Cara buat kari ayam ini lebih kurang macam kari di restoren nasi kandar. Tak gunakan santan tapi pekat dan pedas. Kari macam beginilah yang kena dengan citarasa. Tak perlu makan dengan sambal.
Selain sedap makan dengan nasi boleh juga cicah dengan lempeng, roti atau pulut kuning. Semuanya sedaplah…
Cara buat kari ayam pekat, pedas tanpa santan
Bahan-bahan
Ayam -dipotong
Daun kari
Rempah 3 sekawan -kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
2 paket kecil serbuk kari ayam/daging Babas
Serbuk cili (mengikut citarasa)
4 sudu kecil gula merah
½ sudu kecil gula pasir
Garam secukup rasa
2/3 biji kentang -dipotong
1-2 biji cili besar -jika suka
1 biji tomato -jika suka
Bahan kisar
1½ biji bawang besar
1 ½ inci halia
2 ulas bawang putih
1 batang serai
12 tangkai cili kering -dibuang biji
Ads
Cara buat kari ayam
1. Panaskan minyak kemudian tumis rempah 3 sekawan bersama daun kari hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan serbuk kari, serbuk cili serta sedikit air. Masak lagi sehingga tumisan tersebut pecah minyak.
Ads
4. Masukkan ayam dan sedikit air. Masak sehingga ayam empuk.
6. Kemudian perasakan dengan garam dan gula. Ketika ini boleh masukkan cili besar dan tomato jika suka. Masak hingga gulai pecah minyak. Tutup api dan boleh dihidangkan.
Ads
TIP : Pastikan kari ini tak menggunakan banyak air supaya kuahnya pekat. Barulah rasanya sedap.
Hidangan spageti terutama spageti bolognese memang selalu kita sajikan. Tak kira masa boleh makan dari pagi sampai ke malam. Jadi memang berbaloi sangat kalau standby sos bolognese frozen ini.
Senang bila nak makan ambil dan defrost saja. Nak lagi mudah boleh ikut cara yang dipraktikkan oleh Erni Abu Samah.
Jika ikut cara yang dikongsi oleh beliau, sos ini boleh buat untuk 5 kali makan dan tahan hingga 6 bulan. Malah menurut beliau rasanya lagi sedap dari sos segera.
Buat sendiri sos spageti frozen, tahan 6 bulan boleh 5 kali makan
Sementara ada mood kita buatlah sos speghetti frozen, standby untuk Ramadan. Biasanya bila dah hujung puasa, tak lalu dah nak makan nasi.
Masukkan dalam paket kecil dan simpan dalam freezer, sos oni boleh tahan 6 bulan. Saya buat 6 kilo dapat 5 kali makan. Rasanya lagi sedap berganda dari sos dalam botol.
Bahan-bahan
7 kg tomato merah -buang kulit, biji dan kisar
5 biji bawang besar -didadu
15 ulas bawang putih – dipecahkan dan didadu
3 – 4 sudu besar garam
2 sudu besar – gula
Origano, parsley, basil (serbuk kering) – 2 sudu besar setiap satu
2 susu besar chili flakes
2 sudu besar lada hitam
Bay leaves
2 tin besar tomato puri
2 tin cendawan hiris (optional) ( letak 1/2 jam terakhir)
Cara membuat
1. Panaskan sedikit minyak jagung, tumis bawang besar, bawang putih. Jangan garing, cukup layu saja.
2. Masukkan tomato yg dikisar halus.
3. Masukkan 2 tin tomato puri bersama garam, gula, lada hitam dan semua daun herba.
4. Reneh atas api kecil dalam 2 jam. Kurang 2 jam sikit pun boleh.
5. Setengah jam terakhir masukkan cendawan yang dihiris.
6. Dah bila kuah dah sejuk masukkan dalam paket kecil sebelum simpan dalam freezer. Kuah spageti bolognese ini boleh tahan sehingga 6 bulan.
