
Daging burger selalu ada dalam peti sejuk rumah kita. Buat burger sekali saja, lebihnya simpan tak bergerak-gerak.
Kalau daging burger ini masih ada, nak masak burger pun tak tahu bila eloklah tukar jadi lauk pulak. Lauk ini memang ringkas sesuai sangat makan waktu sahur. Menu ini juga popular kalangan pelajar terutama waktu hujung bulan.
Daging burger jadi lauk
Bahan-bahan
Daging burger – dipotong memanjang
Bawang besar
Bawang putih
Cili padi
Sos tiram
Sos cili
Cara membuat:
- Panaskan kuali, goreng seketika daging burger. Angkat dan tos
2. Tumis bawang merah, bawang putih dah cili padi hingga naik bau.
3. Kemudian masukkan sos cili dan sos tiram. Kacau.
4. Masukkan daging burger yang digoreng tadi kemudian gaul sebati. Siap
Selamat mencuba.
Sumber: Siti Nursoleha Nawawi
Cara Berkesan Elak Tanaman Dirosakkan Monyet, Sangkut Botol Berisi Bancuhan Ini Pada Pokok

Seronok tengok pokok sayur atau buah dah mula berhasil dan berbuah elok. Tapi sedang menunggu kutip hasil tiba tiba tanaman dirosakkan haiwan seperti monyet.
Memang geram dan frust kalau hadapi situasi begini. Bagi selalu berdepan serangan dua haiwan ini tip yang dikongsi oleh Siti Hanimah Rohani.
Beliau berkongsi cara berkesan yang dipraktikkan selepas tanamannya ‘dikerjakan’ oleh monyet.
Petua berkesan elak tanaman ‘dikerjakan’ monyet
Alhamdulillah, petua ini sangat membantu mengelakkan hasil tanaman ‘dikerjakan’ Cik Mon. Walau ada cubaan, tapi nampaknya, dilepaskan, walau telah digigit.
Caranya buat bancuhan ini, letak dalam botol kemudian sangkut pada pokok tanaman.
- Bahan untuk bancuhan adalah seperti berikut;
– Sekeping belacan, dibahagi 3
– 6 biji ubat gegat – ditumbuk
– 1/2 cawan air
– 1 botol mineral kecil
2. Masukkan belacan bersama ubat gegat yang hancur dalam botol air mineral.
3. Tambah 1/4 cawan air dan botol dan goncang.
4. Buat lubang pada botol mineral, boleh gunakan besi panas.
5. Ikat dawai pada botol kemudian gantung botol ini pada pokok yang selalu jadi tumpuan serangan monyet.
Bau belacan dan ubat gegat ini tidak disukai oleh monyet/khinzir dan haiwan ini akan menjauhi tanaman jika terhidu.
6. Tambah belacan dan ubat gegat jika baunya sudah berkurangan.
Selamat mencuba!
Sumber: Siti Hanimah Rohani
Petua ‘Ajaib’ Redakan Batuk Berbulan-bulan Dalam Masa Sehari

Pernah tak alami batuk dalam tempoh yang lama malah berbulan-bulan. Memang menyeksakan. Ada yang makin menjadi-jadi pada waktu malam hingga nak tidur pun sukar.
Walaupun dah cuba pelbagai ubat tak tak juga sembuh dan tak juga lega. Kalau itu yang sedang anda alami mungkin boleh cuba perkongsian dari Azliza Talib ini.
Dia berkongsi satu usaha untuk meredakan batuk dalam tempoh satu hari saja. Ajaib kan! Hanya ada dua bahan utama yang digunakan iaitu madu yang memang diketahui berkesan dalam merawat masalah batuk.
Kalau rawatan kena atau serasi, tak mustahil batuk yang berbulan-bulan ini reda dalam tempoh sehari. Malah tak salah kalau nak mencuba sebab bahan-bahan yang digunakan semula jadi dan selamat.
Tip mudah hilangkan batuk dalam 1 hari sahaja guna bawang putih dan madu
Bahan-bahan:
- 3 – 4 ulas bawang putih – dikupas dan dicincang halus.
- 1 cawan madu
Cara membuat:
- Bawang putih yang dicincang halus dicampur dengan secawan madu.
- Kemudian tutup cawan lalu simpan selama 3 jam sebelum dimakan.
Cara pengambilan:
Selepas 3 jam, dimakan 1 sudu teh setiap 1 jam
Manfaat bawang putih untuk batuk:
- Bawang putih mempunyai kandungan bersifat anti bakteria, antibiotik dan antivirus untuk menghilangkan pelbagai jenis batuk.
- Bawang putih membantu mengeluarkan bakteria, melegakan saluran nafas dan mengeluarkan kahak yang terkumpul di saluran nafas dan paru-paru.
Sumber:
Facebook : Azliza Talib
Instagram : @ivlizzbeauty
Buat Sendiri Ayam Goreng Seringgit. Ikut Tip Ini Untuk Dapat Salutan Yang Tebal Tapi Ranggup

Ayam goreng seringgit ini antara makanan yang selalu kita jumpa di gerai tepi jalan atau pasar malam. Tapi harga sekarang dah tak RM1, dah jadi RM1.50.
Dipotong kecil supaya sesuai dengan harga tapi rasanya yang ranggup ala-ala ayam KFC buatkan ayam goreng ini memang tak cukup seketul kalau makan. Jadinya elok juga ayam seringgit ini kita belajar buat sendiri.
Caranya dikongsi oleh Afy Al Habibi. Nak buat berniaga pun boleh juga ikut resipi yang diberi.
Buat sendiri ayam goreng seringgit yang rangup
1. Seekor ayam kerat 18. Basuh ayam sebersihnya dan toskan. Bahagian kulit jangan dibuang untuk memberikan rasa ayam ‘kepci’ sebenar.
2. Dalam satu bekas, masukkan dua senduk tepung Bestari perisa asli. Tambahkan sedikit air. Kelikatan tidaklah terlalu cair. Tidak perlu tambahkan apa-apa perisa lagi.
3. Perap ayam selama lima jam.
4. Dalam bekas yang lain, masukkan campuran tepung di bawah dan gaul rata.
– 500 gram tepung bestari asli
– 100 gram tepung gandum
– 100 gram tepung beras
5. Kemudian ambil seketul ayam yang sudah diperap tadi dilumur ke dalam campuran tepung tadi. Tekap sehingga mampat untuk menghasilkan salutan yang berkerak.
6. Panaskan minyak yang penuh dalam periuk. Kenapa guna periuk?
Sebab permukaan periuk yang dalam dan boleh memuatkan kuantiti minyak secara sekata.
7. Masukkan ayam yang telah disalut tadi satu-persatu. Untuk saiz periuk ini cuma masukkan enam ketul sahaja setiap kali menggoreng.
8. Gunakan api sederhana kuat. Balik-balikkan sesekali.
9. Angkat ayam setelah rupa ayam yang digoreng berwarna coklat keemasan.
10. Toskan minyak dan sedia untuk dimakan panas-panas. Rangup sebab banyak kerak tapi juicy di dalam.
Selamat mencuba!
Sumber: Afy Al Habibi