Asyik buat teh tarik atau teh susu je kat rumah apa kata tukar sikit hidangan air kita. Boleh cuba buat teh masala.
Dikongsi oleh Aisyah Humaira air teh masala ini sedap kena pekat dan disulai rsa lemak manis berkrim. Selain itu ia juga ada sedikit rasa rempah yang memberi kelainan. Bagi yang nak cuba boleh ikut resepi yang beliau kongsi.
Cara buat teh masalah kaw
Teh Masala Kaw Lemak manis berkrim + savuri. Nikmat sangat bila hirup perlahan-lahan ketika panas-panas suam. Dia punya kaw melekat di segenap rongga mulut. Bagi yang tak suka rasa “rempah” tak perlu letak bahan rempah tapi hasilnya teh kaw sajalah bukan lagi teh masala.
Bahan-bahan:
3 liter air
7 uncang teh (boleh guna Lipton)
5 biji Bunga cengkih kecil
3 biji Buah pelaga
Secubit Jintan manis
1 batang kulit kayu manis
2 inci halia diketuk
5 sudu besar susu pekat atau ikut manis disukai
1 cawan Susu kotak
2 sudu besar susu tepung
Ads
Cara membuat
1.Panaskan air di dalam periuk. Masukkan uncang teh, setelah mendidih masukkan semua bahan rempah dan halia.
2. Dalam satu bekas masukkan susu kotak, susu pekat dan susu tepung lalu kacau hingga semua larut.
Ads
3. Tuang susu dibancuh tadi ke dalam periuk teh. Kacau sebati siap dan sedia dihidang. Jika suka warna pekat boleh lebihkan teh dan susu pekat.
Hidangan pulut memang kesukaan ramai. Pulut cicah kelapa dan ikan masin, pulut durian dan macam macam lagi lah. Boleh buat makan waktu pagi atau hidangan petang.
Tapi ramai juga yang belum mahir hasilkan pulut apatah lagi yang sedap. Nak masak pulut ini sebenarnya mudah saja dan jika nak pulut sedap ada tip yang boleh kita praktikkan.
Caranya dikongsi oleh Khadijah Jaafar. Menurut beliau untuk dapatkan rasa pulut yang sedap kena tanak guna air kelapa.
Rahsia tanak pulut sedap, guna air kelapa
Tanak pulut guna air kelapa muda, rahsia pulut sedap. Cara masak pun mudah guna rice cooker. Paling penting, tetap lembut & sedap. Pulut pun tak jadi berkerak. Sungguh enak dinikmati bersama ikan masin & kelapa parut. Jom cuba!
Bahan-bahan
2 cawan beras pulut susu
2 cawan air kelapa muda
Cara masak
Sukat 2 cawan beras pulut.
2. Basuh beras pulut hingga bersih.
3. Masukkan air kelapa. Kemudian, masaklah pulut seperti biasa dalam rice cooker. Jika mahu rasa sedikit masin, masukkan garam.
4. Bila pulut dah masak. Biarkan seketika ‘keep warm’ & siap. Sedap dimakan dengan kelapa parut & ikan masin.
Balik kerja, terus bergegas masuk dapur, ini rutin biasa ibu yang bekerja. Segalanya nak cepat waktu ini.
Bagi menjimatkan masa memasak kita boleh ikut cara simpan dan penyediaan stok bahan mentah yang dipraktikkan oleh Naeamah Balqis ini.
Simpan lauk cara saya
Selesai stok lauk dan bahan mentah untuk 3 minggu. Betul penat awalnya tapi insya-Allah senang kemudiannya. Bila dah ada semua balik lambat macam mana pun insya-Allah akan rajin masuk dapur walau masak biasa jer. Sebab tu hakak rilek jer walau keluar gelap balik gelap.
Masukkan lauk dalam satu bekas untuk sekali masak. Masukkan air sampai menutupi lauk tadi. Simpan kat tempat beku. Letak air untuk apa? Untuk kekalkan kesegaran lauk td. Untuk orang yang ckp manis udang akan hilang bila letak air simpan lama terpulang. Kita raikan pendapat.
Lauk yang saya letak air – Udang + sotong + ikan + ayam…semua bersihkan siap-siap. Simpan lauk yang dah bersih
Daging + tulang – simpan mcm biasa…jangan letak air. Bila nak masak keluarkan alirkan bawah air paip. Kalau udang + sotong sekejap jer cair. Ayam amik masa sikit. Takder masalah nak cairkan ais tu, uolss kalau nak masak pagi esok malam tu boleh letak kat chiller ramai orang buat mcm tu kan.
