Seronok tengok biji benih sayur yang disemai bercambah, naik banyak. Tapi bila dah pindah ke pasu atau bekas, anak benih yang diharap hidup subur dan berhasil jadi sebaliknya.
Anak pokok hidup tapi tak membesar subur, dan ada juga yang mati selepas beberapa hari. Supaya anak pokok membesar bagai ‘juara’ boleh ikut tip yang dikongsi oleh Puan Liyana Mohd Poad. Beliau yang bercucuk tanam sekitar rumah memang selalu memberi panduan pada yang baru mula bercucuk tanam.
Petua pindah anak pokok supaya membesar bagai ‘juara’
Saya cuma nak beri petua kepada ahli group yang nak pindahkan anak pokok dari tapak semaian.
Medium tanah apa yang hendak digunakan supaya anak pokok berjaya membesar sebagai juara. Dalam bracket itu ialah nisbahnya. Pokok pokok tanaman saya yang ada dalam gambar menggunakan nisbah tanah seperti di bawah;
Tanah hitam atau tanah organik(3) Tanah sawit atau tanah bakar (1) (Boleh guna guna topsoil atau tanah 6/8/10 in 1) Sekam bakar atau sekam mentah(1) Cocopeat halus(1) Pasir(3 genggam) Baja tinja ayam/kambing (2 sudu)
Gaul rata kesemua sekali dan biarkan selama 4-5 hari baru tanam anak pokok.
Jika tak ada tanah sawit atau tanah bakar boleh guna tanah hitam biasa atau tanah organik.
Ads
Ini semua hasil pokok menggunakan petua di atas.
Cili
Pak Choy
Ads
Tanam tepi rumah, bila guna campuran tanah ini elok naik subur pokoknya.
Kalau beli kemeja selalu yang lihat oleh kaum lelaki adalah warna, corak dan saiz. Nampak cantik, saiz sesuai terus beli.
Tapi sebenarnya ada beberapa lagi perkara yang perlu ambil kira jika beli kemeja. Sebab selain corak, saiz kemeja juga dibezakan mengikut potongan dan teknik lipatan.
Ramai yang tak perasan bahawa kemeja lelaki ada lipatan tertentu yang disesuaikan ikut potongan badan lelaki. Jadi sebab itu kena pilih yang sesuai. Kalau dada bidang atau perut buncit ada potongan khusus.
Ketika memilih, perhatikan lipatan di bahagian belakang kemeja terlebih dahulu.
1. Lipatan Tengah @ Centre Box Pleat
Kemeja yang ada lipatan tengah di bahagian belakang baju ini sesuai dipakai oleh lelaki yang perlukan ruangan yang lebih di bahagian perut. Bagi mereka yang mempunyai bahagian perut yang besar amat digalakkan memilih kemeja sebegini. Untuk mereka yang kurus pula, ia akan menampakkan keadaan yang kurang kemas.
2. Lipatan Tepi Kiri & Kanan atau Side Pleat
Kemeja yang mempunyai lipatan kiri dan kanan di belakang baju sebenarnya dibuat untuk lelaki yang perlukan ruangan yang lebih di bahagian dada, bahu dan lengan. Contohnya mereka yang mempunyai bahu atau lengan yang berisi atau berotot.
3. Tiada Lipatan atau Pleatless
Kemeja yang tidak ada sebarang lipatan di bahagian belakang baju dibuat khusus untuk lelaki yang tiada masalah lebihan isi di bahagian perut atau bahagian badan yang lain. Untuk mereka berbadan sederhana potongan Regular Fit harus menjadi pilihan berbanding Slim Fit.
Selalu sebelum masak udang, kepalanya kita buang dan ada masa kulitnya juga kita kopek serta buang supaya mudah makan.
Tapi rugi sangat kalau sisa udang ini dimasukkan dalam tong sampah sedangkan ia sebenarnya boleh dijadikan stok penyedap masakan yang boleh guna sehari-hari.
Cara untuk membuat stok kulit dan kepala udang ini juga mudah sangat dan ada dikongsi oleh Abd Rahman Tayun.
Cara buat stok kepala dan kulit udang
1. Basuh kulit dan kepala udang dengan garam kasar
2. Masuk dalam periuk dan goreng hingga kering dn bertukar warna kemerahan.
3. Selepas itu masuk air hingga menutupi kulit dan kepala udang.
4. Reneh selama satu atau satu setengah jam (tambah air jika perlu).
5. Sejukkan, kemudin kisar dan tapis air stok udang ini.
6. Masukkan dalam bekas dan bekukan untuk tahan lebih lama. Boleh bahagikan kepada beberapa bekas untuk mudahkan penggunakan.
7. Stok ini sesuai digunakan untuk laksa sarawak, mee atau bihun sup atau masakan goreng, sayur goreng dan lain-lain sebagai penyedap masakan.
Bahan kisar:
2 labu bawang besar
1 labu bawang putih
2 inci halia
4 batang serai
Bahan perap:
2 cawan gula
2 sudu kecil garam
4 sudu kecil kunyit
3 sudu besar jintan manis
Cara membuat sate:
Dalam besen besar masukkan isi ayam, bahan kisar dan bahan perap
Gaul sebati dan perap . Lagi lama lagi best
Ambil isi ayam perap tadi cucuk dengan lidi sate.
Lebihan perapan tadi ambil sedikit letak dalam bekas kemudian campur dengan sedikit minyak untuk direnjis ketika bakar sate.
Bakar hingga isi ayam masak, boleh juga guna pemanggang ajaib.
Bahan untuk kuah kacang:
Segenggam cili kering
2 labu bawang besar
2 inci halia
(Kisar 3 bahan di atas)
1 batang serai di ketuk
2 cawan kacang tanah -siap dikisar
2 keping gula melaka
1/2 cawan gula
Garam
Air secukupnya
Asam keping
Cara membuat:
Panaskan minyak.
Tumiskan bahan kisar masukkan serai (tumis sampai pecah minyak).
Masukkan kacang tanah gaul sebati.
Masukkan air kacau dan biar mendidih (api perlahan).
Masukkan gula melaka, gula, garam & asam keping.
Masak hingga pekat, rasa dan tambah apa yang kurang.
Boleh hidangkan sate bersama kuah kacang, hirisan timun dan bawang serta nasi impit.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...