Selain melipat, rutin menggosok pakaian antara kerja rumah tangga yang kurang digemari kaum wanita. Ia bukan saja mengambil masa malah tenaga kerana kepanasan.
Tapi Afnee Baker telah berkongsi satu kaedah yang mampu memudahkan kerja menggosok pakaian.
Kaedah yang dipraktikkan ini dikatakan dapat menjimatkan separuh daripada masa kaum ibu khususnya untuk tugas ini sekaligus bil elektrik kita.
Caranya adalah dengan meletakkan aluminium foil di bawah pengalas papan seterika atau iron board.
Logiknya semasa menggunakan seterika, aluminium foil ini akan turut panas secara tak langsung seolah-olah kita menggosok pada kedua-dua bahagian baju secara serentak.
Ikuti langkah yang dikongsi.
Langkah 1
Bahan yang diperlukan aluminium foil, kain secukupnya, pelekat dan stapler.
Langkah 2
Lekatkan aluminium foil pada papan seterika kemudian kemaskan dengan pelekat.
Langkah 3
Alas bahagian atas aluminium foil dengan kain, kemaskan dengan stapler.
Langkah 4
Siap dan boleh digunakan. Inilah hasilnya menggunakan kaedah aluminium foil pada papan seterika.
Selamat mencuba
Sumber Facebook Afnee Baker
Tip Buat Terung Goreng Berlada Yang Sedap, Warna Terung Kekal Tak Pucat
Terung goreng berlada ni tengok je pun kita dah tahu sedap. Memang ramai peminat lauk ini, dapat pulak yang pedas kan.
Hidangan ini memang mudah saja membuatnya tapi ada juga yang belum mahir. Bagi yang suka lauk ini dan nak masak sendiri boleh ikut panduan yang dikongsi oleh Arieza Rieza.
Bahan-bahan
Terung – dipotong dan dibelah
Cili padi
cili besar
Bawang merah
Bawang putih
IKan bilis halus
(Kuantiti bahan ikut cita rasa)
Cara membuat:
1. Tumbuk atau kisar kasar bahan-bahan di atas kecuali ikan bilis.
2. Terung yang dibelah tadi digoreng terlebih dahulu. Tip untuk pastikan warna kulit terung kekal pastikan bahagian kulit di atas dan bahagian isi saja yang kena minyak. Goreng seketika saja. Angkat dan ketepikan.
3. Guna lebih minyak tadi untuk goreng ikan bilis hingga garing.
4. Kemudian masukkan bahan tumbuk, tumis seketika dan masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
5. Kacau seketika. Bila bahan tumismasak masukkan terung tadi. Gaul hingga rata kemudian bolehlah diangkat dan hidangkan.
Selamat mencuba.
Tanam Sendiri Cendawan Tiram, 4 Hari Dah Boleh Tuai & Boleh Kutip Hasil Banyak Kali
Seronok ‘tanam’ cendawan tiram macam ni, kalau lihat perkongsian Mysarah Mk 4 hari tanam dah boleh tuai. Lagi best lepas tu buat cendawan celup tepung.
Bagi yang suka makan cendawan tiram ini boleh cuba tanam sendiri. Langkah penjagaannya boleh ikut perkongsian Mysarah. Tapi sebelum itu katanya beli dulu bongkah cendawan ini. Boleh beli secara online saja, ada banyak pilihan.
Penjagaan bongkah cendawan tiram
Bongkah cendawan ini boleh beli di Shopee. 4 hari saja dah boleh tuai, boleh tengok gambar-gambar yang dirakam ikut perkembangan cendawan.
Saya kongsikan juga cara penjagaan bongkah cendawan ini yang diperoleh dari penjualnya sendiri.
1. Letak bongkah di tempat yang lembap dan teduh cahaya matahari yang sikit). Saya letak atas rak, bawah sinki yang bertutup tapi buka sikit pintu untuk pengudaraan.
2. Setelah bongkah sudah matang (putih keseluruhan):
2(a)– Buka penutup dan spray air di sekeliling cendawan 3 kali sehari, selepas 7-10 hari, cendawan akan tumbuh.
– Saya spray sekali saja cuma perlu letak kain lembap atas bongkah cendawan & letak 1 bekas berisi air berdekatan bongkah supaya bongkah sentiasa lembap.
– JANGAN sembur air terus di mulut bongkah untuk mengelakkan tumbuh kulat hijau.
