Tengok biskut bulat bersalut coklat dengan badam macam ni memang teringat jenama coklat yang terkenal ini.

Tapi bukan ya, ini Ferrero Cookies. Lebih kurang almond london tapi lebih mewah. Tengok pun dah tahu sedap.

Kalau teringin nak buat ini, boleh ikut cara dikongsi oleh Faizah Arzmi.

Buat sendiri Ferrero Cookies

Bahan-bahan:
250 gm buttercup
3/4 cawan gula kastor
1/2 cawan serbuk badam
1/2 cawan susu tepung
1 cawan Nestum – dikisar menjadi serbuk
2 sudu tepung jagung
2 sudu tepung beras
Tepung gandum secukupnya

Cara membuat:

1. Mula mula sekali kacang hazelnut dibakar hingga rangup.
Kacang nib dibakar terlebih dahulu
Beryl’s Milk compound dicairkan.

IKLAN

2.Pukul buttercup dan gula hingga kembang

3. Masukkan serbuk badam, susu tepung, Nestum kisar, tepung jagung, tepung beras.

4. Kacau dan masukkan tepung gandum lebih kurang 2 cawan. Masukkan sikit demi sedikit sehingga doh sebati cantik, mampu digetel dengan elok terletak.

IKLAN

5. Jika doh lembik sangat, tambah tepung sampai doh cantik boleh olah dengan baik. Jangan terlalu banyak tepung, doh mudah keras dan pecah masa nak getel jadi bulat)

6. Bentukkan bulat doh, letak kan kacang hazelnut sebiji. Bulat kan dan bakar sehingga masak. Suhu bergantung pada oven masing-masing. Bakar sehingga doh garing sikit (untuk rangup). Sejukkan biskut.

7. Cairkan coklat Beryl’s, masukkan kacang nib dalam coklat cair. Ambil biskut celup dalam coklat yang dah bercampur dengan kacang nib.

IKLAN

8. Masukkan dalam paper cup, biarkan sehingga keras atau letak dalam freezer sekejap. Siap!

Selamat mencuba.

Sumber: Faizah Arzmi