Kalau di rumah selalu ‘membaking’ memang tepung cepat habis tapi jika setakat buat lempeng dan cucur sebulan 2 kali memang tepung sepaket tak luak.

Lagi pula kalau di rumah tak ramai penghuni. Ada yang guna sedikit dan simpan tapi bila buka balik, dah ada ulat dan telur. Rugi pula.

Bagi memastikan tepung yang disimpan tak kira jenis pun tahan lama dan tak rosak boleh gunakan tip yang dikongsi oleh Mastura Fuad.

Cara simpan tepung tahan lama

Saya share macam mana saya simpan tepung gandum dan pelbagai jenis tepung untuk tempoh yang lama.

– Tepung yang dibeli saya masukkan dalam freezer dalam 2 minggu. Jangan bimbang tepung tetap tidak akan beku tetapi cara ini akan mematikan segala kutu atau telur ulat tepung yang berada dalamnya.

IKLAN

– Boleh saja nak simpan dalam freezer selama satu minggu, tapi saya sengaja lamakan sikit .

Cara Simpan Tepung Supaya Tahan Lama & Tiada Ulat. Boleh Guna Untuk Semua Jenis Tepung

IKLAN

– Selepas itu keluarkan tepung dan biarkan pada suhu bilik hingga hilang sejuk dan wap.

– Lap untuk keringkan paket bungkusan tepung tadi dan simpan dalam zipper bag.Guna 2 zipper bag utk setiap peket tepung. Zipper bag kedua masukkan berlawan arah bahagian lock/kepala zipper bag tu. Jadi ada perlindungan ekstra dari segala kutu yang mungkin masuk jika plastik bocor.

IKLAN

– Akhir sekali simpan dalam balang plastik. Insya-Allah tepung tahan lama tak berulat.

INFO: Tarikh luput tepung kebiasaannya 6 bulan selepas dibuka.

Sumber: Mastura Fuad

 

Selain itu:  Buat Sendiri Tomyam Putih Asli Tanpa Guna Pes. Rasa Memang Lagi Sedap, Bau Pun Harum
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI