Menjalani rutin bersenam selalu jadi alasan bagi masyarakat pada hari ini kerana dikatakan tidak cukup masa. Maklumlah zaman sekarang orang semuanya sibuk dengan kerja. Balik kerja pun matahari dah tenggelam. Dengan trafik yang sesak, memang susah nak peruntukkan masa untuk bersenam.

Pun begitu, anda boleh cuba beberapa tip ini untuk kekalkan berat badan tanpa perlu bersenam.

IKLAN

1) Diet Bersama Kawan

Ingin Kurus Tanpa Bersenam? Jom Ikut 5 Tip Ini

Buat sesuatu secara berjemaah adalah lebih besar impaknya berbanding anda buat secara solo. Kalau ingin diet, ajak kawan baik anda diet sekali. Set target nak turun berapa kilogram bulan ini. Misalnya anda dan kawan set target nak turun 5 kilogram. Jadi buat sampai jadi. Kalau anda diet secara solo, kawan ajak makan di restoran makanan segera, anda pula yang lemah semangat. Rosaklah diet.

2) Makan Menggunakan Pinggan dan Cawan Merah

Kalau ikut lampu trafik, merah tandanya berhenti. Jadi secara psikologinya, kalau kita gunakan pinggan merah, kita akan lebih cenderung untuk cepat berhenti makan. Jadi, penuhkan rumah anda dengan pinggan mangkuk dan cawan berwarna merah. Pinggan putih bolehlah anda simpan sampailah anda dapat berat badan yang diinginkan.

IKLAN

3) Elak Pandang Gambar Atau Makanan

Ingin Kurus Tanpa Bersenam? Jom Ikut 5 Tip Ini

Memandang gambar atau makanan yang nampak sedap tapi kurang berkhasiat sebenarnya mengundang emosi lapar pada seseorang. Apabila emosi lapar dan rasa hendak makan itu datang, maka anda akan terdorong untuk mendapatkan makanan tersebut. Jadi elakkanlah memandang gambar makanan yang sedap-sedap. Elak bukak page resipi dan sebagainya ketika anda sedang diet. Kan orang kata dari mata turun ke hati. Jadi, jaga pandangan ya.

IKLAN

4) Ambil Lebih Banyak Protein

Protein adalah sumber makanan yang cepat meredakan lapar. Jadi bila rasa lapar tu dapat diredakan dengan cepat, maka kuranglah jumlah pengambilan makanan. makanlah lebih banyak protein berbanding karbohidrat. Misalnya ayam, ikan dan telur.

Selain itu:  Mudahnya Nak Kurus Ikut Diet Air Putih. Tapi 6 Tip Ini Kenalah Hadam Dulu!

5) Kunyah Gula-Gula Getah Tanpa Gula

Apabila terasa lapar, mulut rasa nak mengunyah sesuatu. Jangan sesekali dapatkan kerepek kentang atau sepotong kek untuk meredakan rasa lapar itu. Sangatlah berbahaya bagi orang yang sedang diet. Cuba beli gula-gula getah tanpa gula. Apabila terasa lapar dan ingin mengunyah, kunyahlah gula-gula getah itu.

VK pun nak try la tip ni. Payah betul nak bersenam.

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI