Apabila hormon dalam badan tidak seimbang, banyak perkara tidak elok berlaku pada badan. Misalnya kitaran haid terganggu, tumbuh jerawat dan emosi mulalah tidak stabil. Ya, sememangnya hormon seseorang individu itu berkait rapat dengan emosinya. Namun hormon dalam badan juga boleh diseimbangkan dengan cara semula jadi. Cubalah.

Makan lebih banyak protein

Cara Mudah Seimbangkan Hormon Dalam Badan

IKLAN

Pengambilan 20 hingga 30 gram protein dalam setiap makanan yang diambil boleh bantu meningkatkan hormon dalam badan. Dalam banyak-banyak sumber makanan protein, telur adalah sumber protein yang dikatakan sebagai terbaik. Makanlah telur setiap hari untuk membantu meningkatkan tahap metabolisme. Telur juga boleh membantu menurunkan berat badan dengan lebih cepat.

Praktikkan bernafas dalam-dalam

Emosi dan hormon manusia saling berkait rapat antara satu sama lain. Jika sedang berada dalam keadaan yang negatif misalnya sedih, pilu, sayu, marah, takut dan sebagainya, cuba tarik nafas dalam-dalam. Hal ini boleh bantu hormon lebih stabil. Berperasaan negatif boleh menyebabkan hormon dalam badan tidak seimbang.

Makan makanan organik

Makanan yang diproses kebanyakannya menggunakan racun serangga, suntikan hormon dan pelbagai lagi bahan yang tidak elok untuk tubuh manusia. Penggunaan hormon sintetik dalam makanan boleh menyebabkan badan kita keliru dengan hormon semula jadi yang ada dalam badan. Jadi mulai hari ini ayuhlah kita makan makanan organik yang bebas daripada hormon sintetik dan suntikan. Hal ini boleh membuatkan badan kita lebih seimbang kandungan hormon.

IKLAN

Mandi detox

Cara Mudah Seimbangkan Hormon Dalam Badan

Sesekali cubalah pergi ke spa yang ada menawarkan mandian detox. Mandian detox membantu meningkatkan tahap magnesium dalam badan dan menurunkan hormon stres dari dalam badan. Boleh juga buat di rumah jika anda mempunyai tab mandi untuk berendam.

Selain itu:  Cara Paling Mudah Bersihkan Belakang Kuali Hitam & Berkerak. Cuma Guna Satu Bahan Saja

Guna minyak pati

Cara Mudah Seimbangkan Hormon Dalam Badan

IKLAN

Minyak pati atau essential oil sememangnya sangat berkesan untuk membantu seseorang itu lebih relax sekali gus membantu hormon dalam badan jadi seimbang. Hanya sapukan minyak ini ke atas tubuh dan gosok lembut. Boleh juga dititiskan dalam air yang menyebarkan wap segar ke seisi rumah.

Berjalan kaki ayam di atas batu

Selalu ada laluan pejalan kaki yang diletakkan batu-batu timbul di taman rekreasi kan? Laluan berbatu ini sebenarnya membantu untuk seseorang individu itu menstabilkan hormon dalam badan. Kaki kita mengandungi lebih kurang 1,300 urat saraf. Jadi berjalan kaki ayam di atas batu timbul boleh merangsang urat saraf ini sekali gus membantu seimbangkan hormon. Best kan?

 

Senang je nak seimbangkan hormon ni rupa-rupanya kan?

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI