Rektor Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Prof Datuk Sri Dr Zaleha Kamarudin mencatat sejarah bila menjadi wanita pertama di negara ini dilantik sebagai Hakim Mahkamah Rayuan Syariah Terengganu yang berkuat semalam.

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan menyampaikan tauliah pelantikan Dr Zaleha, 56, dari Raub, Pahang di Majlis Penghadapan dan Upacara Pengurniaan Tauliah di Istana Syarqiyyah.

Turut hadir, Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Razif Abd Rahman; Yang Dipertua Dun, Datuk Mohd Zubir Embong; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Wan Nawawi Wan Ismail dan Ketua Hakim Syarie, Wan Mohd Zakri Wan Mohd.

IKLAN

Ada kuasa membatal dan mengurangkan hukuman

Tugas utama Dr. Zaleha adalah mengendalikan, mendengar kes rayuan dan mempunyai kuasa untuk membatalkan serta mengurangkan sabitan hukuman yang diputuskan oleh Mahkamah Syariah.

Beliau adalah satu-satunya wanita daripada lima individu yang ditauliahkan menerima jawatan sama.

Zaleha, dari Pahang merupakan Rektor di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) serta berpengalaman luas dalam bidang undang-undang dan memegang Ijazah Doktor Falsafah, Undang-undang Keluarga Perbandingan (Sivil dan Syariah) dari Universiti London.

IKLAN

Beliau berkata pelantikan itu tidak akan menjejaskan tugasnya sebagai rektor UIA kerana perbicaraan kes rayuan membabitkan tuntutan harta dan penceraian hanya bersidang pada Ahad.

“Saya akan gunakan pengalaman lebih 30 tahun terutama dalam bidang perundangan keluarga Islam. Sebagai ‘pembuka pintu´ atas pelantikan hakim wanita peringkat mahkamah rayuan ini, saya tekad memberikan khidmat terbaik, ” katanya.

IKLAN

Sumber: Sinar Harian

 

 

Selain itu:  'Jika Ia Terbaik Untuk Saya dan Agama Maka Makbulkanlah!' Doa Nurul Finalis Miss Universe New Zealand
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI