Dah jumpa corak langsir yang berkenan tapi sayangnya bukan jenis eyelet yang kita pakai di rumah.
‘No worries’ boleh beli dan buat eyelet sendiri. Ataupun, boleh saja terus jahit sendiri langsir dan ikut langkah yang dikongsi oleh Dura untuk tebuk pasang ring eyelet.
Bahan yang diperlukan:
1. Hamparkan langsir dan adjust kedudukan untuk letak ring supaya sama rata. Tiada ukuran untuk letak ring kerana bidang kain tak sama, cuma untuk bidang 60 boleh letak 8 keping ring.
2. Bulatkan dan tanda dengan marker.
3. Kemudian tanda 1/4 di bahagian tepi bulatan supaya senang untuk kita gunting.
Ads
4. Guna gunting begini, senang untuk tikam atau cucuk kerana hujungnya sangat tajam.
5. Boleh ‘tikam’ dan gunting bulat ikut ukuran bertanda biru.
6. Siap buat lubang.
Ads
7. Ambil ring, belah ring guna pisau. Klik SINI untuk beli ring.
8. Letak bahagian yang tajam ke atas.
9. Pastikan kedudukan ring sepadan, jika tak gunting lagi supaya masuk dalam bulatan.
Ads
10. Kemudian satukan ring, ketuk sedikit dengan tangan supaya kemas.
Sehari sebelum raya biasanya, kaum ibu dah sibuk menyediakan rendang. Selalunya dimasak dalam jumlah yang banyak.
Tapi ada juga kejadian malam masak rendang, esok tengah harinya rendang dah basi. Memang geram kan.
Itulah sebabnya kena tahu petua-petua untuk memastikan rendang yang kita masak ni tahan lama. Maklumlah masak dalam jumlah yang banyak, sayang sangat kalau basi. Jadi sebaiknya ikut lapan petua ini.
1. Pilih santan berkualiti
Hidangan yang menggunakan santan selalu yang paling cepat basi. Tapi jika kita menggunakan santan yang segar dan berkualiti, bukan saja rasa rendang pun lebih lazat tapi juga mampu membuat rendang tahan lebih lama.
2. Tunggu sejuk baru tutup
Selepas memasak rendang jangan tutup rapat periuk. Tunggu dulu sehingga rendang dan periuk sejuk. Jika periuk atau kuali berisi rendang terus ditutup rapat, wap air akan terkumpul pada tudung periuk dan akan jatuh ke dalam rendang.
Ini boleh menyebabkan rendang cepat basi. Sama juga dengan lauk dan makanan lain. Jadi, kalau nak tutup masa masih panas, biarkan ada sedikit bukaan (tak payah tutup rapat). Atau, tunggu hingga agak sejuk barulah periuk ditutup.
3. Pastikan betul-betul pecah minyak
Semasa menumis, pastikan bahan-bahan dah betul-betul garing dan pecah minyak. Pecah minyak ni tandanya warna tumisan menjadi sedikit gelap atau minyak tumisan akan terpercik sedikit daripada kuali. Selepas ada tanda begini, barulah masukkan ayam atau daging.
4. Masak sampai rendang kering
Salah satu cara untuk elakkan rendang cepat basi adalah dengan memasaknya hingga kering. Dengan cara ini, kandungan air dalam masakan akan dinyahkan dan ia dapat bertahan lebih lama. Daging pun akan jadi lembut!
5. Kurangkan santan
Sebenarnya tak semua resepi rendang menggunakan santan. Yang tak pakai santan tetap akan ada rasa lemak sebab dah guna kerisik. Kalau tetap nak guna santan, kurangkan sedikit kuantitinya kalau nak ia bertahan lebih lama.
6. Goreng ayam / daging separuh masak
Sebelum masak rendang, gorengkan dulu ayam hingga separuh masak atau masak ayam / daging atas api tanpa minyak atau air.
Boleh juga gaulkan dengan rempah-rempah dan bakar seperti ayam percik. Proses ini adalah untuk keringkan air daging atau ayam. Jadi bila air ayam / daging tu kering, barulah rendang lambat basi.
7. Pastikan bekas kering
Semasa menyimpan rendang dalam bekas, pastikan bekas telah dilap kering. Masa nak menceduk pun, kena pastikan juga sudip, sudu, atau senduknya kering.
