Lauk pajeri nenas ini memang ramai yang suka makan tapi tak ramai yang tahu cara membuat menu warisan ini. Selalu makan di restoren saja. Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian Norfadilah Ibrahim.

Cara Buat Pajeri Nenas Yang Sedap Dan Pekat Tanpa Santan

Bahan A (menumis )
Bawang besar -1/2 biji
Bawang putih -2 ulas
Bunga lawang -2
Kulit kayu manis – 1 batang

Bahan B (dikisar )
Bawang besar – 2 biji
Bawang putih – 3 ulas
Ikan bilis

IKLAN

Bahan C
Rempah kari daging 2 sudu makan

Bahan D
Kerisik 2 sudu mkn
Garam 1 sudu kecil
Serbuk perasa 1 sudu kecil
Gula putih 2 sudu makan

Bahan E
Buah nenas – siap dipotong

IKLAN

Cara memasak

Cara Buat Pajeri Nenas Yang Sedap Dan Pekat Tanpa Santan

IKLAN
  1. Panaskan minyak kemudian masukkan bahan A. Tumis sehingga garing
  2. Dah garing masuk bahan B. Kacau2 & biar dalam 3 minit kemudian masukkan pulak bahan C. Biar sehingga betul-betul pecah minyak.
  3. Rempah dah masak boleh masukkan air dalam 1/2 cawan.
  4. Kemudian masukkan bahan D & E. Biarkan seketika tunggu semua bahan sebati.
  5. Bila rasa dah ok boleh tutup api & dihidangkan.

INFO: Selain nenas, boleh juga gunakan terung.

Semoga bermanfaat

Sumber: Norfadilah Ibrahim.

Selain itu:  Cara Bancuh & 'Kirai" Roti Jala Supaya Tetap Lembut Walaupun Dah Semalaman
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI