Karipap frozen antara yang wajib ada dalam peti sejuk kita. Senang, boleh makan bila-bila waktu. Anak-anak pun suka. Lagi sedap kalau dapat kulitnya yang rangup dan flawles bila digoreng.
Jika selama ini selalu beli karipap frozen apa kata kita buat sendiri pula. Boleh ikut resipi dikongsi oleh Azam Abd Wahab yang menjual karipap frozen.
Turut disertakan tip untuk dapat kulit karipap yang rangup dan cantik waktu digoreng. Jika mahu buat untuk jualan pun boleh.
Resipi kulit karipap rangup
Bahan-bahan:
1 kg (satu bungkus) tepung gandum (saya guna tepung MFM Cap Ros) 3/4 cawan @ 150ml @ 15 sudu makan minyak masak 1 sudu makan marjerin (jenama apa pun boleh, saya guna Planta) 350ml @ 2 cawan @ 18 sudu @ 19 sudu aura air masak/mineral/drinking water/dari penapis 1 sudu makan air kapur yang jernih sahaja * Saya tak letak garam, boleh saja kalau nak letak, ikut cita rasa
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dan marjerin. Biarkan suam-suam dan tuang ke dalam tepung gandum.
Ads
2. Gaul rata minyak dan tepung menjadi seperti serbuk roti atau breadcrumb.
3. Campurkan air kapur dan air yg 350ml tadi.
4. Setelah itu masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Jangan terlalu lembik, keras sampai boleh uli dan tidak melekat.
5. Uli tepung sehingga sebati menjadi doh.
6. Untuk proses karipap menjadi senang. Rehatkan/biarkan doh dalam 45 minit-1 jam.
Ads
Kalau nak cepat boleh tutupkan doh yang diletakkan dalam bekas dan wrap dgn cling film. Dalam 15 minit dah boleh proses buat karipap.
Cara saya untuk no.6, setelah menjadi doh agak-agak tepung tidak melekat( jika melekat atau lembik letakkan sikit tepung. Jika keras tambahkan air).
Lalu dengan secepat kilat jadikan doh kepada bulat-bulat kecil ( selalunya untuk 1kg tepung/ 1 bungkus saya dapat dlm 100-115 biji bebola kecil).
Setelah dibulatkan kecil saya rehatkan dalam 15 minit guna cling bagi kedap udara dan doh cepat lembut dan senang untuk dibentuk. Selepas 15 minit boleh start buat karipap.
Tip buat karipap frozen
Ads
Untuk buat jualan frozen ada 2 cara bagi karipap tahan lama. Boleh tahan sehingga 2 atau 3 bulan.
1. Goreng separuh masak, sejukkan dan frozen. Karipap tak melekat. 2. Bakar guna oven api atas bawah. Suhu 150 C selama 15minit, ikut oven masing-masing. Dah sejuk frozenkan.
Untuk bekalan travel, saya goreng separuh masak tidak sesuai dibakar kerana karipap akan melt/ melekat dan rupa akan herot petot bila nak menggoreng..
Cara goreng karipap untuk dapat kulit flawless & mengerutu
Untuk karipap frozen flawless gebu gebas. Senang saja, keluarkan karipap frozen terus letak dalam minyak atas kuali buka api kecil sederhana.
JANGAN tunggu minyak panas atau defroshkan karipap. Terus letak karipap frozen yg keras tu dalam minyak yg belum dibuka api atau dipanaskan. Itu saja. karipap tak gelembung atau terbelah di tengah. Insyaallah cantik kejadiannya.
Jika nak kulit karipap mengerutu sebab ada yang suka katanya rangup dan sedap.
Selepas siap karipap boleh terus goreng dengan api yang sederhana besar. Gerutu akan terhasil tapi hanya diguna pakai untuk karipap yang sedia untuk digoreng terus. Untuk karipap frozen defrost dulu barulah digoreng.
Cuaca sekarang memang selalu panas malah ada masa membahang. Bagi ruang dalam rumah yang tiada aircon memang terasa hangatnya.
Salah satu cara untuk mengurangkan bahang dalam bilik atau ruang akibat cuaca panas ini adalah pemasangan exhaust fan. Ia berkesan akan menarik haba panas keluar dari ruang.
Cuma nak pasang alat ini ada yang fikir kena tebuk dinding dan buat wiring bagai. Sebenarnya tak semestinya. Memang lagi elok begitu, tapi bagi yang menyewa rumah atau bilik ada tuan rumah yang tak membenarkan penyewa berbuat demikian.
Sebagai alternatif, boleh ikut cara yang dikongsi oleh Jay Khor ini yang menunjukkan cara memasang exhaust fan dalam bilik tanpa perlu tebuk lubang atau buat wiring.
