Selain pau kukus, pau goreng juga jadi kegemaran ramai. Kuih yang boleh dipelbagaikan intinya boleh dihidang pagi atau pun petang
Memang boleh saja kita beli tapi buat sendiri lagi best, boleh letak inti banyak dan inti yang kita suka sama ada kelapa, kacang, sardin dan macam-macam lagi. Ikut suka!
Lagi menarik dari doh yang sama boleh jadi bomboloni, burger Malaysia dan donut. Memang berbaloi belajar buat sendiri kan.
Caranya boleh ikut perkongsian Noor Hayaty.
Buat sendiri pau goreng
Nak share resipi pau goreng, doh yang sama boleh buat donat, bomboloni, burger Malaysia. Ini resipi cara Cik Yaty ya.
Bahan untuk doh
Tepung gandum 500g
Telur 1 biji
Marjerin 2 sudu makan
Garam 1 sudu kecil (KFC)
Gula 2 sudu makan
Yis/Mauripan kering – 1 pek (11g)
Bread improver – 1 sudu teh
Baking powder – 1 sudu teh
Susu pekat – 2 sudu makan
Air suam – 260ml
Ads
Cara membuat:
1. Satukan air suam, gula, susu, yis/mauripan. Kacau sebati biarkan dalam 10-15 minit.
2. Sementara itu satukan pula tepung gandum bersama garam, baking powder, bread improver dan marjerin. Kacau dan gaul sebati.
3. Masukkan 1 biji telur dalam adunan dan kacau.
4. Kemudian masukkan bancuhan yis tadi dalam adunan tepung. Masuk sikit-sikit, gaul biar sebati dan tak melekat pada tangan.
Ads
5. Kalau rasa lembik atau melekat pada tangan, ambil minyak masak sikit letak pada tangan dan uli doh.
6. Rehatkan dalam setengah jam, letak dalam bekas besar, kalau tak melimpah doh.
7. Selepas 30 minit, keluarkan doh, tumbuk sikit dan bahagikan pada doh yang lebih kecil. Bolehlah letak inti kelapa atau apa juga yang disukai dan bentukkan ikut cita rasa. Biarkan seketika, kemudian bolehlah digoreng.
8. Selepas bentuk, saya letak dalam cawan kertas supaya senang nak angkat, tak payah letak dalam dulang , dan tabur-tabur tepung lagi.
-Jika nak frozen goreng sekejap saja, sekadar untuk matikan yis. Kemudian boleh angkat dan sejukkan kemudian masuk dalam freezer.
– Untuk burger Malaysia doh yang dibentuk boleh digoreng. Kemudian belah dan isikan sambal dan salad.
– Jika nak buat bombolini selepas bentukkan doh biar seketika dan goreng. Tos dan tabur snow sugar. Gunting bahagian tengah atas dan dan paipkan inti ikut cita rasa.
Daun kesum banyak kegunaan dalam masakan, jadi berbaloi sangat kalau nak tanam. Kalau kawasan rumah tiada tanah pun kita boleh tanam daun kesum ini.
Antaranya guna teknik tanam dalam kotak polisterin seperti yang dikongsi oleh Muhammad Ashaabul Yamin.
1.Beli daun kesum dekat kedai. Asingkan batang dan daun
2. Sediakan kotak polisterin/kabus dan span basuh pinggan.
3. Gunakan pisau dan pembaris bagi memudahkan kerja mengukur dan memotong
4.Potong kotak polisterin separuh macam gambar di bawah.
Kita akan guna bahagian bawah saja untuk takungan air. Separuh bahagian atas, boleh simpanlah untuk kegunaan lain.
5. Ukur saiz span pada penutup polisterin, kemudian potong ikut ukuran.
6. Ini kejadiannya.
7. Kelarkan span menggunakan pisau bagi memudahkan semaian batang kesum.
8. Ramai yang tanya air apakah ini. Inilah baja A dan B. Boleh beli di Shopee atau nurseri.
9. Saya menggunakan baja air bagi memudahkan larutan baja dengan air. Sukatan baja, air paip 1.5 liter bersamaan 3 penutup baja A dan B. Kalau separuh kabus menggunakan 9 liter air terus darapkan untuk sukatan air baja.
10.Bahagian polisterin sebelah atas yg dipotong tadi atas saya buat alas bahagian takungan.
Hasil selepas lebih sebulan 09/06/2020. Mula tanam 01/05/2020.
Di bahagian dalam takungan
Cara penanaman macam ni senang nak jaga, tak perlu siram dah, dan kawasan tak kotor dengan tanah.
Chopper jenis manual ini memang ramai yang beli untuk kegunaan di dapur, salah satunya jenama Tupperware ini. Kejadian biasa berlaku bila dah lama pakai adalah tali getah chopper putus.
Bila dah jadi begini memang kena tukar penutupnya (harganya pun boleh tahan mahal) atau ramai yang terus simpan tak guna lagi dah. Ada juga yang buang terus kerana sangka tak boleh dibaiki sendiri.
Sebenarnya kalau chopper jenis ini ada masalah dengan tali kita boleh saja baiki sendiri. Ramai tak tahu kan!
Sedikit perkongsian DIY cara tukar tali getah (elastic band) chopper Tupperware yang putus. Tak payah bazir duit beli lid atau penutup yang baru. Tali getah tu saya pakai mana yang ada. Kalau tiada boleh cari di Shopee.
1. Buka bahagian atas, cungkil dengan pisau/ skru driver.
Tengok deretan balang air warna warni yang dijual di bazar Ramadan memang menyelerakan. Tapi perlu diingat air ini ada kalanya cantik pada warna saja, bila rasa ramai yang frust kerana tak kena selera atau tak padan dengan harga yang mahal.
Dari beli air sebegini apa kata buat sendiri yang lebih menyegarkan dan juga sihat. Antaranya air lai chi kang. Air ini memang selalu jadi pilihan berbuka puasa, memang nikmat bila diminum sejuk, bagusnya air ini juga menyihatkan.
Cara membuatnya dikongsi oleh Ariff Budiman Zainal Abidin. Air lai chi kang yang dibuat sendiri ini sedapnya memang lain macam sebab bahannya boleh letak banyak, ikut cita rasa kita.
1. Sediakan barli, getah anggur, kundur, kulat kering, longan kering, kismis, gula batu, gula kabung, kurma merah dan juga biji selasih serta kembang semangkuk. Bahan-bahan ini ada di jual di pasar raya (saya beli di kedai ubat Cina)
2. Sediakan mangkuk dan rendam biji selasih dan kembang semangkuk hingga kembang.
3. Masukkan bahan-bahan lain dalam periuk bersama air dan daun pandan lalu rebus sampai bahan bertukar warna dan lembut.
4. Kemudian masukkan selasih dan kembang semangkuk. Sejukkan.
5. Bila dah dekat waktu buka puasa, sediakan ais ketul masukkan dalam mangkuk dan tuang laicikang tadi. Sedia diminum.