Sejak menyertai Sinaran Pasport Kegemilangan sampai sekarang nama Lan Pet Pet masih disebut oleh kita biar pelawak baru silih berganti. Paling diingati sudah tentu bunyi trompet yang menjadi trademark dirinya.

Telah banyak menghiburkan kita terutama ketika bersama dengan Kumpulan Senario sebenarnya ada sisi lain yang ramai tak tahu tentang pelawak yang pekat dengan loghat Utara ini.

Perkara ini dirungkai oleh Imam Muda Asyaraf dalam satu entrinya di instagram bila dia mendedahkan sebab mengapa setiap kali berjumpa dengan Lan Pet-Pet dia akan meminta pelawak ini mendoakan dirinya.

Ia ada kena mengena dengan sikap Lan Pet Pet sendiri yang banyak mengutamakan ibu dalam hidupnya.

IKLAN

Imam Muda Asyraf Kongsi Kisah Pengorbanan Lan Pet Pet Demi Menyantuni Ibunya

Kisah Lan Pet Pet berkorban demi ibunya

Jika jumpa dengan Abg Lan Pet Pet saya pasti minta doa dari beliau. Ya. Biar apa orang kata. Setiap kali jumpa saya mesti suruh Abg Lan Pet Pet doakan saya. .
.
Ada org pernah tanya kenapa?. .
.
Saya yakin dan pasti. Krn terdapat byk riwayat hadith sebut tentang maqbulnya doa seorang insan jika ia berkhidmat kepada ibu dan ayah dengan baik. .
.
Inilah yang dijadikan tajuk bab bagi Imam Bukhari terhadap 3 org yang maqbul doanya setelah terperangkap di dalam gua. Serta betapa maqbulnya doa Uwais Al-Qarni setelah diteliti sejarah hidup beliau yg sangat menyantuni ibunya. .
.
Abg Lan Pet Pet yg sy kenali seorang yang sanggup membujang lama hanya kerana mahu berkhidmat kepada ibunya. Menyertai Sinaran Pasport Kegemilangan hanya semata kerana ingin membantu ibunya. Banyak lagi kisah beliau bersama ibunya yang tak mampu dicatat.
.
Namun hakikat adab manusia walau bertaraf ustaz sekalipun tak perlu malu untuk menuntut doa dari sesiapapun. Walau beribu org datang meminta doa darinya. Tak salah kita juga meminta org lain mendoakan kita. Sedangkan Nabi penuh tawaduk pernah menyuruh Umar mendoakan Nabi SAW saat Umar musafir. Apatah lagi kita.

Cerita yang menginspirasikan

Pada itu entri Imam Muda Asyraf itu juga mendapat respon dari ramai peminat yang terkesan dengan kisah Lan Pet Pet

IKLAN
Selain itu:  Usia Baru 23, Gaji Basic RM1,000 Tapi Sudah Beli Rumah Harga RM400k! Demi Ibu Impian Terlaksana Dalam Masa Setahun

@eyzvaramly_Allahuakhbar..! Baru sy tahu banyak keberkatan yang Allah SWT berikan kepada anak lelaki yang sanggup berkorban demi ibunya..! @imammudaasyraf & @lanpetpet ini satu peringatan dan didikan untuk saya, Alhamdulillah sy punya isteri yang sudi menjadi menantu dan sahabat kepada ibu saya…semoga Allah SWT makbulkan harapan saya untuk menjaga ibu bersama isteri hingga akhir hayat nya..! Insya-Allah..! Aamiin..!

@mrsoulleh_Alhamdulillah thanks Ustaz @imammudaasyraf for the reminder ?? Semoga dapat mencontohi budi pekerti Nabi, Para sahabatnya, abg @lanpetpet dan yang lain menyantuni ibu bapa selagi mereka masih hidup mahupun yang sudah tiada..Aamiiinnn

@ummul.mursyida_Such inspiring true story. Thank you for sharing ustaz. Semoga keduanya dlm lindungan Allah

IKLAN

@themiqamaritz_Sebak saya baca caption ustaz @imammudaasyraf dan @lanpetpet .. tlg doakan utk makbapak sy jugak ustaz.. sy nak mak sy sihat..ceria..dan bahagian dunia akhirat. Semoga bapak sy bersama2 org yg beriman dan beramal soleh..?

Semoga kita beroleh manfaat dari kisah Lan Pet Pet ini.

Sumber: imammudaasyraf

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI