Semua wanita mengidam kulit yang flawless malah ada yang sanggup habis wang beribu ringgit membeli produk berjenama hebat di kaunter kecantikan yang dikatakan berkesan.

Tapi sebenarnya di farmasi biasa saja ada banyak produk yang murah dan berkesan untuk merawat kulit. Boleh baca perkongsian Sara Damia yang berjaya memiliki kulit flawless  dengan hanya menggunakan produk dari farmasi yang selalu kita kunjungi seperti Guardian dan Watson.

Tip penjagaan kulit

Ni semua apa yg sis sendiri guna dan amal. Kalau korang guna skincare lain pun boleh, takde masalah. Post ni agk panjang, byk benda sis share,nanti kalau korang free baru baca k..semoga lepas ni semua org dpt kulit yg sihat dan cantik,selamat mencuba! #product #best #drugstore

So ni kulit sis sekarang..gambar ni tiada sebarang edit, kalau zoom boleh nampak jelas tahi lalat dgn kedut2 bawah mata tu sebab tak cukup tido bulan puasa haha.

Kalau nak ckp pasal jerawat,biasa kalau dtg bulan mmg akan naik seketul dua, tp percayalah sis ckp ni, takde org yg muka dia langsung tak pernah tumbuh pimple dan jgn gelakkan muka org yg tgh breakout,sbb kite tak tau bila hari kita, mana tau Allah nk uji. Utk mereka yg tgh ada masalah kulit tu,korang boleh try tips berikut..let’s start!

1) #Cleanser

Utk pencuci muka sis pilih Cetaphil,takpelah mahal sikit asalkan puas hati..sebelum ni pernah guna local product,ok juga takde masalah,cuma berminyak, tak boleh tahan so bila jumpa je cleanser ni alhamdulillah sgt sbb mmg berkesan. Byk function tau,nak guna jd makeup remover boleh, moisturizer pun boleh

TIP : Cuci muka 2 kali sehari, waktu pagi lepas bangun tidur dan malam sebelum masuk tidur. Utk kulit normal boleh guna air suam,lebih cepat serap ke dlm kulit muka. Utk kulit berminyak pula kena cuci guna air suhu bilik,tak boleh guna air suam tau skin korang akan jd lebih cpt berminyak.

Sambil cuci tu urut sikit muka, usap menghala ke atas,tu tips awet muda. Pernah jumpa sorang aunty, dia cikgu umur 50++ tapi muka dia satu kedutan pun takde. Dia ckp mmg dr muda dia amalkan cuci muka mcm tu,jgn sesekali lurut muka ke bawah kalau tak nk kulit berkedut.

Lepas dah siap cuci tu, jangan lap muka guna tuala atau apa-apa sekalipun,biarkan muka kering sendiri,duduklah depan kipas ke aircond ke kalau nak cepat kering.

*Cuci muka penting utk refresh muka dan hilangkan kotoran yg lekat pd wajah, barulah kulit boleh bernafas.Kalau tbersih,liang roma akan tersumbat dan halang pertumbuhan sel-sel kulit baru seterusnya mengundang kpd pembentukan pigmentasi.

Dah mcm ayat kamus pun ada. Pointya kalau cuci muka pun malas,balik kerja terus tidur,tak disiplin mcm sis suatu ketika dahulu,berangan jelah nk flawless, hi hi. Ok,next.

2) #Toner

This is my new bae,soothing facial toner for sensitive skin. Toner ni mmg sesuai utk semua jenis kulit. Best tau, wangi pun wangi,lepas pakai muka rasa fresh giteww

TIP : Lepas dah cuci muka tadi,ambil kapas, tuang toner kat kapas, usap pd muka pastu jgn tinggal gitu je, picit muka guna jari supaya toner tu absorb betul-betul dalam kulit. Tunggu lebih kurang 2-3 minit kalau nak apply apa-apa kat muka lepas pakai toner

*Toner wajib ada utk balance kan balik pH level kulit kita. Toner lah yg menutup semula liang roma terbuka waktu kita cuci muka tadi.

3) #Serum

Ok,tak kesah lah serum apa pun yg korang guna, tp serum ni serum paling magic yg sis pernah try,highly recomended. Dia ada dua,lagi satu tu anti kedut,tp sis pilih yg ni Bio essence rose gold for glowing skin. Hari-hari guna sampai tak perasan dah nak habis haha.

TIP : pilih serum yg sesuai dgn masalah kulit kita. Pakai serum lepas pakai toner tadi, kalau siang sis cuci muka+toner+serum n then baru makeup,malam repeat step yg sama cleanser+toner+serum pastu tidur. Kena konsisten ye syg, buat hari-hari baru dpt result yg positif. Serum ni kira mcm pengganti krim siang n malam sbb sis tak boleh pakai krim nanti oily teruk dan naik pimple.

Dulu 1st time try ni sebab ada sorang kakak tu muka dia macam kulit telur even tak makeup sekalipun,dia tak guna apa-apa skincare tau, serum ni je. Cara apply letak sikit kat tapak tgn, sapu dan ratakan ke seluruh wajah, buat urutan muka perlahan-lahan smpai serum meresap ke dalam kulit.

Serum penting utk merawat kulit kita yg semakin kurang kolagen seiring dgn peningkatan usia. Serum menjadikan kulit muka lebih halus dan lembut.Biasanya mua akan apply serum sebelum makeup org utk dpt effect makeup lebih flawless, utk makeup taha lama pulak korang boleh try sapu ais kt muka bfore makeup.

4) #Scrub

Haa utk scrub pap pap sis pilih Fresh skin from St Ives. Actually dia ada tiga, pilih ikut masalah kulit masing-masing, yg green tea tu utk org yg nak clearkan blackhead & whitehead,apricot blemish control tu utk kulit berjerawat,so skin yg ada masalah selain drpd tu boleh guna yg apricot fresh skin ni. So far guna ni ok,tak rasa nak tukar.

TIP : Skrub muka at least seminggu sekali kalau mcm sis, buat selang seli,minggu ni scrub mnggu dpn masker. Kalau rajin dan ada masa buat lah 2 kali seminggu,tp jgn too much,exfoliate skin mmg bagus,tp kalau over nt kulit boleh meradang dan semakin nipis.

Scrub muka lepas cuci muka guna cleanser,before pakai toner. *Scrub digunakan utk menanggalkan sel-sel kulit mati,memudarkan parut dan melicinkan kulit..org yg sering makeup sgt memerlukan scrub utk mencegah pori pori muka dprd tersumbat.

5) #Masker

Masker memang sis guna bahan-bahan semulajadi je,ha ha ha. Ada byk tapi ni lah 3 benda yg selalu repeat. Yogurt asli, tomato yg dibekukan dan madu (baru beli semula madunya, maklumlah guna 1 rumah.

TIP : masker ni pakai seminggu sekali dah ok. Kalau rajin set lah hari,contoh ambil hari Isnin & Khamis.Isnin scrub,khamis masker so setiap minggu hari khamis tu tukar lah,minggu ni yogurt,minggu depan madu pulak.

Yogurt tu terus apply gitu je lepas cuci muka,biarkan 15 minit dan bilas, nak campur sikit yogurt dgn soda bikarbonat pun boleh. Selalu berangan kalau ada suami kt rumah, apa yg kita sapu kt muka kita sapu sekali kat muka dia, ha ha hah. Ok, maaf lari topik, jom sambung.

Tomato tu pulak sis tonyoh setiap malam kat muka sebelum tidur time dtg bulan. Kalau hari biasa nak jadikan masker, sis campur dgn madu,biarkan 15 minit dan cuci. Kalau nak apply just madu sahaja atas kulit pun boleh. Sis ada kazen muka dia breakout,dia rawat pakai madu je, hari-hari dia sapu madu kat muka sampai sekarang dh gebu gebas dah..

Kandungan dlm yogurt mampu mencerahkan kulit dan memudarkan parut. Madu tu pula ada 1001 khasiat, antaranya termasuklah menghilangkan jerawat dan menghaluskan kulit.Keistimewaan tomato pula dpt mengatasi kulit berminyak,melembut dan glowing kan wajah.

Masker ni umpama treatment utk kulit,sama juga mcm rambut,kenapa kita kena buat treatment? Sbb tak nak rmbut rosak,so mcm tu jugalah dgn kulit muka kita ye tuan puan.

