Kalau beli langsir siap selalu terjadi panjangnya meleret. Memang nampak tak kemas bila dah dipasang.
Kalau biasa kita hantar ke kedai jahit untuk potong selepas ini mungkin boleh gunakan idea Ahmad Syahril Mohd ini yang nyata cukup mudah. Guna gam saja!
Sedikit perkongsian tips penjimatan daripada masalah kaki langsir yang meleret. Nak hantar kedai jahit, tak hantar hantar, last sekali DIY saja.
Ads
Bahan-bahan
1. Gam kasut kedai eco
2. Seterika
Ads
Gamkan dan gosok menggunakan seterika supaya gam melekat kuat pada kaki langsir.
Selalu masak sambal cara kita, apa kata cuba pula masak udang Thai style yang viral sebelum ini.
Resepi yang dikongsi oleh Ameera ini mendapat hingga 28 ribu share di Facebook. Kalau masakan ala Thai selalu akan letak akar ketumbar, inilah yang buat sedap.
Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian dari Ameera ini.
1. Gaul udang dengan garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak kemudian goreng sekejap sahaja.
2. Sediakan bahan kisar;
15 biji bawang kecil
4 ulas bawang putih
4 biji cili padi
1 tangkai cili hidup
Batang ketumbar
Nota: Cili kalau nak pedas lagi boleh letak lebih. Ini sukatan ibu masak anak anak boleh makan sekali. Bawang merah kecil lagi padu rasanya bila masak begini. Cubalah.
3. Gunakan minyak udang kemudian tumis dua batang serai yang dititik. Minyak kalau banyak boleh keluarkan.
4. Masukkan bahan dikisar lalu tumis sehingga naik bau.
5. Masukkan sos cili 2 sudu makan, sos tiram 2 sudu makan, sos ikan 1 sudu makan (cari yang ada gambar sotong ni sedap).
6. Letakkan air sedikit sahaja untuk menumis bahan tadi. Bagi ada kuah sikit.
7. Masukkan daun limau purut 6 helai yang dihiris.
8. Tambah gula 1 sudu makan dan mushroom seasoning sedikit bagi melazatkan lagi sambal kita. Kalau tak ada benda ni boleh pakai secukup rasa.
9. Dah sebati semua masukkan udang. Gaul lagi.
10. Dah mesra akhir sekali masukkan daun ketumbar. Kemudian gaul rata. Siap
Kalau dah biasa makan mi kari yang pekat, siap dengan, kerang, rempah 4 sekawan dan sebagainya apa kata kita buat mi kari yang lebih sempoi.
Me kari Chinese Style, cara masaknya ringkas, cepat tapi tetap sedap. Kalau makan boleh hirup kuah sampai licin. Bezanya mi kari Chinese style ini ada sambalnya. Rasa nak pedas, lebih kan sambal.
Segengam cili kering – kisar untuk sambal
2 biji bawang besar – kisar
3 ulas bawang putih – kisar
2 biji bawang merah – kisar
2 batang serai – diketuk
2 bungkus kecil serbuk kari daging sya guna rempah cap O sedap.
1 mangkuk kecil cili kisar
l/2 ekor ayam (potong kecil)
1 mangkuk besar santan
Tauhu kering
Fish cake / Fish Ball
1 keping asam gelugor
Hiasan
Telur rebus
Taugeh – celur
Sawi – celur
Sambal
Limau Nipis.
Kacang Panjang celur
Cara buat sambal:
Rebus cili kering, bila dah masak, blend bersama 1 biji bawang besar kemudian tumis sampai pecah minyak, letak garam dan sedikit gula.
Cara penyediaan kuah kari:
2. Masukkan bahan kisar masak hingga wangi.
3. Bila dah wangi agak keperangan masukkan rempah kari yang telah dicampur 1 mangkuk kecil cili kisar, masak sampai terbit minyak.
4. Kemudian masukkan ayam, kacau sebati sehingga ayam separuh masak. Masukkan santan. (sukatan santan agak² jer, ikut selera nk kuah pekat atau cair). Saya letak santan pekat lebih kurang 1 mangkuk besar dan asam keping.
5. Biar kuah mendidih, perasakan garam dan gula.
6. Tambahkan tauhu kering, fish cake dan fish ball. Biar hingga mendidih dan kuah menyerap ke dalam tauhu kering siap.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...