Karipap frozen antara yang wajib ada dalam peti sejuk kita. Senang, boleh makan bila-bila waktu. Anak-anak pun suka. Lagi sedap kalau dapat kulitnya yang rangup dan flawles bila digoreng.
Jika selama ini selalu beli karipap frozen apa kata kita buat sendiri pula. Boleh ikut resipi dikongsi oleh Azam Abd Wahab yang menjual karipap frozen.
Turut disertakan tip untuk dapat kulit karipap yang rangup dan cantik waktu digoreng. Jika mahu buat untuk jualan pun boleh.
Resipi kulit karipap rangup
Bahan-bahan:
1 kg (satu bungkus) tepung gandum (saya guna tepung MFM Cap Ros) 3/4 cawan @ 150ml @ 15 sudu makan minyak masak 1 sudu makan marjerin (jenama apa pun boleh, saya guna Planta) 350ml @ 2 cawan @ 18 sudu @ 19 sudu aura air masak/mineral/drinking water/dari penapis 1 sudu makan air kapur yang jernih sahaja * Saya tak letak garam, boleh saja kalau nak letak, ikut cita rasa
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dan marjerin. Biarkan suam-suam dan tuang ke dalam tepung gandum.
Ads
2. Gaul rata minyak dan tepung menjadi seperti serbuk roti atau breadcrumb.
3. Campurkan air kapur dan air yg 350ml tadi.
4. Setelah itu masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Jangan terlalu lembik, keras sampai boleh uli dan tidak melekat.
5. Uli tepung sehingga sebati menjadi doh.
6. Untuk proses karipap menjadi senang. Rehatkan/biarkan doh dalam 45 minit-1 jam.
Ads
Kalau nak cepat boleh tutupkan doh yang diletakkan dalam bekas dan wrap dgn cling film. Dalam 15 minit dah boleh proses buat karipap.
Cara saya untuk no.6, setelah menjadi doh agak-agak tepung tidak melekat( jika melekat atau lembik letakkan sikit tepung. Jika keras tambahkan air).
Lalu dengan secepat kilat jadikan doh kepada bulat-bulat kecil ( selalunya untuk 1kg tepung/ 1 bungkus saya dapat dlm 100-115 biji bebola kecil).
Setelah dibulatkan kecil saya rehatkan dalam 15 minit guna cling bagi kedap udara dan doh cepat lembut dan senang untuk dibentuk. Selepas 15 minit boleh start buat karipap.
Tip buat karipap frozen
Ads
Untuk buat jualan frozen ada 2 cara bagi karipap tahan lama. Boleh tahan sehingga 2 atau 3 bulan.
1. Goreng separuh masak, sejukkan dan frozen. Karipap tak melekat. 2. Bakar guna oven api atas bawah. Suhu 150 C selama 15minit, ikut oven masing-masing. Dah sejuk frozenkan.
Untuk bekalan travel, saya goreng separuh masak tidak sesuai dibakar kerana karipap akan melt/ melekat dan rupa akan herot petot bila nak menggoreng..
Cara goreng karipap untuk dapat kulit flawless & mengerutu
Untuk karipap frozen flawless gebu gebas. Senang saja, keluarkan karipap frozen terus letak dalam minyak atas kuali buka api kecil sederhana.
JANGAN tunggu minyak panas atau defroshkan karipap. Terus letak karipap frozen yg keras tu dalam minyak yg belum dibuka api atau dipanaskan. Itu saja. karipap tak gelembung atau terbelah di tengah. Insyaallah cantik kejadiannya.
Jika nak kulit karipap mengerutu sebab ada yang suka katanya rangup dan sedap.
Selepas siap karipap boleh terus goreng dengan api yang sederhana besar. Gerutu akan terhasil tapi hanya diguna pakai untuk karipap yang sedia untuk digoreng terus. Untuk karipap frozen defrost dulu barulah digoreng.
Kalau suka tanam pokok cili dan takut kena serangan perosak cuba kaedah ini. Tanam pokok cili bersama dengan pokok bunga.
Ramai yang tak tahu salah satu cara untuk mengurangkan serangan perosak pada pokok cili adalah menanam pokok bunga keliling pokok cili. Selain serangan perosak kurang, laman pun jadi berseri. Kaedah ini dikongsi oleh usahawan taniKakak Kebun.
Menurut beliau selain kurangkan serangan perosak ada banyak lagi kebaikan jika tanam pokok bunga di keliling pokok cili ini.
