Hujung minggu atau musim cuti sekolah ramai ibu bapa yang bawa anak-anak bercuti di resort atau kolam renang.

Biasa terjadikan selepas bawa anak mandi manda di kolam renang di resort atau hotel, esoknya anak demam. Kenapa terjadi begini ya? Persoalan ini dijawab oleh Dr.Taufiq Razif.

Kuman dalam kolam susah mati

Saya paling risau kalau anak anak jadi sakit bila balik dari mandi kolam! Tak kisah la jadi demam biasa ke, batuk batuk ke ataupun cirit birit.

IKLAN

Penyebab anak jatuh sakit lepas balik daripada mandi kolam ini adalah kerana Recreational Water Illness (RWI). Kuman dalam air kolam ada bermacam jenis, E. Coli, ada juga parasit contohnya Cryptosporidium yang mana memang susah untuk mati walaupun air kolam tu dah diletakkan klorin.

Kalau ada luka lagi bahaya

Sekali kuman kuman ini masuk ke dalam saluran penghadaman, anak boleh terkena cirit birit. Kalau masuk ke telinga dan mata, ia boleh jadi jangkitan. Mata mula la jadi pedih dan merah menyala.

IKLAN

Kalau anak ada luka pada badan, ia lebih bahaya. Kuman itu boleh masuk ke pembuluh darah. Inilah sebabnya kenapa anak selalu jatuh sakit bila balik daripada mandi kolam.

IKLAN

Jika ini berlaku cepat cepat bawa anak jumpa doktor ye! Satu lagi pesanan, kalau air kolam bau klorinnya kuat hati hati ya. Tu biasanya bau klorin yang dah banyak bercampur dengan najis dan kencing.

Sumber: Facebook Taufiq Razif

 

Selain itu:  'Comel Rupanya Dia!' Netizen Teruja Lihat Cik B Mekap, Sampai Lebih Sejuta Tonton Video Datuk Seri Vida!
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI