Ramai ‘bibik’ yang ada ‘majikan’ memperuntukan banyak modal untuk makanan kucing terutama wet food. Sedangkan sebenarnya kita boleh saja berjimat kalau buat sendiri.
Nak buat wet food pun senang cuma menggunakan tiga bahan selain kerajinan agar kita dapat berjimat. Jika nak pastikan bulu majikan kita cantik gebu, tambah satu lagi bahan ya.
Cara buat ‘wet food’ untuk kucing, modal tak sampai RM20
Bahan-bahan yang diperlukan:
– 1 kg ikan tongkol / tuna / ayam
– 1 batang lobak merah
– 1/2 paket agar-agar tali
– Vitamin Kucing (mencantikkan bulu kucing)
Cara membuat:
1.Bersihkan ikan dan rebus dalam periuk sehingga masak. Simpan air rebusan tadi.
Ads
2. Asingkan isi ikan dari tulang. Kalau guna ikan lebih kecil boleh kisar sekali tulang dan tapis.
3. Kisar isi ikan tadi dengan lobak menggunakan air rebusan ikan sehingga hancur atau separuh hancur.
4. Dah hancur, tuangkan isi tadi ke dalam lebihan air rebusan. Hidupkan api dan masak seketika.
Ads
5. Masukkan separuh sahaja agar-agar tadi. Separuh lagi boleh simpan untuk minggu hadapan. 1/2 agar = 1kg ikan/ayam.
6. Masak agar-agar tadi sehingga hancur. Dah hancur boleh tutup api.
Bagi pengguna Maybank dan Tabung Haji ramai maklum ada perkhidmatan yang memudahkan pengguna memasuk dan membuat pindahan wang antara keduanya secara online di Maybank2u.com
Tapi ramai yang tak tahu selain menggunakan perkhidmatan online ini, kita juga boleh menghubungkan kad ATM Maybank ke Tabung Haji. Jadi kalau tiada kemudahan internet boleh saja membuat urusan melalui ATM.
Boleh ikut langkah mudah ini yang dikongsi Official : Lembaga Tabung Haji supaya memudahkan kita untuk membuat simpanan Tabung Haji. Nak buat untuk akaun Tabung Haji anak pun boleh!
1.Pergi ke mesin ATM, masukkan kad berserta nombor pin.
2. Pilih menu Tabung Haji
3. Pilih menu ‘Daftar Akaun TH ke ATM Kad’
4. Masukkan nombor akaun TH anda.
5. Nombor Akaun dan Nombor Siri Akaun TH anda akan dipaparkan. Klik Ya.
Dah selesai, anda sekarang dah boleh buat urusan mendeposit atau membuat pindahan wang dari akaun Tabung Haji melalui ATM Maybank.
Boleh juga buat untuk akaun Tabung Haji anak
Untuk makluman, pendeposit boleh mendaftar akaun Tabung Haji anak bawah jagaannya sahaja dengan kad ATM Maybank dengan syarat penjaga akaun telah membuat link kad ATM dengan akaunnya sendiri.
Bagi pengaktifan (link) akaun TH dengan kad ATM Maybank boleh dilakukan di mesin ATM Maybank seperti di bawah :
1. Pilih pada menu ” Tabung Haji” 2. Klik pada ” Daftar akaun TH ke kad ATM” (Akaun Sendiri) / “Daftar akaun kanak-kanak TH ke ATM kad” 3. Masukkan butiran seperti Nombor Akaun Tabung Haji & No Siri Buku Akaun Simpanan (BAS). Bagi maklumat pada ruangan nombor siri BAS, pendeposit perlu memasukkan “000000000” pada medan nombor siri buku tersebut. 4. Link Akaun telah berjaya dilakukan.
Lauk sardin memang jadi kegemaran ramai. Ini lah lauk yang boleh membangkitkan selera bila dipadukan dengan telur mata. Tapi sekarang harga sardin tin ini pun dah naik. Nak beli lebih dari setin pun berkira-kira.
Kalau anda jenis rajin, boleh cuba buat sendiri sardin ini. Bukan saja jimat tapi boleh olah ikut cita rasa kita yang mungkin nak lebih pedas atau banyak kuah. Lagi satu sardin homemade macam ni dah tentulah halal dan bersih. Bagi yang nak cuba, caranya boleh ikut perkongsian Nolela Abdul Lahak.
Sardin homemade
Bahan-bahan:
2 kilo ikan sardin 1 tin tomato puri 2 senduk cili kisar 2 senduk bawang kisar 1 cawan air asam jawa 1 botol sos cili Garam Serbuk perasa Cuka Minyak untuk menumis
Cara membuat:
1. Tumis bawang dan cili kisar sampai pecah minyak.
2. Kemudian masukkan air asam jawa, cili sos, tomato puri.
3. Tambah air hingga menutupi ikan. Lebih pun tak mengapa sebab nanti bila masuk dalam pressure cooker kuah akan cepat pekat.
4. Masak dalam 60 minit, tulang ikan akan lembut macam sardin tin yang kita beli.
Ayam masak kicap antara lauk kegemaran ramai. Dalam seminggu atau dua minggu sekali mesti akan ada menu ini di atas meja makan.
Ia mudah dan juga sedap. Tapi kalau nak ayam masak kicap ini lagi sedap boleh ikut tip yang dikongsi Ida Radzi.
Kena letak sikit perencah sup, baru sedap
Ada tak yang kalau buat ayam masak kicap, akan letak sikit perencah sup? Bagi yang tak pernah, cubalah buat, memang sedap rasanya.
Disertakan resipi ayam masak kicap cara saya untuk 3/4 ekor ayam.
Bahan-bahan:
3/4 ekor ayam- dipotong
Bawang besar – dihiris
Bawang putih – ditumbuk kasar
Halia – diketuk
1 batang serai – dititik ( pilihan, letak lagi sedap )
1/2 sudu kecil serbuk rempah sup ( letak sikit je untuk aroma dan rasa yang ringan )
Kicap lemak manis
Cara membuat:
1. Gaul ayam dengan kunyit dan garam kemudian goreng. Tak perlu garing sangat. Ketepikan.
2. Tumis semua bahan hingga naik bau, kemudian masuk kicap dan sedikit air ( saya guna kicap lemak manis ).
3. Bila kuah sudah menggelegak, masukkan ayam yang telah digoreng. Garam tak perlu sebab sebelum goreng ayam kita dah letak garam, kicap pun dah ada masinnya. Biarkan kuah sebati dengan ayam kemudian bolehlah diangkat.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...