Cara penggunaan sos
Bila nak makan hanya perlu tumis daging cincang, tambah sos di atas dan perisakan ikut citarasa. Boleh juga tambah beefball. Boleh jadi sos lasagna atau piza.
Tip buang kulit tomato
Kelar kulit tomato kemudian celur dalam air menggelegak hingga nampak kulitnya terkoyak. Jangan lama, nanti lembik. Nanti kulit tomato mudah dikupas macam kupas pisang.
Ramai yang suka makan ikan keli tapi tak ramai yang mahu masak di rumah. Sebabnya kalau tak bersihkan betul-betul akan ada bau hanyir kemudian bila nak goreng meletup-letup pulak. Itu yang tak sanggup.
Sememangnya untuk siang atau bersihkan ikan keli ada caranya untuk elak bau hanyir. Bagi yang nak cuba masak atau goreng sendiri ikan keli ini boleh ikut tip yang dikongsi oleh Afy Al Habibi. Beliau juga turut berkingsi tip supaya ikan keli goreng jadi rangup dan tak meletup-letup waktu digoreng.
Tip bersih ikan keli supaya tak hanyir, goreng tak meletup & rangup
Tip untuk peminat ikan keli. Cikgu nak beri tip kepada yang belum tahu. Masalah utama ikan keli ni ada satu bau yang kuat. Hanyir sangat. Jadi cikgu nak kongsikan cara hilangkan bau tersebut.
Cikgu juga ada bagi resepi mudah untuk goreng ikan keli supaya menjadi rangup. Rupa ikan keli pun elok lurus je badannya. Takda yang patah pinggang. Paling penting masa gorengnya tak meletup-letup.
Okay jom mula. Tengok betul-betul dekat gambar.
1. Selepas bersihkan lemak dan darah beku di tengahnya, masih ada lagi bahagian yang menyembunyikan darah beku. Dekat dengan jari cikgu tunjukkan. Gunting sedikit pada bahagian tersebut. Buat kiri dan kanan bahagian ikan.
Darah inilah punca sebenarnya ikan keli berbau kuat walaupun selepas dibersihkan. Tak ramai sebenarnya kalau kita makan kat luar, bahagian tersebut akan dibuang. Kenapa cikgu kata begitu? Sebab dah banyak kali terkena. Nampak kan? Kedua-dua belah tu kena korek keluar.
2. Langkah seterusnya basuh ikan keli tadi dua hingga tiga kali bagi menghilangkan darah sebersihnya.
3. Kemudian tips untuk menghilangkan bau hanyir ikan keli secara keseluruhannya ialah masukkan dua sudu besar tepung gandum. Kemudian barulah dicuci bersih sekali lagi. Inilah rupa ikan keli yang telah siap dibasuh.
4. Untuk rahsia isi ikan keli menjadi rangup, kelar ikan keli rapat-rapat.Kemudian, lumur ikan keli dengan bahan tumbuk di bawah: -1 ulas bawang putih -Sehiris nipis halia -Serbuk kunyit -Garam -Secukup rasa
5.Tip seterusnya untuk mengurangkan ikan keli meletup-letup semasa menggoreng, lumur nipis dengan sedikit tepung gandum. Goreng guna tips ini juga buat ikan tak melekat. Malah ikan keli juga lebih rangup.
6.Gorenglah ikan keli dalam minyak yang banyak dan panas. Sebelum digoreng masukkan dua keping asam. Kemudian masukkan ikan. Tutup dengan tudung periuk.
Selepas sebelah ikan garing elok, terbalikkan arah tersebut. Kemudian tos dan bolehlah diangkat.
Binatang ni memang kecik saja tapi ramai yang tak suka dengan kehadiran cicak di rumah.
Selain geli rumah boleh jadi bersepah dengan najisnya yang susah nak dibersihkan bila kering. Inilah yang buat kita tension.
Tahu masalah ini buat ramai wanita tension Hani Mynis berkongsi tip untuk menghapuskan binatang ini.
