Secara puratanya dalam setahun kita berjalan 245-292km. Jauh kan, sebab itulah sangat penting untuk mencari kasut yang sesuai.
Walaupun perlu ikut peredaran fesyen tapi kita kena cari kasut yang sesuai dan tak menyakitkan kaki. Berikut adalah 6 jenis kasut yang boleh menjejaskan bukan saja kaki tapi bahagian tubuh lain yang berkait.
Kasut runcing
Jenis kaki yang lebar memang tidak sesuai mengenakan kasut jenis ini. Ia akan terasa cukup ketat dan meletakkan banyak tekanan pada jari. Ia akan menyebabkan sakit saraf dan juga melecet. Jadi sebelum beli pastikan kasut betul-betul selesa untuk jari kaki.
Selipar buat kaki cepat letih
Ads
Ramai yang anggap inilah alas kaki yang paling selesa. Tak juga sebenarnya, ia banyak bergesel dengan ibu jari dan boleh menyebabkan melecet.
Di samping itu selipar juga boleh menyebabkan ketidakselarian pada buku lali dan lutut kerana kaki tidak disokong dengan baik. Selain itu kaki juga akan cepat penat bila mengenakan selipar.
Kasut tumit tinggi jejaskan saraf
Memang nampak cantik bila memakainya tapi kesannya cukup besar pada kesihatan. Ia akan menyebabkan kesakitan pada bahagian belakang. Bukan itu saja ia kasut tumit tinggi direka untuk menolak dada ke depan dan punggung ke belakang sehingga spina dan pinggul terkeluar daripada kedudukan asalnya mengakibatkan timbulnya masalah kesihatan pada kaki dan keseluruhan badan.
Ads
Akibat lebih buruk jika pemakainya mempunyai berat badan yang berlebihan. Ia boleh memberi tekanan berlebihan pada lutut dan juga tumit, pengelakangan kaki.
Kasut flat
Seperti selipar, ramai yang menyangka kasut ini paling selamat. Rupanya tidak, ini kerana kasut ini rata dan tidak diletakkan sebarang sokongan yang mana akan menyebabkan tekanan pada bahagian plantar fascia, iaitu di bahagian tengah kaki.
Ia boleh menimbulkan sakit pada bahagian lutut dan belakang badan. Untuk selamat, beli alas orthotic untuk membetulkan kedudukan kaki ketika memakai kasut ini.
Ads
Kasut untuk berlari atau running shoes
Kasut untuk berlari hanya dipakai bila kita berlari. Jika dipakai setiap hari kerana selesa ia sebenarnya akan memberi kesan kerana kasut jenis ini terlalu fleksibel dan juga lembut. Kasut atlet dengan bahagian tapak yang lebih keras adalah lebih sesuai.
Kasut jenis platform
Kasut jenis ni tak fleksibel dan mempunyai ruang yang terhad sedangkan kaki perlukan ruang untuk ia berasa selesa. Oleh itu kasut jenis itu tak seeloknya tidak dipakai selalu.
Bila buat acara keluarga kat luar sama berkelah, berkhemah, barbeku atau acara makan-makan lagi best kalau bawa sekali aiskrim.
Tak perlu risau masalah aiskrim cair kalau tahu cara untuk memastikannya kekal beku. Dikongsi oleh penjual aiskrim sendiri di dalam akaun Tik Tok beliau @abamaiskriem caranya cukup mudah cuma gunakan ais dan garam saja untuk memastikan aiskrim tahan lama tak cair. Berikut adalah cara yang beliau tunjukkan.
1. Sediakan termos/ice box yang lebih besar daripada bekas aiskrim.
2. Masukkan bekas aiskrim dalam termos dan tuang ketulan ais di keliling bekas aiskrim.
3. Kemudian tabur garam kasar di atas ais keliling bekas aiskrim.
4. Seterusnya tabur lagi ketulan ais.
5. Tabur sekali lagi garam di atas ais dan tambah lagi ketulan ais hingga memenuhi termos.
Ini aiskrim yang digunakan untuk kenduri kahwin, letak 2 layer garam sudah memadai. Kalau lebih nanti terlebih keras.
Buat kek dah mahir, apa kata seterusnya belajar pula cara buat coklat ganache untuk hias kek. Bolehlah hasilkan kek birthday famili macam beli kat kedai bakeri.
Caranya pun mudah dan versi bajet. Tip ini dikongsi oleh homebaker sendiri Norlailanazira Mohd Agos.
Cara buat ganache versi bajet
Bahan diperlukan:
300g dark chocolate
150ml susu full cream
1 sudu Buttercup (fungsinya supaya ganache berkilat )
Info:
Sukatan ini untuk sebiji kek (yang ini kek Indulgence) saiz 9 inci.
Sukatan juga boleh ubah ikut cita rasa banyak atau sikit, yang penting ratio mesti 2:1. Contoh jika guna 400g dark chocm susu full cream 200ml.
Jika mahu ganache yang premium boleh gantikan dengan coklat yang lebih mahal dan susu cair digantikan dengan whipping cream.
Cara membuat:
1. Ambil periuk, isi air paip. Masak hingga mendidih kemudian tutup api. Ambil bowl berisi coklat dan butter masak guna kaedah double boil. Pastikan periuk lagi kecil dari mangkuk. Kita cairkan coklat guna wap dari air mendidih tadi.
2. Kacau hingga coklat cair
3. Masukkan susu full cream dan kacau perlahan sampai sebati. Kena banyakkan bersabar gaul adunan ini sebab confirm berketul-ketul.
4. Kalau dia masih berketul juga, tapis saja.
5. Ini cara curah ganache. Kek dah simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam. Ganache dituang waktu masih suam. Bukan panas ya, suam.
Telur goreng mata kerbau kalau dapat yang garing sikit bahagian tepi dan bahagian tengah pulak cair meleleh bila dipecahkan memang terbaik.
Makan nasi lemak, nasi goreng dengan telur mata kerbau ini memang hidangan automatik jadi lagi sedap.
Jika nak dapat telur mata kerbau yang macam ni, ada cara nak menggorengnya. Dikongsi oleh Wan Luqman, kalau selalu tak menjadi goreng telur boleh ikut teknik ini.
Tip goreng telur mata kerbau yang cantik, cair di tengah
1. Kena guna kuali kecil dan ke dalam sedikit lengkuknya. Sebab telur putih akan membaluti telur kuning tu sikit dan telur tak merebak ikut saiz kuali .
2. Tip kedua, minyak kena lebih supaya telur akan tenggelam rata. Pecahkan telur dalam mangkuk kecil dahulu, jangan direct terus ke kuali. Bila keliling putih dah start garing sedikit, boleh angkat dah. Jangan risau, kita tos dulu atas sudip bagi minyak meleleh jatuh selepas goreng, jangan angkat ke pinggan terus.
3. Tip ketiga, gunalah telur saiz D ataupun E baru dapat hasil begini. Bahagian kuning tu sama ada cair atau separa cair. Baru berselera.
Tengok pokok mangga yang orang lain tanam berbuah lebat kita pun teringin tapi malangnya rumah tiada ruang pulak untuk bercucuk tanam.Berita baiknya adalah tiada...