Allah uji kita sebab Allah sayang kita. Ujian datang kerana Allah nak tengok sejauh mana kita ambil iktibar melalui ujian itu. Begitulah yang terjadi pada anak tiri Datuk Seri Siti Nurhaliza, Asyraf Khalid. Kereta kesayangan dilanggar lori dan dari situ timbul kesedaran pada dirinya bahawa itulah peringatan daripada Allah.

Asyraf yang juga suami kepada pelakon Indonesia, Tya Arifin, memuat naik status instagram gambar keretanya yang calar kesan dilanggar lori. Walaupun menurut Asyraf itu kereta kesayangan, namun pendekatan yang diambil olehnya amat patut dipuji.

IKLAN

 

Langgar kereta, kemudian terus pergi

Kenapa bila kita di landa musibah, orang kata rezeki akan masuk?
Baru-baru ni, saya di landa musibah, kereta kesayangan saya di langgar lori, & lori tersebut lari tanpa kami sempat ambil plate number. Bila saya post gambar di story saya, ramai yang cakap, inshaallah ada rezeki akan masuk. Betul ke?
Bagi saya, ianya bergangung pada bagaimana kita ambil musibah tersebut & interepetasi kita terhadap situasi tersebut.

Ujian sebagai peringatan

Bila saya di uji, benda pertama yang saya akan fikir, automatic dalam fikiran saya, ujian ni datang dari Allah, dan mungkin saya kurang ingat pada Allah atau infak ke jalan Allah atau mungkin saya tak jaga waktu solat saya.
Bila kita ambil ujian Allah ini sebagai satu peringatan, kita akan kembali ke jalan yang lurus, & bila kita di Jalan yang lurus, inshallah Allah akan redho dengan perbuatan kita & dari situlah datangnya rezeki yang lebih besar tersebut.

IKLAN

Jangan anggap bad luck

Sebaliknya, kepada yang melihat masalah itu sebagai satu ‘bad luck’ mereka akan terus lagi dapat ‘bad luck’ kerana mereka tidak ambil musibah tersebut sebagai peringatan dari Allah & terus lupa pada Allah & perintah-Nya.

Pulihkan hubungan dengan Allah

Ustaz saya selalu mengingatkan kami, kalau kita punyai masalah dengan sesiapa pun, itu adalah ujian dari Allah. Pulihkan hubungan dengan Allah, & hubungan kita sesama manusia akan jaga oleh Allah.
Saya bukan la seorang ustaz atau seorang ‘scholar’. Sekadar berkongsi buah fikiran untuk di fikirkan bersama ? Have a good day ahead everyone!

 

 

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

Kenapa bila kita di landa musibah, orang kata rezeki akan masuk? Baru-baru ni, saya di landa musibah, kereta kesayangan saya di langgar lori, & lori tersebut lari tanpa kami sempat ambil plate number. Bila saya post gambar di story saya, ramai yang cakap, inshaallah ada rezeki akan masuk. Betul ke? Bagi saya, ianya bergangung pada bagaimana kita ambil musibah tersebut & interepetasi kita terhadap situasi tersebut. Bila saya di uji, benda pertama yang saya akan fikir, automatic dalam fikiran saya, ujian ni datang dari Allah, dan mungkin saya kurang ingat pada Allah atau infak ke jalan Allah atau mungkin saya tak jaga waktu solat saya. Bila kita ambil ujian Allah ini sebagai satu peringatan, kita akan kembali ke jalan yang lurus, & bila kita di Jalan yang lurus, inshallah Allah akan redho dengan perbuatan kita & dari situlah datangnya rezeki yang lebih besar tersebut. Sebaliknya, kepada yang melihat masalah itu sebagai satu ‘bad luck’ mereka akan terus lagi dapat ‘bad luck’ kerana mereka tidak ambil musibah tersebut sebagai peringatan dari Allah & terus lupa pada Allah & perintah-Nya. Ustaz saya selalu mengingatkan kami, kalau kita punyai masalah dengan sesiapa pun, itu adalah ujian dari Allah. Pulihkan hubungan dengan Allah, & hubungan kita sesama manusia akan jaga oleh Allah. Saya bukan la seorang ustaz atau seorang ‘scholar’. Sekadar berkongsi buah fikiran untuk di fikirkan bersama ? Have a good day ahead everyone!

A post shared by Tun Asyraf Khalid™ (@asyrafkhalid) on

VK faham macam mana rasanya apabila kes langgar lari macam ni. Tak boleh nak claim insurans sebab tak tahu nak claim pada siapa. Si pelanggar cabut lari macam tu je. Semoga Asyraf sabar dan ada rezeki lain, insya-Allah.

Sumber: Asyraf Khalid