Sebelum memasak atau panaskan atas periuk / kuali pun, keringkan dulu atas api supaya rendang yang dimasak tahan lama.
8. Sejukbeku & Asingkan
Sekiranya mahu menyimpang rendang dalam peti sejuk, asingkan dalam beberapa bekas kecil. Jangan simpan dalam satu bekas besar. Ini dapat mengelakkan rendang itu daripada asyik keluar masuk peti sejuk dan dipanaskan.
Jadi bila nak makan keluarkan satu bekas kecil untuk satu hidangan, yang lain tak disentuh.
Mesti ramai peniaga nasi lemak atau kuih yang menggunakan daun pisang. Salah satu masalah yang bila menggunakan daun ini adalah cara nak simpan daun pisang ini supaya tahan lama.
Tambah pula kalau kita beli dalam jumlah yang banyak. Salah cara simpan nanti cepat rosak, rugi pula.
Bagi memastikan daun pisang ini kekal segar ada cara yang boleh dipraktikkan. Tanpa simpan dalam peti ais pun ia masih tahan lama, caranya dikongsi oleh Darma Sukma Sukma.
Tip simpan daun pisang tetap segar tanpa letak dalam peti ais
Hari ini saya nak kongsi cara simpan daun pisang agar terus segar hijau tanpa letak dalam peti ais. Caranya;
1. Pertama sekali potong daun pisang dengan sedikit pelepahnya rujuk gambar yang dibulatkan). Daun yang dipotong tanpa tinggalkan sedikit pelepahnya akan cepat kuning.
2. Susun kemas, gulung, ikat dan balut dengan surat khabar.
3. Isikan sedikit air dalam bekas (agak-agak terendam pelepah). Kemudian bungkus kemas dengan plastik.
Daun yang saya simpan ini dah lebih 10 hari, masih cantik dan segar lagi.
Makan buah-buahan segar memang bagus kerana penuh dengan khasiat semula jadi yang elok untuk tubuh badan.
Tapi boleh jadi juga makan buah punca kena masalah batuk. Bagaimana boleh jadi begini? Salah satunya kerana kita tak cuci buah-buahan dengan betul sebelum dimakan. Perkara ini dijelaskan oleh Dr. Mazliana Mazlan, dan beliau turut berkongsi cara mencuci buah-buahan dengan betul.
Makan buah tak dicuci punca batuk dan alergik
Kadang anak batuk dan alergik lepas makan buah, mungkin sebab kita yang tak cuci buah dengan betul.
Saya pernah kena. Anak batuk lepas makan blueberry. Dia terus ambil dari peti sejuk blueberry yang saya baru beli, dan tak sempat basuh pun lagi.
Terus saya serik lepas tu tau. Bila beli apa-apa buah, mesti sampai rumah cuba untuk terus basuh. Sebab takut anak-anak termakan dan batuk lagi.
Dalam buah, dan sayur ada sisa-sisa racun serangga. Itu mungkin antara punca yang buatkan anak batuk dan alergik.
Cara mudah cuci buah guna bahan di dapur
Ini cara mudah untuk cuci buah-buahan. Boleh guna salah satu bahan di bawah; -Garam -Cuka -Soda bikarbonat
Salah satu dari 3 bahan ini wajib ada di rumah untuk kita cuci buah dan sayur. Tak boleh putus stok okay.
Kalau nak guna sabun pencuci buah pun boleh, cari yang natural dari bahan semula jadi. Tapi, sebab dah boleh dapat 3 bahan tadi dengan harga jauh lebih murah, sebab tu saya tak guna sabun pencuci buah.
Ratio untuk basuh buah dan sayur
1. Garam – 1 sudu kecil garam : 1 cawan air 2. Cuka – 1 cawan cuka : 3 cawan air 3. Soda bikarbonat – 2 sudu kecil soda bikarbonat : 4 cawan air ( nak mudah boleh beli jenis shaker. Boleh klik SINI )
Kacau sebati, dan rendam buah atau sayur dalam 10 – 15 minit. Kali ini saya buat untuk buah strawberi dan blueberry. Boleh tengok gambar ya macam mana saya buat. Tak susah pun, perlukan sedikit je effort dari kita.
Lepas rendam boleh bilas dan tos.
Kita cuba sama-sama ya, basuh buah dengan lebih teliti lepas ni.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...