Kebaikan tanam bunga di keliling pokok cili
1. Kurang serangan serangga perosak seperti trips, aphids, hamama, ulat dan lain lain lagi.
2. Bila kurang serangga perosak, penyakit juga akan kurang.
3. Agen pendebungaan seperti lebah, kelulut, kumbang akan membiak dengan banyak dan membantu pendebungaan pokok cili. Itu sebab buah jadi banyak.
4. Musuh semula jadi seperti ladybug, labah labah, pepatung dan lain lain lagi akan membantu menjadi tentera untuk menjaga tanaman kita dengan cara memakan telur serangga perosak.
5. Jangan guna racun kimia supaya tidak membunuh sahabat ladang ini.
6. Gunakan baja organik, semburan organik untuk mengawal serangga perosak dan mencegah penyakit selain meningkatkan lagi ketahanan pokok.
Antara pokok bunga yang boleh ditanam sekitar pokok cili adalah rose Jepun, marigold/ bunga tahi ayam, bunga pukul 10/ turnera atau zinnia.
Ada masa kita nak makan lauk yang ringkas-ringkas saja, dah tak mahu gulai atau sambal yang berminyak atau berlemak.
Kalau datang selera macam ni boleh buat ikan singgang kuning ini. Dalamnya dah ada sayur jadi tak perlu buat sayur goreng. Paling best bila buat ikan singgang kuning ini adalah bab hirup kuahnya. Memang sedap.
Bagi yang tak pernah buat boleh ikut resipi yang dikongsi oleh Mizah Ngatiman ini. Katanya nak guna ikan apapun boleh untuk buat singgang kuning ini, sama ada selar, kembung, parang atau siakap.
Boleh juga jadikan menu ibu dalam pantang, sebaiknya lebihkan kunyit, halia dan letak lada hitam.
Lauk ikan singgang kuning
Bahan-bahan
4 ekor ikan kembung
1 batang serai-diketuk
Asam jawa
2 tangkai lada besar
1 batang bunga kantan (potong dua)
Bahan ditumbuk
1sb ketumbar
3 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
Cara membuat:
1. Tumis bahan tumbuk dan serai dengan sedikit sahaja minyak. Biarkan layu
2. Letak air secukupnya ikut banyak mana kuah kita suka. Biarkan mendidih.
3. Masuk ikan, Letak cili, bunga kantan, asam keping dan garam secukupnya
4. Akhir sekali masukkan bendi, bila sayur masak tutup api. Siap.
Pokok bunga Ros Jepun ini memang ramai peminatnya. Berseri laman rumah bila ada pokok pelbagai warna bunga ini. Pada masa cara nak tanam Ros Jepun ini juga senang dan tidak sukar dijaga.
Tapi untuk memastikan ia rimbun, banyak cabang dan lebat bunganya ada teknik yang perlu dipraktikan semasa menanamnya. Caranya dikongsi oleh penjual pokok bunga ros Jepun sendiri, Mi Fi.
Cara tanam Ros Jepun supaya merimbun dan lebat bunganya
Disebabkan ramai yang bertanya jadi saya kongsi cara tanam pokok bunga Ros Jepun supaya rimbun dan lebat bunganya.
1. Tanah boleh guna jenis apa-apa pun boleh asal tak bertakung air. Kemudian tabur baja campuran untuk Ros Jepun. Tabur sikit saja dalam satu sudu kecil anggaran dalam 10 biji saja untuk satu pasu (ini adalah baja campuran untuk paksa pokok subur dan berbunga).
2. Tip supaya pokok Ros Jepun yang ditanam rimbun, patah-patahkan keratan batang dalam 2 inci dan cucuk rapat-rapat dalam pasu. Nanti pokok akan bercabang banyak sampai melitup pasu, ini nak kita nak.
Bila dah banyak cabang, setiap cabang pula akan keluarkan banyak putik jadi barulah ia berbunga lebat dan rapat-rapat.
3. Selepas siap cucuk keratan dalam pasu terus letak di tempat panas kerana pokok ini suka akan cahaya. Siram sekali sehari pun dah cukup.
4. Selepas dua minggu akan nampaklah hasil bunganya. Nanti hasilnya akan jadi begini.
Stor di kebanyakan rumah kita adalah tempat simpan barang yang jarang digunakan atau barang yang tak mahu lagi digunakan.Ramai yang letak barang ini bertindan-tindan,...