Selain pau kukus, pau goreng juga jadi kegemaran ramai. Kuih yang boleh dipelbagaikan intinya boleh dihidang pagi atau pun petang
Memang boleh saja kita beli tapi buat sendiri lagi best, boleh letak inti banyak dan inti yang kita suka sama ada kelapa, kacang, sardin dan macam-macam lagi. Ikut suka!
Lagi menarik dari doh yang sama boleh jadi bomboloni, burger Malaysia dan donut. Memang berbaloi belajar buat sendiri kan.
Caranya boleh ikut perkongsian Noor Hayaty.
Buat sendiri pau goreng
Nak share resipi pau goreng, doh yang sama boleh buat donat, bomboloni, burger Malaysia. Ini resipi cara Cik Yaty ya.
Bahan untuk doh
Tepung gandum 500g
Telur 1 biji
Marjerin 2 sudu makan
Garam 1 sudu kecil (KFC)
Gula 2 sudu makan
Yis/Mauripan kering – 1 pek (11g)
Bread improver – 1 sudu teh
Baking powder – 1 sudu teh
Susu pekat – 2 sudu makan
Air suam – 260ml
Ads
Cara membuat:
1. Satukan air suam, gula, susu, yis/mauripan. Kacau sebati biarkan dalam 10-15 minit.
2. Sementara itu satukan pula tepung gandum bersama garam, baking powder, bread improver dan marjerin. Kacau dan gaul sebati.
3. Masukkan 1 biji telur dalam adunan dan kacau.
4. Kemudian masukkan bancuhan yis tadi dalam adunan tepung. Masuk sikit-sikit, gaul biar sebati dan tak melekat pada tangan.
Ads
5. Kalau rasa lembik atau melekat pada tangan, ambil minyak masak sikit letak pada tangan dan uli doh.
6. Rehatkan dalam setengah jam, letak dalam bekas besar, kalau tak melimpah doh.
7. Selepas 30 minit, keluarkan doh, tumbuk sikit dan bahagikan pada doh yang lebih kecil. Bolehlah letak inti kelapa atau apa juga yang disukai dan bentukkan ikut cita rasa. Biarkan seketika, kemudian bolehlah digoreng.
8. Selepas bentuk, saya letak dalam cawan kertas supaya senang nak angkat, tak payah letak dalam dulang , dan tabur-tabur tepung lagi.
-Jika nak frozen goreng sekejap saja, sekadar untuk matikan yis. Kemudian boleh angkat dan sejukkan kemudian masuk dalam freezer.
– Untuk burger Malaysia doh yang dibentuk boleh digoreng. Kemudian belah dan isikan sambal dan salad.
– Jika nak buat bombolini selepas bentukkan doh biar seketika dan goreng. Tos dan tabur snow sugar. Gunting bahagian tengah atas dan dan paipkan inti ikut cita rasa.
Selalu guna oven untuk buat kuih, membakar dan sebagainya tapi jarang bersihkan. Akibatnya mulalah melekat kotoran yang susah nak hilang.
Supaya oven bersih kembali untuk guna buat kuih dan membakar bulan puasa nanti boleh guna tip cuci oven yang dikongsi oleh Chef Asma.
Tip bersih oven bersih berkilat
Bahan diperlukan:
2 cawan air ( letak air lebih pun boleh)
2 cawan cuka
1 cawan baking soda @ bicarbonate of soda
Kain lap
Botol spray
Mangkuk
Berus dawai periuk kasar
Caranya:
1. Keluarkan semua perkakasan dalam oven.
2. Campurkan 1 cawan baking soda dengan 2 cawan air & 2 cawan cuka dalam mangkuk tadi. Jadikan campuran itu kepada cecair atau pes supaya mudah sapukan pada permukaan kotor (waktu tuang cuka bancuhan akan nampak berbuih).
3. Sapukan cecair/ pes tadi pada permukaan kotor dalam oven, baking soda tu akan bertukar jadi warna perang.
4. Biarkan 12 jam atau semalaman supaya oven jadi lebih bersih, serius tau. Macam magic hasilnya.
5. Cukup 12 jam atau semalaman, ambil kain lap atau berus dawai kasar gosok hingga hilang kesan minyak pada oven.
6. Lap hingga bersih, selepas itu bilas dengan sabun pencuci pinggan & spray dengan air besih
7. Kemudian lap dengan kain. Mesti berkilat kilat oven
8. Siap
Tip bersih permukaan kaca (pintu) oven
1. Ulang langkah 1 tadi.
2. Sapu pes tu pada kaca pintu oven tu.
3. Biar 30 minit.
4. Guna kain buruk untuk lap & bilas dgn air bersih. Lap hingga kering
NOTA: JANGAN switch on oven, nanti pecah cermin oven. Pastikan kering betul betul baru boleh switch on. Jika ada air dalam oven, boleh berasap nanti. Jangan simbah air kat kipas oven, lap saja memang bersih berkilat oven.
Daun kesum banyak kegunaan untuk masakan sebab itu ia antara tanaman yang kena ada di rumah. Tanam untuk guna buat laksa, asam pedas pun jadilah.
Cara paling mudah nak tanam pokok kesum ini adalah dengan hanya menggunakan span dan raga plastik. Tak perlu guna tanah pun. Caranya dikongsi oleh Yazid Nazry’s.
Set up pantas untuk tanam pokok kesum
1. Beli 2 bekas plastik di Eco (satu bekas berjaring dan satu lagi tanpa lubang) & span construction. Span boleh beli di kedai hardware. Sediakan juga keratan batang kesum.
2. Ambil keratan batang kesum dan cucuk keratan pada span.
3. Letak air campuran baja AB dalam satu lagi bekas tanpa lubang. Baja AB ini ada dijual di Shopee dan lengkap semua unsur. Kemudian letak bekas jaring berisi span dan keratan kesum tadi di dalam larutan baja tadi.
4. Selepas 2 hari buat cantasan pucuk yang kering. Nanti daun kesum akan tumbuh merimbun. Bolehlah buat untuk makan sendiri.
Ini pokok kesum yang berusia 7 hari. Tukar air setiap 4 hari sekali, untuk elak jentik-jentik.
Nak tanam pokok tomato tapi nak cepat berbuah. Boleh! Memang ada caranya.
Tak perlu tanam dari semaian biji benih sebaliknya guna kaedah tut. Pokok lebih cepat naik dan berbuah. Caranya dikongsi oleh Mohd Affandi melalui perkongsian di Facebook Berkebun D Rumah.
Cara Tanam Pokok Tomato Supaya Cepat Berbuah
Tut pokok tomato. Tak perlu toreh dan buang kulit di batang tomato, hanya lekatkan medium pengakaran di batang tomato. tunggu 2 minggu dan ia akar berakar seperti ini. cara ini cepat dan mudah dari tanam biji benih.
1. Cari batang pokok yang sihat dan berakar. Boleh kikis kulitnya tapi saya tak buat.
2. Ambil peatmoss letak dalam plastik dan ikat ketat-ketat.
3. Kemudian belah dua plastik berisi peatmoss dan telangkupkan pada batang pokok tomato. Ikat kemas.
4. Dalam dua minggu lebih boleh nampak akar keluar.
5. Bila nampak akar sudah banyak boleh potong batang dan tanam dalam polibeg atau pasu.
INFO: Kaedah ini boleh juga dilakukan pada pokok cili dan terung.