Cara pasang exhaust fan tanpa perlu tebuk dinding
Caranya hanya perlu sangkut saja alat ini pada jeriji besi tingkap. Berikut adalah langkah DIY yang boleh kita buat;
1. Mula-mula terbalikkan exhaust fan, buang kepingan bahagian belakang. Jangan bimbang ia tak menjejaskan fungsi.
2. Seterusnya buka cover bahagian depan.
3. Perhatikan ada lubang kecil di situ, masukkan cable tie di situ.
4. Tentukan lokasi tingkap untuk diletakkan exhaust fan dan ikat cable tie di situ. Ikat ikut cita rasa tapi pastikan kemas.
5. Dah sangkut elok, tutup exhaust fan dengan cover.
6. Dah siap! Senangkan. On suis untuk keluarkan haba panas. Boleh pasang extension jika wayar tak cukup panjang. Kalau tingkap pasang langsir, pasangkan jaring.
Selamat mencuba.
Kalau nak beli exhaust fan macam ni boleh klik SINI
Ramai yang menanam pokok kunyit di sekitar rumah memandangkan selalu digunakan dalam masakan, baik daun mahupun isinya.
Cuma ada pokok yang ditanam naik dengan subur dan ramai juga yang merungut pokok kunyit ‘kurus melidi’, daun tak lebat dan menguning.
Jika pokok kunyit yang ditanam kurang menjadi boleh gunakan beberapa tip yang dikongsi oleh seorang netizen dalam satu hantaran oleh di Facebook Berkebun Tepi Rumah.
Berjaya menanam pokok kunyit dengan subur sekali, dengan daun yang cukup lebar ‘boleh dibuat kipas’ ini tip mudah yang digunakan.
“Pokok ini tanam guna tanah biasa saja, tak beli baja apapun tapi pokoknya gemuk-gemuk, daunnya oleh dibuat kipas.”
Tip yang digunakan
1. Guna baja organik sisa sayur dan rumput meliar yang dicabut. Letak pada keliling pokok. Fungsinya untuk pastikan tanah sentiasa sejuk, sambil jadi baja organik bila ia reput.
2. Siram pokok kunyit dengan air yang cukup. Tumbuhan daun memang perlukan air banyak sebab tak boleh menyimpan stok air. Adanya sisa tanaman yang diletakkan pada pangkal pokok juga bantu lembapkan tanah.
3. Pokok yang kurang air akan menyebabkan daunnya jadi kuning.
4. Boleh guna siram dengan air basuhan beras, petua ini memang berkesan untuk suburkan pokok kunyit.
5. Jika daun pokok kunyit dimakan ulat, amalkan ‘mengasap’ pokok pada waktu petang (jam 6.30 ke atas). Ini kerana pada waktu inilah ulat selalu datang. Boleh bakar sarang telur dan letak baranya di bawah pokok/dekat pokok, InsyaAllah tiada ulat atau bena menyerang.
Ramai yang cuba tanam pokok sirih tapi selalu mengadu tak hidup atau tak menjadi. Kalau sebelum ini tanam dalam tanah, apa kata cuba pula tanam sirih melalui teknik kokedama.
Atau dengan kata lain tanam sirih dalam gumpalan tanam yang dibalut dengan sabut kelapa atau lumut. Cara tanam sirih melalui kaedah kokedama ini dikongsi oleh Muhamad Nazar.
Cara tanam pokok sirih teknik kokedama
Teknik kokedama asalnya dari Jepun, kalau di sana mereka guna lumut untuk bahagian kulit kokedama. Tapi sebab saya sabut kelapa saja.
Selain pokok sirih macam-macam jenis pokok yang boleh diguna teknik kokedama ini. Cara ini saya kongsi kerana ramai yang kata cuba tanam pokok sirih tapi tak menjadi.
Bahan-bahan
-Gunting
-Benang jahit
-Tanah compost sawit + cocopeat.
-Sabut kelapa (untuk cantik boleh guna sphagnum moss)
-Benang minlon ( optional)
-Batang pokok sirih yang dah tumbuh akar angin (yg ini penting supaya akar sihat).
-Hormon penggalak akar ( optional)
-Mangkuk -supaya senang nak bentuk sabut luar kokedama
Bahan yang digunakan
Cara tanam sirih teknik kokodema
Lembapkan sikit tanah supaya senang dibentuk.
2. Letak hormon penggalak akar di not batang sirih dan biar 5 minit.
3. Bentukkan tanah jadi bulat di keliling akar angin batang pokok sirih.
4. Letakkan di atas sabut di dalam mangkuk.
5. Ikat dengan benang kuat sambil bentuk kan supaya jadi bulat.
6. Balut lagi dengan benang minlon supaya nampak comel gitu.
7. Boleh letak dan hias pokok sirih ini dalam mangkuk atau digantung ikut cita rasa dan kreativiti. Letak di tempat yang teduh tapi banyak cahaya.
Cara siram
Sembur dengan air atau celup dalam baldi selama seminit bila lihat media hampir kering.
Selain pokok sirih boleh juga gunakan teknik ini untuk tanaman lain.