Tapi sebelum mengetahui cara untuk menghapuskannya, katanya kita perlu kenal dulu binatang ini.
Biodata cicak
Makanan cicak : binatang/serangga kecil seperti semut, nyamuk, lalat, kumbang, unggas, labah-labah kecil.
Pemangsa cicak: burung
Habitat cicak : Tempat yang hangat (disebabkan sekarang ni kan musim hujan sebab tu banyak cicak masuk rumah, dorang sejuk kat luar tu ?), belakang almari, belakang tv, sekitar peti ais, sekitar lampu, belakang bingkai gambar dan cermin.
Kesukaan : persekitaran yang kotor, tempat yang berbau hapak seperti timbunan kertas terutamanya surat khabar, timbunan kasut, timbunan baju
Kebencian : bau yang tengik seperti bau bawang merah, bawang putih, tembakau, cuka, ubat gegat
10 cari hapuskan cicak
Berdasarkan profile cicak kat atas ni meh hani senaraikan 10 cara nak elakkan cicak berkampung kat rumah kita.
1. Hilangkan bekalan makanan cicak kat rumah kita , iaitu kita uruskan dulu masalah nyamuk dan semut yang banyak kat rumah. Gunakan racun semut (yang jual sepeket rm1 tu sangat berkesan) dan hapuskan tempat pembiakan nyamuk.
Bila bekalan makanan dia takda kat rumah kita automatik cicak akan berkurang atau takda langsung. Hani gunakan cara ni juga yang menyebabkan kat rumah hani susah nak jumpa cicak
2. Disebabkan cicak takut kat burung, bela burung kat rumah! Eh eh haha takyah sampai camtu sekali memadai sediakan jejak burung seolah2 ada burung kat rumah kita dgn cara :
Letak beberapa kulit telur burung puyuh kat area tingkap atau mana2 tempat cicak boleh masuk. Dia nampak je telur burung puyuh tu confirm tak jadi masuk rumah.
Lekatkan bulu pelepah burung kat tempat masuk cicak tu. Kalau nak cantik boleh letak bulu pelepah burung merak lekat kan dinding jadikan perhiasan.
3. Disebabkan cicak suka lepak belakang almari dan bingkai cermin dan dinding, semasa susun atur perabot jangan rapatkan perabot kat dinding. Jarakkan dalam 10 cm dari dinding. Kalau kat rumah banyak cicak, kurangkan perhiasan sangkut mcm bingkai cermin dan gambar.
4. Jaga kebersihan rumah, pastikan tong sampah bertutup. Sebab bila sampah dan sisa makanan tarik perhatian lalat, automatik cicak pun datang ramai2 panggil geng dia sbb banyak makanan dia kat rumah tu.
5. Elakkan suka melonggok barang sama ada kain-kain, kertas dan kasut. Kitar semula surat khabar lama. Re-organise semua barang supaya teratur dan berada di “rumah” dan tempat khas utk setiap barang-barang.
6. Letakkan beberapa ulas bawang putih atau hirisan bawang merah dalam kabinet. Tapi ini kena berhati-hati sebab perlu ditukar selang 3 hari. Kang membusuk lain pulak jadinya.
7. Letak ubat gegat dalam kabinet atau laci. Tapi laci/kabinet berisi makanan tak digalakkan.
8. Lap permukaan meja makan/ kaunter kabinet dengan semburan campuran cuka (diy surface cleanerutk elakkan cicak melintas atas meja makan kita
9. Guna pelekat perangkap lalat. Boleh beli di Eco. Tampalkan di sebelah peti ais atau belakang tv, bingkai cermin atau gambar.
Cicak akan melekat kat atas pelekat tu dan kita boleh buang bila dah ada beberapa cicak melekat. Tak digalakkan utk org penggeli cicak mcm hani hahaha hani x berani buat ni.
10. Bela kucing sbb kucing boleh tolong tangkap cicak, bukan setakat cicak kadang2 sumpah2 pun dorang boleh “hadiahkan” kat tuan dia.