pau Goreng, Doh Sama Boleh Buat Bombolini, Burger Malaysia Juga

Selamat mencuba.

Sumber: Noor Hayaty

Artikel berkait

Buat Sendiri Pau Gebu, Senang Rupanya. Inti Boleh Letak Ikut Cita Rasa

Subscribe juga YouTube Vanilla Kismis untuk video menarik