Dalam setiap rumah mesti ada kuali jenis ini. Kalau nak masak hidangan yang ringkas, guna kuali ini lebih mudah.

Ada juga yang sanggup membeli kuali jenis ini pada harga yang mahal. Disebabkan itu bila bercalar kita akan terus menggunakannya. Sayanglah nak buang kan!

Tapi tindakan ini sebenarnya bahaya, sekiranya sudah bercalar sebaiknya berhenti gunakannya. Sila buang atau simpan dalam stor kuali yang dah rupa macam gambar di atas tu.

Ini kerana kuali non stick yang bercalar jika terus digunakan berbahaya untuk kesihatan. t

Bahan toksik masuk dalam makanan

Apabila kuali non stick bercalar, beberapa lapisan tidak melekat boleh merebak ke dalam makanan yang dimasak. Ini boleh mengeluarkan sebatian toksik.

IKLAN

Apa yang lebih bahaya adalah memasak menggunakan kuali tidak lekat dengan haba yang tinggi boleh mengeluarkan bahan kimia perfluorooctanoic.

Bermakna, ada bahan-bahan yang tidak sesuai untuk kita makan, akan bercampur dengan masakan yang kita masak, tanpa kita sedar.

Jadi cubalah periksa kuali non stick anda di rumah, kalau ada yang bercalar sila buang atau jadikan ia perhiasan di dapur.

Cara penjagaan kuali non stick

Bahaya Guna Kuali Non Stick Bercalar, Jangan Sayang Nak Buang

IKLAN

1. Gunakan sudip kayu atau sudip yang tidak tajam yang tidak boleh mencalarkan permukaan kuali.

2. Elak guna span atau pembersih yang kasar dan kesat semasa mencuci kuali jenis ini.

3. Jangan tindan kuali dengan perkakas dapur yang lain.

IKLAN

4. Kuali non stick juga tidak disarankan digu menggunakan pada suhu yang tinggi (pastikan di bawah suhu 500F/260 C). Suhu yang terlalu tinggi menyebabkan kuali ini membebaskan bahan bertoksik.

5. Jangan panaskan kuali yang kosong kerana kuali jenis ini cepat membahang, panaskan dengan minyak seketika sebelum memasak.

Selain itu:  Senang Sangat Buat Kelapa Jeli. Makan Waktu Tengah Hari, Sejuk Tekak!

6. Dengan penggunaan sederhana, kuali non stick boleh bertahan sekitar 5 tahun dan jika kuali rosak, jangan sesekali sayang nak buang.

Sumber:   Quora & Hadihaizil Din

 

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI