![Untitled design (64)](https://cdn.vanillakismis.my/2022/11/Untitled-design-64-696x365.jpg)
Sayur lobak merah antara yang selalu ada dalam peti sejuk kita. Tapi ada juga yang dah beli tapi tak masak atau tak digunakan dalam hidangan hingga lobak yang segar jadi kecut dan lembik.
Bila dah jadi begini, ramai juga yang masuk dalam tong sampah sebab ingat dah tak boleh guna. Lepas ni kalau lobak merah dah jadi macam jangan buang tau sebab kita boleh segar semula dan guna kembali untuk memasak.
Nak segar dan keraskan kembali lobak merah ini pun mudah sangat. Tip ini dikongsi oleh Munirah Jamaluddin. Caranya;
1. Buang kulit lobak merah yang dah lembik dan potong beberapa bahagian.
2. Sediakan air dalam mangkuk, kemudian rendam dalam air.
3. Lobak merah akan kembali segar dan keras setelah direndam dan boleh digunakan dalam masakan.
@munirahjamaludin_ carrot dah lembik? Haaa.. jangan buang. Ni cara dia nak bagi fresh balik.. #tipsdapur #greatestmakanhits #fypシ ♬ Just the Two of Us LUVRS Remix – LUVRS
Selamat mencuba.
Nak Mudah Tanam Sayur Boleh Guna Kaedah Hidropot. Siram Seminggu Sekali, Tak Kotor & Mudah Nak Alih
![Nak Mudah Tanam Sayur Boleh Guna Kaedah Hidropot. Siram Seminggu Sekali, Tak Kotor & Mudah Nak Alih](https://cdn.vanillakismis.my/2021/05/pasu.png)
Bagi yang minat berkebun tapi bekerja, tiada masa siram pokok atau kediaman tiada tanah untuk bercucuk tanam mungkin boleh cuba kaedah penanaman hidropot ini.
Sebab cuma perlu siram seminggu sekali, tak kotor dan senang nak alik tanaman. Mudah kerja.
Caranya dikongsi oleh Mohd Nor.
Cara mudah tanam sayur di rumah
Untuk golongan yang sibuk bekerja, tiada masa untuk berkebun & ruangan rumah yang sempit tapi teringin nak berkebun cara hidropot amat sesuai. Siram seminggu sekali saja, tidak mengotorkan ruang serta mudah dialihkan.
Barang yang diperlukan
Baldi
Pasu plastik
Cocopeat/tanah
Baja AB (boleh beli di nurseri)
Span (boleh guna span akuarium)
Cuma perlu buat lubang pada pasu dan masukkan span akuarium yang dipotong memanjang untuk dijadikan sumbu.
Masukkan baja AB dalam baldi kemudian letak pasu bersumbu. Isi pasu dengan cocopeat/tanah dan cucuk keratan atau anak benih sayur. Air diserap naik ke atas jadi pokok tak perlu lagi disiram hari-hari.
Nak alih pun mudah, angkat saja baldi. Selain tanam bayam Brazil boleh juga tanam pokok kesum, pegaga, ulam raja dan beberapa lagi jenis sayur.
Selamat mencuba.
Sumber : Mohd Nor
Step By Step Buat Hidangan Ginger Beef Macam Makan Di Restoren Cina Muslim. Senang, Bahan Pun Mudah!
![Step By Step Buat Hidangan Ginger Beef Macam Makan Di Restoren Cina Muslim. Senang, Bahan Pun Mudah!](https://cdn.vanillakismis.my/2021/02/untitled-design-1-01_25_537818.png)
Kalau pergi restoren China Muslim, hidangan ginger beef atau daging halia ini antara yang kita selalu pesan.
Harga pun boleh tahan, satu hidangan kecil saja dah berbelas ringgit. Kalau menu ini memang kita suka makan, apa kata cuba buat sendiri.
Boleh ikut resipi yang dikongsi oleh Wan LuQman ini.
1. Potong daging, buat segi empat tepat dulu kemudian hiris nipis mengiring.
2. Perap daging dengan kicap cair, lada sulah, halia cincang, gula, garam, minyak masak dan minyak bijan serta tepung jagung. Kuantiti bahan ikut kuantiti daging. Ketepikan.
3. Sediakan bahan untuk kuah. Buat air bancuhan tepung jagung dan air bancuhan sos tiram. Bancuh 1.5 sudu besar sos tiram campur dengan 6 sudu besar air. Sediakan juga hirisan halia, bawang merah dan daun bawang.
4. Cara menggoreng, biarkan kuali panas berasap baru letak minyak, kemudian alih kan minyak tinggalkan sedikit saja,. Ini bertujuan untuk mengelakkan daging melekat dikuali. Sebab menu ini daging kena lembut dan moist.
5.Masukkan daging dan goreng. Masuk satu persatu supaya tak meleka. Kacau, tak perlu goreng lama. Jangan sampai garing. Kita nak daging lembut dan moist.
6. Rehatkan daging seketika.
7. Kemudian, masukkan bawang halia dan daun bawang.
8. Masukkan daging.
9. Masukkan air bancuhan sos tiram tadi dan masukkan secubit lada hitam.
Lihat kuah, kalau tak pekat baru campur air bancuhan tepung jagung. Kalau dah cantik kepekatan tak perlu.
10. Masukkan daun bawang lagi.
12. Gaul sekejap dengan api kuat. Siap!
Hasilnya.
Selamat mencuba.
Sumber: Wan LuQman
Cara Buat Popia Pisang, Topping Boleh Letak Macam-Macam. Makan Waktu Petang Memang Layan
![Cara Buat Popia Pisang, Topping Boleh Letak Macam-Macam. Makan Waktu Petang Memang Layan](https://cdn.vanillakismis.my/2023/09/Untitled-design-2023-09-13T165155.342.jpg)
Selain popia goreng letak sayur atau carbonara, popis atau popia pisang juga antara kudapan yang sedap untuk hidangan famili.
Walaupun intinya pisang tapi toppingnya boleh dipelbagaikan. Boleh letak coklat, susu pekat dan cheese, serbuk Oreo, Nestum dan sebagainya. Kalau nak cuba buat, boleh ikut saja perkongsian Munierah Eyra. Boleh jadi hidangan petang ini.
Cara buat popia pisang atau popis, letak topping ikut suka
Korang menu apa petang ni? Che’ buat POPIS (popia+pisang),caranya pun takla susah mana. Boleh cuba.
Bahan-bahannya;
Kulit popia
Pisang
Bancuhan tepung gandum (untuk lekatkan popia)
Bahan topping (pilih ikut cita rasa)
Susu pekat (guna utk topping cheese)
Jem coklat pilihan (boleh guna coklat spread hazelnut)
Serbuk Oreo
Cheedar cheese
Cornflakes
Nestum
1. Leraikan kulit popia satu persatu. Belah pisang (boleh gunakan pisang montel untuk lebih sedap).
2. Ambil satu belahan pisang dan letak di penjuru kulit popia dan lipat kemas.
3. Letak bancuhan tepung di hujung lipatan supaya tak terburai dan tutup kemas. Ulang sehingga pisang habis.
4. Panaskan minyak dan boleh goreng hingga keemasan. Angkat dan tos.
5. Boleh letak topping ikut pilihan cita rasa. Jika mahu gunakan keju, oleskan dulu dengan susu pekat di atasnya. Kemudian tabur serbuk cheese.
Info: Boleh juga masukkan coklat rice bersama dengan pisang sebelum dilipat.
Sumber: Munierah Eyra