6) #Agnesia

Jangan terperanjat, korang tau tak bedak ni boleh hilangkan jerawat pasir? Alaa yg tumbuh byk tp kecik-kecik tu. Ha ya,boleh hilang! Dulu waktu mula pakai tudung, bila buka tudung ada jerawat kecik kat bahagian muka yg tertutup dgn tudung. Mungkin kulit tak dpt bernafas, gatal-gatal pulak tu,sampailah satu hari gatal tak menahan sis tepek bedak tu kat bahagian jerawat pasir and then bawa tidur.

Bangun je pagi tgk cermin, suprise sgt sbb dah tak gatal n better, pastu buat research dan rupanya mmg betul pun bedak ni boleh hilangkan jerawat pasir. Dlm hati ckp kalau tau dr dulu lgi sis buat gitu.

So start dari hari tu setiap malam sebelum tidur mmg tepek bedak ni kt area yg bermasalah,alhamdulillah berkesan smpai sekarang tak pernah lagi ada jerawat pasir kt muka.Korang kena try!

*Jgn risau, kulit takkan jadi kasar,lagipun bedak ni just sapu kt sebahagian area je,bukannya satu muka.

7) #Acnegel

Yang ni korang kena ada 1, tak kesahlah brand apapun, tapi sis prefer to Oxy, acne pimple medication. Yg ni guna dia kalau korang tumbuh jerawat batu yg besar tu tak memasal,sapu je tebal-tebal kat atas jerawat n then bawa tidur. Insha’Allah esoknya bangun dah okay

TIP : Kalau tumbuh jerawat jgn picit, ni ckp dr pengalaman,mmg akan merebak kecuali jerawat tu dah smpai stage 3,di mana bila kita picit sikit je gunung berapi tu akan meletus dgn jayanya,itu korang boleh usik,sbb dia takkan tinggalkan parut yg kronik.

Tapi kalau baru nak tumbuh, gatal nak picit juga, proses baikpulih skin akan jd lebih lama,jerawat tu akan tinggalkan kesan hitam yg makan minggu baru nak hilang dan lebih teruk boleh tinggalkan lubang kt muka kita..sam juga dgn blckhead kat hidung, tlglah jgn picit hari-hari nanti terkopek kulit kat area tu, I’ve been there.

8) #Makeupremover

And after all, this is my only choice to remove dirt from face,tak nak lain, ha ha. Ada dua, 1 lagi colour pink but i choose the blue one utk oily skin. Sis guna ni before cuci muka balik kerja sebelum tidur,kalau time pagi nk cuci muka tu tak usah ler.

Cara dia ambil kapas,tuang sikit pstu usap kat muka,maka akan keluarlah segala kotoran, minyak dan makeup tertanggal kat kapas tu. Makeup remover kena ada sbb cuci muka sahaja mmg tak cukup bersih, kalau tak percaya boleh buat testimoni,cuci muka mcm biasa,pastu ambil wet tissue n try lap sikit kat muka, mesti ada lagi kesan minyak dan lain-lain so kena buang dlu kotoran kat wajah guna makeup remover,baru guna cleanser.

9) #Vaseline

The last one is vaseline, semua org wajib ada.Sis guna ni setiap hari sebagai pelembap bibir dan setiap malam sebelum tidur sapu kt bulu mata atas dan bawah,hasilnya sekarang bulu mata bwh dah ada dan tumbuh dgn lebatnya,hihi.

Jarang dah pegi work pakai mascara,adalah sometimes tp tak selalu,mugkin setiap ahad baru pakai mascara,saje melaram sbb pakai baju jalan,hari-hari lain kena pakai uniform. Vaseline ni serbaguna,termasuklah mencerahkan siku dan melembutkan kulit kasar di tumit.

Sekian utk perkongsian kali ni semoga bermanfaat utk semua. Tak perlu habis beribu2 utk dapatkan kulit yg bersih jgn lupa minum air kosong at least 1 hari 2 Liter utk kulit yg sihat dan cantik,mana tau semua sempat flawless sebelum raya,hihi,gudluck gais!

 

Sumber: Sara Damia

 

 

 

 

 

 

Tinggalkan Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara Ideaktiv Sdn Bhd • Dikendali Oleh Astro Group

error: