Udang kering selalu kita guna dalam masakan. Jadi kalau tengok harga udang murah hari ini boleh ambil kesempatan untuk beli dan buat sendiri udang kering.
Harga udang kering ini pun dah semakin mahal jadi elok juga kalau kita buat sendiri, dah tentu kebersihan lebih terjaga. Cara membuatnya dikongsi oleh Suhaila Ishak
1. Beli udang, boleh guna udang laut yang kulit keras.
2. Rebus udang dengan sedikit air dicampur dengan garam. Rebus sampai kering air untuk kekalkan kemanisan udang.
Ads
3. Lepas rebus boleh jemur atau nak mudah masukkan dalam oven, suhu 150 darjah Selsius. Bakar sampai kering dalam 20 minit.
Kalau jemur dalam cuaca panas, sehari pun dah boleh kering.
Ads
4. Bila dan betul-betul kering, masukkan dalam plastik. Ramas rams untuk hancurkan kulit. Kemudian boleh ambil isi udang.
5. Simpan udang kering dalam balang kedap udara.
Ads
Inilah hasilnya, segarkan. Makan begitu saja pun sedap.
Bahan kisar:
2 labu bawang besar
1 labu bawang putih
2 inci halia
4 batang serai
Bahan perap:
2 cawan gula
2 sudu kecil garam
4 sudu kecil kunyit
3 sudu besar jintan manis
Cara membuat sate:
Dalam besen besar masukkan isi ayam, bahan kisar dan bahan perap
Gaul sebati dan perap . Lagi lama lagi best
Ambil isi ayam perap tadi cucuk dengan lidi sate.
Lebihan perapan tadi ambil sedikit letak dalam bekas kemudian campur dengan sedikit minyak untuk direnjis ketika bakar sate.
Bakar hingga isi ayam masak, boleh juga guna pemanggang ajaib.
Bahan untuk kuah kacang:
Segenggam cili kering
2 labu bawang besar
2 inci halia
(Kisar 3 bahan di atas)
1 batang serai di ketuk
2 cawan kacang tanah -siap dikisar
2 keping gula melaka
1/2 cawan gula
Garam
Air secukupnya
Asam keping
Cara membuat:
Panaskan minyak.
Tumiskan bahan kisar masukkan serai (tumis sampai pecah minyak).
Masukkan kacang tanah gaul sebati.
Masukkan air kacau dan biar mendidih (api perlahan).
Masukkan gula melaka, gula, garam & asam keping.
Masak hingga pekat, rasa dan tambah apa yang kurang.
Boleh hidangkan sate bersama kuah kacang, hirisan timun dan bawang serta nasi impit.
Ruang dalam rumah dah elok dihias tapi kita selalu lupa bahagian pintu. Sejak beli dan duduk dalam rumah sendiri biasanya pintu rumah jarang kita tukar.
Tapi kalau sampai satu masa kita pun dah rasa Kalau dah mula rasa pintu lama perlu dimakeover supaya nampak lebih cantik dan ikut deko ruang boleh guna ide daripada Shaifuddin Shaffie ini.
Simple saja, sesuai kalau nak pintu cantik tak bajet tak banyak.
Barang yang diperlukan
Kayu moulding (beli di Shopee)
Gam kayu (beli di Shopee RM60++)
Ukuran frame
-Atas 2 x 2 kaki
-Tengah 2 x 1 kaki
-Bawah 2 x 2 kaki.
Ukur dan potong kayu ikut ukuran. Kemudian lekat guna gam kayu. Salotape supaya frame kekal pada kedudukannya. Biarkan dulu supaya gam melekat sepenuh.
Kemudian bolehlah dicat ikut warna pilihan. Dah cantik!
Bekas plastik macam ni mesti banyak di rumah kita. Kadang-kadang bila banyak sangat tak tahu nak buat apa. Sudahnya kita buang.
Bagi yang suka bercucuk tanam, bekas bekas makanan ‘tipuware’ ini sebenarnya berguna untuk tanaman hidroponik. Untuk yang baru berjinak-jinak belajar tanam sayur pun elok juga. Tak perlu keluar modal sangat beli pasu, polibeg dan sebagainya.
Caranya dikongsi oleh pengguna Facebook D’ Pro A’Nas
Bekas plastik makanan ‘tipuware’ untuk tanam sayur
Bahan- bahan yang diperlukan
Bekas makanan (guna botol air mineral pun boleh)
Kain mikrofiber atau apa-apa kain yang boleh menyedut air.
Cocopeat (hampas sabut kelapa) boleh beli di nurseri
Soldering Ion – untuk membuat lubang
Alumium Foil atau cat
Anak Pokok
Cara membuat
1. Ambil bekas makanan, boleh guna pelbagai saiz. Ikut nak besar mana.
2. Buat lubang menggunakan soldering iron di bahagian bawah untuk masukkan mikrofiber bagi menyerap air. Buat juga lubang pada sekeliling bekas makanan seperti gambar di bawah.
Soldering iron
3. Kemudian masukkan cocopeat dan juga anak benih sayur. Boleh juga terus semai benih atas cocopeat. Dah tanam anak benih kemudian siram.
3. Cari satu lagi bekas untuk isi air dan letak bekas makanan berisi anak benih yang dah berdaun empat di atasnya. Pastikan kain masuk dalam air.
4. Balut bekas makanan yang transparent supaya tak berlumut bila kena cahaya matahari. Boleh juga dicat.
Sistem semaian hidroponik guna cocopeat sistem sumbu/wick ini juga memudahkan kita kerana tak perlu disiram setiap hari.
Jangan selalu biar lampu 'fuel low' menyala, ada bahaya menanti! Tapi sebenarnya ramai yang antara kita buat perkara sebaliknya. Walau dah tanda fuel low dah...