Ramai yang beberapa kali cuba tanam pokok kesum tapi tak menjadi. Awalnya nampak subur tapi akhirnya layu dan mati.
Jangan putus asa, apa kata kali ini cuba kaedah yang dikongsi oleh Ibrisam Wossali. Kadar peratusan pokok kesum untuk hidup dengan kaedah penanaman ini sangat tinggi. Insya-Allah hidup.
Tanam pokok kesum dalam polibeg rendam air, lagi senang hidup
Sebenarnya dah banyak kali mencuba semai pokok kesum berbagai cara, tapi kaedah ini paling sesuai sebab peratus semaian hidup sangat tinggi. Caranya mudah saja;
Ads
1. Semai dalam polibeg kecil, masukkan media dan tanam guna pucuk atau keratan batang.
Kerat separuh daunnya
2. Kemudian letak polibeg tadi dalam bekas berisi air. Rendam separuh bahagian polibeg.
Ads
3. Letak tempat teduh. Tujuan rendam polibeg supaya tanah sentiasa basah.
Ads
4. Alhamdulillah 2 minggu dah hidup dan dah mula berpucuk baru. Akar pokok pun dah nampak keluar dari polibeg. Waktu ini dah boleh alihkan ke tanah ataupun ke dalam pasu lain.
Nampak macam roti Toastem yang viral tapi bukan. Yang ini pula roti pandan gula Melaka hasil air tangan baker Ritzuwan Syde. Lebih kurang saja. Rasa pandan dan kelapa tetap ada.
Kalau susah nak jumpa roti viral, kita buat sendiri roti versi ini ya. Boleh ikut resipi dan langkah yang dikongsi beliau.
Cara buat roti pandan gula Melaka
“Hari ni saya buat tiruvasi. Roti pandan gula Melaka. Jom kita start.”
Bahan-bahan
500g tepung roti
15g tepung susu
15g tepung ubi
14g kelapa parut
8g garam
50g gula kastor (jika sukakan manis, boleh tambah kuantiti gula kepada 20% atau 100g)
11g yis kering
5g bread improver *optional
10g pandan paste
40g shortening
330g sir tapis
30g gula melaka
Cara membuat
1. Masukkan kesemua bahan kering ke dalam mixer (kecuali gula melaka). Seterusnya masukkan air dan pandan paste dan uli pada kelajuan perlahan.
2. Selepas doh terbentuk, masukkan shortening dan uli pada kelajuan sederhana sehingga doh “fully developed”.
3. Pindahkan doh ke atas meja dan bahagikan doh kepada 2 biji. Anggaran 480g sebiji.
4. Gelek doh dan taburkan gula melaka di atasnya. Anggaran 15g setiap doh.
5. Gulung doh dari atas ke bawah dengan kemas.
6. Pindahkan doh ke dalam loyang pembakar. Saya pakai saiz 20cm x 10cm x 10cm.
7. Kembangkan doh sehingga 3/4 ketinggian doh. Saya biarkan kembang lebih sikit.
8. Bakar pada suhu 180-200 darjah selsius selama 30-40 minit. (Bergantung kepada oven masing-masing).
Info: Rasa roti ini tidak semanis roti Toastem. Jika suka manis boleh tambah kuantiti gula.
Mulus & gebu sungguh roti ini, geram pula tengok. Menariknya doh ini bukan saja boleh jadi roti tapi juga donut, roti burger dan burger Malaysia juga.
Jadi berbaloi kalau nak cuba buat. Kalau nak buat sendiri di rumah boleh ikut perkongsian daripada Suhasnida Ismail.
Cara buat doh roti serbaguna yang gebu & mulus
Jomlah kita belajar buat roti, donat, burger Malaysia. Doh ini juga boleh buat roti burger,nak buat roti manis add on gula lebih sikit.
Kak Sue share resepi ni, inshaallah menjadi kalau buat betul betul. Cuma yang baru nak belajar,kena keep practice. Bukan buat sekali tak menjadi,dah putus asa.
Bahan-bahan:
700gm tepung high protein/tepung roti
300gm tepung gandum
100gm gula pasir halus
10gm garam halus
2biji kuning telur
30gm serbuk tepung susu full cream
4gm bakerine plus (bread improver)
550ml air sejuk
100gm shortening
Bahan bancuh yis:
15gm yis
20gm gula
50ml air suam
Cara Penyediaan:
1. Bancuh yis dengan air suam bagi berbuih. Nak campur terus dalam tepung tanpa bancuh pun boleh. Kak Sue bancuh dulu sebab nak bagi cepat kembang.
2. Campur bahan kering, telur kecuali garam dan shortening. Masukkan air sikit sikit dan uli sampai jadi doh. Kalau nak buat 900 tepung hp dan 100gm tepung gandum pun boleh. Lagi lembut halus mulus.
3. Kemudian masukkan garam dan shortening, uli sampai berkilat, licin dan tak lekat di mangkuk.
4. Rehatkan 5 minit dan bentukkan. Nak buat roti burger timbang doh 80gm. Jika nak buat burger Malaysia timbang doh 30gm atau 40gm. Kalau kata nak buat roti manis, tambah gula kepada 180gm atau 200gm. Terpulang pada cita rasa ya.
5. Rehatkan doh bagi kembang, kemudian sembur dengan susu full cream untuk buat roti. Baru permukaan roti cantik. Tapi apa apa pun doh kena uli biar berkilat dan licin. Step rounding pula kena kemas dan licin, jangan bagi terbuka bila buat bulat bulat tu ya.
6. Panaskan oven, kemudian bakar bila dah cukup kembang jika buat roti. Jika buat donat pula bolehlah goreng bila minyak dah panas.
Hasil rotiRoti burgerBurger Malaysia ini dari doh yang sama
TIP
1. Donat jangan overproofing, nanti melekat pada tangan bila angkat nak goreng. Jadi akan serap minyak, tak best nak makan
2. Doh jangan terlembik, sebab ia akan serap minyak jugak.
3. Jika buat donat saya lebih suka pakai shortening tapi kalau nak guna marjerin pun boleh. Tiada salahnya kita yang nak makan.
4. Untuk buat roti saya suka guna kuning telur,serat roti lebih halus lembut geboo,cuma pastikan jangan overproof ya dan kalau nak guna full telur pun ok, menjadi juga.
Bila kebersihan dalam kereta tak dijaga contohnya sisa makanan manis dan juga minuman tak dibuang dan dibersihkan makan lipas pasti akan merayap masuk dalam kereta.
Sekali dah masuk dan beranak pinak dalam kereta memang susah nak dibuang. Ada yang terkejut ketika memandu gara-gara lipas yang merayap ini. Memang berbahaya, boleh jadi penyebab kemalangan.
Supaya perkara buruk tak terjadi dan lipas ini tidak membiak dalam kereta dengan lebih banyak maka eloklah ambil langkah menghapuskannya.
Selain menggunakan semburan penghapus lipas atau serangga, kita juga boleh menggunakan petua mudah ini untuk menghapus lipas yang ada dalam kereta.
Bahan-bahan
Sedikit marjerin
Minyak masak terpakai
Susu pekat manis
Cara-caranya
Masukkan kesemua bahan tadi dalam satu bekas kemudian letak dalam kereta semalaman.
Esoknya anda akan lihat hasilnya. Anak-anak lipas akan terperangkap dalam cecair ini dan mati.
Ulangi petua ini sehinggalah masalah lipas dalam kereta selesai.
Stor di kebanyakan rumah kita adalah tempat simpan barang yang jarang digunakan atau barang yang tak mahu lagi digunakan.Ramai yang letak barang ini bertindan-tindan,...