Ramai yang tanam pokok labu di rumah tapi mengeluh tak berbuah. Ada bunga tapi tak jadi buah.
Sebenarnya untuk memastikan pokok labu mengeluarkan hasil, kita boleh bantu proses pendebungaan supaya bunga labu jadi buah. Dengan kata lain kita ‘kahwinkan’ bunga pokok labu. Caranya dikongsi oleh Ashraf Shuib.
Cara ‘kahwinkan’ bunga pokok labu supaya jadi buah
Ini bunga labu. Kalau biar saja bunga labu itu jadi buah, besar kemungkinan buah tak jadi. Jadi, saya kahwinkan bunga labu tu.
Kena ‘kahwin’ waktu pagi, dalam jam 8 pagi hingga 10 pagi. Masa ini bunga baru kembang. Boleh tengok langkah yang saya buat untuk kahwinkan bunga labu pada setiap gambar di bawah.
Masa pokok sedang membesar, pokok akan keluarkan bunga jantan dulu, kena tunggu sampai bunga betina keluar, baru boleh kahwinkan bunga tu.
1. Inilah bunga labu betina. Nampak tak bahagian bawah kelopak bunga macam bentuk bulat. Bahagian itu dipanggil ovul.
2. Ini pula bunga jantan. Bawah kelopak bunga tiada bulat. Berbeza dengan bunga betina.
Ads
3. Cara nak kahwinkan bunga labu, kena petik bunga jantan.
4. Buang kelopak bunga jantan, nanti dapat bahagian tengah.
Ads
5. Sapu debunga bunga jantan pada bahagian tengah bunga betina. Seeloknya guna 1 bunga jantan untuk 1 bunga betina. Atau 1 bunga betina, banyak bunga jantan pun boleh.
6. Ini rupa bahagian dalam bunga betina. Belum sapu dengan debunga jantan lagi.
Ini bahagian dalam bunga betina yang dah disapu dengan debunga jantan.
Ads
7. Tunggu beberapa hari. Kalau bunga betina tak kuning, maksudnya ‘perkahwinan’ bunga labu itu menjadi.
Buah labu yang sedang membesar.
Selain pokok labu, boleh lakukan juga pada pokok sayuran berbuah lain seperti petola, timun, peria dan sebagainya. Semoga bermanfaat.
Kuih tart nenas ini memang wajib ada setiap kali raya. Rasanya hampir setiap rumah akan ada kuih ini. Cuma rasa saja berbeza.
Gabungan rasa jem nenas dan juga tar bila bersatu dalam mulut memang sedap. Sebab itu kuih ini ramai peminatnya. Cuma kalau dapat tart yang rangup lagi best.
Nak dapatkan tart yang rangup ini ada olahannya bagi yang nak cuba boleh guna cara yang dikongsi oleh Ahlia Muhammad H.
Menurut penjual kuih tart nenas ini, resipi ini adalah olahan beliau sendiri untuk dapatkan kesan tart yang rangup.
Tart nenas versi rangup
Bahan A
500g margerin/butter
2 sudu besar minyak sapi
1 cawan kecil gula aising
2 biji kuning telur
1 sudu kecik esen vanila
Bahan B
2 cawan kecil tepung jagung
1 cawan kecil tepung kastard
1 cawan kecil tepung beras
4 sudu besar tepung susu full cream
1 sudu besar Empelex (Perangup Biskut)
Tepung gandum cap Rose (tiada sukatan) masukan sikit demi sedikit hingga tak melekat di tangan
Bahan untuk sapuan
3 biji kuning telur
3 sudu besar fresh milk
1 sudu kecik esen vanila
Pewarna kuning lemon
Cara membuat:
Kacau bagi sebati dengan mixer kelajuan perlahan margerin, minyak sapi dan gula icing.
2. Masukan telur dan esen vanila. Gaul sebati.
3. Seterusnya masukan tepung jagung, tepung kastard, tepung beras, tepung susu full cream. Gaul lagi bagi sebati.
4. Seterusnya masukkan tepung gandum cap Rose Sikit demi sedikit sehingga adunan tak melekat di tangan
5. Kemudian bolehlah terap guna acuan masing masing dan letak jem nenas (boleh beli yang ready made). Sapu dengan bahan sapuan yang disatukan dan dibancuh sebati.
6. Bakar suhu 150 18 – 20 minit, oven saya 25L.
Tip rangup : Kurangkan tepung kastard dan tambah 1 cawan tepung beras + 1 sdb emplex (perangup biskut) seperti dalam resipi di atas.
Jika anda peminat kopi, minuman kopi latte ala kampung ini kena cuba buat di rumah.
Bila dah minum katanya boleh bikin kita ketagih dan buat berkali-kali.
Menurut Madihah Hamid kopi ini lagi sedap jika disimpan lama dalam peti sejuk. Jadi boleh sediakan satu jag terus. Sekiranya nak minum panaskan saja. Tak perlulah dah beratur dan keluar duit banyak untuk secawan latte. Minum kopi latte kampung ni saja!
Cara buat kopi latte ala kampung yang enak, bikin ketagih
Kopi latte ala kampung… Air kopi ini jadi ketagihan seisi keluarga saya. Resipi kopi ketagih;
Antara hidangan utama hari raya yang selalu ada adalah nasi minyak, terutama di negeri Pantai Timur. Malah cuti hujung minggu kalau nak masak special pun ramai yang buat hidangan ini.
Sebab cara penyediaannya mudah. Ada ayam masak merah dan acar pun dah cukup. Tak guna beras basmathi pun boleh. Kalau nak cuba cara boleh ikut perkongsian Mizah Ngatiman. Selamat mencuba.
1. Panaskan marjerin 2. Tumis rempah 3 beradik dan daun pandan 3. Masukkan dalam periuk yang beras dah siap cuci 4. Masukkan susu cair 5. Masukkan sanquick. Gaul rata. Air secukupnya ikut sukatan beras. Masak seperti biasa
Bahan bahan kuah dalca
Tulang ayam
Santan pekat secukupnya
1sb serbuk kari daging
1sb serbuk kari ikan
jadikan pes
Bahan tumbuk:
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Lada merah besar potong tengah
Daun kari
4sb kacang dhal -rebus empuk dahulu
Cara masak:
1. Tumis daun kari 2. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau 3. Tumis pes kari hingga pecah minyak 4. Masukkan,tulang ayam, lada besar, asam keping. Biarkan hingga ayam empuk 5.Masukkan dhal yang dah empuk 6.Masukkan sayur kacang panjang dan terung, Optional carrot dan kentang 7. Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa. Tunggu sayur empuk Siap
Bahan-bahan ayam masak merah
Separuh ayam – cuci dan tabur garam dan serbuk kunyit. Goreng lembap
Bahan kisar:
Lada kering
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Serai diketuk
Sedikit Nise/ gula Melaka
Cara masak:
1. Tumis lada dan serai hingga pecah minyak 2. Masukkan, Nise, 2 sb sos cili, 1sb sos tiram. Gula dan garam secukup rasa 3. Gaulkan ayam goreng tadi 4. Siap.
Penyediaan acar
Bahan bahan
Nenas dan timun – potong
Bawang dan cili merah besar dimayang
1sb sanquick
1sk gula pasir