Beli wraps dengan niat nak amalkan pemakanan sihat tapi masaknya cuma sekeping dua saja, satu selebihnya terbiar dan akhirnya expired! Siapa yang macam ni, angkat tangan.
Kalau wrap masih boleh digunakan apa kata ambil dan kita tukar jadi chips atau kerepek! Ala-ala tortilla chips rangup dan sedap pulak tu. Idea ini dikongsi oleh Zatil Arip yang menghidangkan chips ini dengan telur hancur.
Cara menukarkan wrap kepada tortilla chips
1. Sapu wrap dengan minyak zaitun.
2. Potong menjadi bentuk segitiga-segitiga kecil.
3. Tabur garam dan lada hitam jika suka.
4. Bakar suhu 180°C selama 7 minit atau sehingga kerangupan yang disukai.
Ads
Chips ini boleh dimakan bersama dengan telur hancur. Sesuai untuk sarapan. Ini pula cara membuat telur hancur (scramble eggs).
Bahan-bahan:
4 biji telur
Setengah cawan susu segar
Garam
Lada hitam
Tomato-dadu
Bawang-dadu
Daun ketumbar-hiris
Sehiris lemon
Ads
Cara membuat:
Pecahkan 4 biji telur, kemudian gaul dengan setengah cawan susu segar, garam dan lada hitam.
2. Cairkan mentega, masak telur api perlahan sambil kacau.
Ads
3. Bila dah sedikit berketul, angkat. Boleh perah sedikit lemon.
4. Taburlah dengan apa yang kita suka, masuk timun potong dadu pun sedap.
Kerepek banyak lagi, makan sikit sikit sebab mahal tapi bila buka kembali nak makan dah lemau. Frust sungguh.
Kalau terkena keadaan macam ni jangan terus buang ya. Rugi. Ada saja cara untuk rangupkan kembali kerepek yang lemau atau masuk angin ini.
Bukan saja kerepek tapi juga kerepek, biskut malah popcorn yang dah lemau juga boleh kembali rangup. Ada 5 cara pilih mana satu yang sesuai dengan korang.
1. Panaskan dalam oven
Tip yang pertama mudah saja. Cuma perlu sediakan alas / tray dan masukkan semula makanan selama 3-5 minit dengan suhu 180 darjah celcius. Pastikan biskut tadi dijarakkan sedikit atau ditabur rata-rata.Tunggu sejuk dan anda boleh menikmatinya macam biasa.
Selalunya orang buat cara ini untuk rangupkan biskut. Ia akan jadi rangup di luar dan lembut di dalam. Boleh juga guna untuk kerepek atau popcorn asalkan kena adjust sikit suhunya supaya tak hangus.
2. Guna microwave
Bagi yang tak ada oven, boleh juga guna microwave. Caranya lebih kurang sama, cuma anda perlu letakkan sehelai tisu di sebagai alasnya. Tisu ni fungsinya nak menyerap kelembapan supaya makanan jadi garing semula.
Lepas tu microwave pada suhu Medium / High selama 40 saat. Masa keluarkan dari microwave tu awalnya akan nampak lembut, tapi bila dah sejuk sikit ia akan kembali rangup!
3. Masukkan dalam rice cooker
Cara seterusnya ni pun mudah sebab hampir semua rumah ada rice cooker kan?
Mula-mula pastikan bahagian dalam periuk tu kering. Kemudian masukkan apa-apa jenis kudapan kering ke dalam periuk tersebut. Yang jenis basah tak bolehlah ya.
Kemudian tekan butang ‘warm’ dan biarkan selama 1 jam dan cuba rasa apabila dah sejuk sedikit. Kalau masih lemau boleh tambahkan lagi setengah jam hingga betul-betul rangup.
4. Guna air fryer
Selalunya kita takut nak goreng semula kerepek atau keropok sebab nanti terlalu berminyak. Takut juga kalau-kalau terlebih kolesterol pula.Jadi bolehlah guna air fryer untuk kes-kes macam ni.
Boleh ‘gorengkan’ 2-3 minit dengan suhu 180-200 darjah celsius. Tunggu sejuk dan enjoy! Cara ini juga boleh digunakan untuk kes-kes popcorn yang asyik lemau walaupun baru dibeli.
5. Panggang atas api perlahan
Akhir sekali, mungkin ramai dah biasa guna cara ini terutamanya untuk biskut raya yang dah lemau. Caranya panggang semula atas api dengan non-stick pan atau pemanggang ajaib. Gunakan api paling rendah dan panaskan selama lebih kurang 5-10 minit.
Makan terus
Bagi yang nak cuba teknik-teknik ini, seeloknya ambil portion yang nak dimakan saja untuk dirangupkan semula. Sebab selalunya kalau dah sejuk balik, ia mungkin akan jadi lemau atau keras semula.
Jadi, tak sedaplah kalau dipanaskan berulang kali. Rasanya pun kurang segar nanti.Lagipun, tak elok simpan makanan lama-lama sangat kan? Tapi sesuai sangatlah apply tips ini kalau nak elakkan pembaziran.Selamat mencuba!
Ramai yang tanam pokok jambu madu di rumah memandangkan pokok ini sedang senang tumbuh dalam pasu dan mudah dijaga.
Tapi ramai juga yang ada masalah bila pokok dah besar, tak nampak pun tanda-tanda untuk berbunga dan berbuah.
Jika pokok jambu madu yang ditanam menghadapi masalah begini boleh gunakan cara yang dikongsi oleh Mark Are Leaf ini.
Cara buat pokok jambu madu tanam dalam pasu berbunga
1. Buang dahan atau ranting-ranting halus yang ada pada pokok kerana ia tiada fungsi, hanya habiskan baja.
2. Beri baja buah selama 2 bulan seminggu sekali.
3. Bila pokok sudah betul-betul subur, seeloknya buat prunning/cantas pucuk muda tinggalkan yang tua sahaja.
4. Buang daun separuh kerana pokok perlukan pengudaraan supaya pokok dapat cahaya dan pengudaraan yang secukupnya. Kalau daun banyak sangat, pokok akan subur daun saja.
5. Bila dah lakukan semua ini, pokok akan mengeluarkan bunga.
6. Bila bunga sudah keluar jangan letak baja lagi sampailah bunga tadi dah bertukar jadi putik dan luruh bulu-bulunya.
7. Selepas luruh bulu pada bunga, barulah letak baja buah secukupnya sampai dia matang dan balut buah untuk elakkan dari berulat nanti masak.
8. Dalam tempoh buah matang lagi elok kalau ada baja foliar untuk buat semburan supaya buah lagi elok, saiz maksimum dan masak yang betul-betul ranum elok.
Ini cara yang saya lakukan, setiap orang ada cara masing-masing. Kalau nak lagi jimat boleh buat tut setiap dahan, kemudian barulah dipotong. Cara itu boleh biakkan lagi pokok.
Khasiat lemon untuk kesihatan memang banyak sebab itu buah ini selalu ada di rumah. Selalu juga kita beli lebih bila harganya murah.
Tapi masalahnya bila lama disimpan dalam peti sejuk lemon tetap jadi buruk. Supaya tak membazir jika ada banyak lemon di rumah boleh buat lemon kering.
4.Bila habis matahari, simpan lemon dalam peti ais.
5.Esoknya jemur lagi (ulang proses sehingga betul-betul kering)
6. Atau boleh masukkan ke dalam oven suhu 50-70 darjah 5-6 jam (sehingga betul-betul kering).
Cara penggunaan lemon kering untuk minuman
1. Rendam 1 – 2 keping lemon kering ke dalam secawan air suam / panas selama 5 minit.
2. Boleh dicampur bersama gula / madu / halia / teh / chia seed.
3. Siap untuk dihidang.
4. Tambahkan ais jika mahu dihidang sejuk.
Cermin pandang belakang yang pada setiap kereta berfungsi untuk memudahkan pemandu melihat bahagian belakang kereta tanpa menoleh.Tapi perasan tak ada satu klip di bahagian...