Cara simpan sayur
– Halia + lengkuas + serai + kunyit letak dalam bekas dan masukkan air sampai menutupi sayuran tersebut.
– Cili hijau + limau + bawang putih + bawang merah + daun sup + kacang panjang + cili merah + carrot + timun + petai + kobis + sawi jepun + bunga kobis + brokoli, letak tisu kering kat bahagian bawah untuk serap air yang akan menitis kat dlm bekas tersebut.
Sayur akan tahan lama. InsyaAllah. Cuma sawi jepun + kobis tak tahan lama. Seminggu ok lagi, selepas tu sawi akan lembik dan kobis akan hitam dekat tepi. Sebab tu lah sayur berdaun saya tak beli banyak sekaligus cukup untuk seminggu.
Bajet
Saya letakkan sekali bajet untuk bulan ni sebab nanti ada yang tanya berapa bajet untuk bahan2 mentah ni..
Udang – Rm 25.00 (1.474 kg)
Sotong – Rm 66.00 (3.304 kg)
Ikan Tenggiri – Rm 47.00 (2.136 kg)
Ayam – Rm13.00 (sekor)
Ayam pencen – Rm 20.00 (2 ekor)
Ikan lolong – Rm13.00
isi udang – rm12
Jumlah = Rm196.00 (Lauk)
RM 47.00 (sayur – cili hijau + cili api merah + ubi kentang + kobis unggu + serai + tomato + kacang panjang + daun ketumbar + halia + lobak + pak choy + cili benggala + + terung + salad + bawang merah + bawang putih).
Bajet bergantung kepada keperluan individu. Saya bertiga, adakalanya akan lebih juga sikit bajet tu. Contoh kalau saya nak buat nasi ayam, saya akan beli ayam lain sbb ayam yang ada tak sesuai untuk buat nasi ayam..ayam dipotong kecik.
Mudahkan mak-mak yang bekerja
Saya bukan nak tunjuk bajet saya. Saya nak tunjuk cara saya simpan lauk untuk mudahkan untuk kita mak-mak ni masak dan juga cara simpan sayur-sayur untuk tahan lama terutama mak-mak berkerjaya keluar pepagi hari dan hampir nak malam baru balik mcm saya.
Jangan ckp peti besar boleh la buat mcm ni. Saya dah kahwin 15 tahun, baru kawin dulu peti kecik jer tp saya buat mcm ni jugak..saya letak dlm plastik, cuma tak letak air la bila letak dlm plastik. Cuma rasa kering sikit lauk tu berbanding yang letak air mcm sekarang…tp ok sangat lagi dari tak buat apa-apa kan.
Bagi kereta yang terkena air banjir, tumpahan minuman, makanan terutama jika terbiar lama pada kusyen dan karpet memang menyebabkan bau hapak. Letak pewangi pun memang takkan hilang.
Boleh pening kepala kalau memandu dalam kereta yang berbau begini. Nak tak nak memang kena nyahkan bau ini dulu. Memang boleh cuci di tempat cucian kereta tapi jika nak jimat boleh guna cara tiga cara ini yang memang biasa digunakan dan berkesan.
Guna arang
Sebenarnya arang merupakan agen penghilang bau yang berkesan. Terdapat dua cara menggunakan arang untuk menghilangkan bau hapak dalam kereta.
Cara pertama ialah letakkan arang dalam bekas plastik dan biarkan terbuka sahaja di lantai kereta. Cara kedua, bungkuskan arang dengan tisu atau beg kain dan letakkan di kawasan yang berhampiran dengan bau hapak itu.
Letak serbuk kopi
Selain arang, serbuk kopi juga merupakan agen penghilang bau yang berkesan. Caranya mudah sahaja, letakkan serbuk kopi di dalam bekas dan letakkan bekas tersebut di atas lantai kereta. Biarkan semalaman dan bau hapak akan hilang malah kereta akan semerbak bau kopi.
Baking soda
Kalau tiada arang dan kopi, boleh juga gunakan baking soda untuk nyahkan bau hapak. Caranya letak saja serbuk baking soda dalam bekas, biarkan terbuka dan letak dalam kereta semalaman.
Boleh juga tabur terus baking soda ini atas kusyen yang berbau hapak selama beberapa jam dan kemudian vakum. Teknik ini juga digunakan untuk hilangkan bau hancing pada tilam.
Daun pandan dan limau purut pun berguna
Selain daripada 3 cara di atas, boleh juga letakkan daun pandan atau daun limau purut untuk kurangkan bau hapak ini. Letak saja beberapa helai daun ini dalam kereta selama beberapa jam.