– Selepas buka penutup, kalau ada nampak seperti kulat lain pada mulut bongkah korek buang kulat dulu kemudian dan :
2(b) -Tutup semula dengan penutup rehatkan selama 7 hari (Semasa tutup, tak perlu siram air lagi). Selepas itu ikut langkah 2(a) di atas.
3. Selepas petik cendawan, korekkan sisa akar yang tertinggal dan ikut langkah 2(b) di atas.
4. Selepas 7 hari, ikut langkah 2(a) lagi di atas, cendawan akan keluar lagi. Begitulah ulang prosesnya 2(b) & 2(a) iaitu :
Selepas korek, rehat 7 hari tutup penutup dan jangan siram. Dalam masa 7 hari cendawan akan mula tumbuh, kemudian boleh tuai. Selepas tuai buat lagi proses korek sisa akar.
INFO
- Cendawan dari bongkah boleh dituai 6-8 kali.
- Untuk yang separuh matang, perlu tunggu 2-3 minggu baru boleh penutup
- Jika cendawan tidak keluar dalam masa 2 minggu, mungkin mulut tersumbat dengan benih, guna sudu yang bersih korek biji benih dan tutup 7 hari baru buka.
Seronok tengok cendawan tumbuh, hari-hari belek. Kepada yang belum pernah tanam boleh cuba, best. Harga pun tersangatlah murah. Saya beli bongkah ini tahun lepas saya beli dan selepas 9 bulan masih lagi beri hasil.
Jika nak cuba tanam cendawan tiram, bongkahnya boleh beli di SINI
Selamat mencuba.
Sumber: Mysarah Mk
Artikel berkait: Tanam Sendiri Cendawan Kukur, 7 Hari Dah Boleh Makan
Tip Mudah Hilangkan Panau Pada Wajah Atau Pun Badan. Guna Cara Semula Jadi
Kalau berpeluh jangan basuh muka atau mandi! Ini antara pesanan mak kita sejak kecil dulu, supaya tak terjadi masalah panau.
Tapi hakikatnya masalah ini tetap terjadi hinggalah kita dewasa masih ada yang kena panau.
Kalau kena pada badan ok lagi, tapi kalau panau kena pada wajah memang boleh menjejaskan penampilan.
Petua menghilangkannya secara tradisional!
Selain daripada ubat panau yang ada di pasaran, boleh juga cuba cari semula jadi. Ini antara petua yang dikongsi oleh netizen untuk hilangkan panau.
1. Bawang putih
Bawang putih boleh digunakan untuk menghilangkan panau kerana ia bersifat anti kulat dan caranya, hanya perlu sapukan ia pada kawasan bertompok yang dijangkiti.
2. Yogurt
Yogurt merupakan agen yang sangat bagus dalam mematikan kulat lantas menjadikannya sangat berkesan menghilangkan panau dengan hanya menjadikan yogurt ini sebagai masker.
3. Limau & kapur
Limau dan kapur adalah bahan alkali yang mampu meneutralkan kadar pH pada kulit yang mungkin boleh menghilangkan panau.
Caranya juga adalah mudah iaitu campurkan sahaja limau dan kapur ini kemudian titiskan atau sapukan ia pada kawasan yang terjejas.
4. Mentega, serbuk kunyit & serbuk cedana
Bahan-bahan yang sangat terkenal dalam petua penjagaan kulit ini boleh juga digunakan untuk menghilangkan panau pada kulit anda.
Caranya, sila campurkan bahan-bahan ini menjadi masker sama seperti yogurt dan tampalkan ia pada kawasan yang dijangkiti panau.
Info Panau
Menurut info daripada Hello Doktor kulit berpanau boleh terjadi disebabkan oleh jangkitan kulat jenis genus Malassezia. Tapi puncanya bukanlah sebab mandi selepas berpeluh. Kepercayaan ini adalah tidak benar kerana tiada kajian yang menyatakan panau boleh berlaku akibat perkara ini.
Sebaliknya, terdapat beberapa perkara yang boleh menjadi punca kepada jangkitan kulat pada kulit seperti:
-Kulit berminyak
-Kerap berpeluh
-Sistem imun tidak kuat
-Cuaca panas dan lembap
-Selalu memakai pakaian yang lembap atau basah
-Kurang menjaga kebersihan diri
-Kelenjar adrenal telah dibuang
Sumber: Hellodoktor