Tomato ceri boleh jadi pokok yang boleh kita tanam di rumah. Tapi selalu terjadi cubaan menanam pokok ini tak berjaya hidup.

Kalau dah beberapa kali cuba masih gagal boleh ikut pula panduan yang dikongsi oleh Anim Hosnan ini

Tomato ceri antara tanaman yang boleh diusahakan sekitar rumah. Boleh ditanam dalam pasu, polibeg atau bekas terpakai perlu diisikan dengan media tanaman seperti tanah campuran atau cocopeat dengan diberikan sistem pengairan mini yag sesuai.

1.Cari benih tomato hibrid
Dapatkan benih tomato ceri daripada kedai pertanian dimana beli dari jenis tomato ceri hibrid yang ada jaminan kualiti. Cuba tanya kepada penjual benih varieti sesuai ditanam seperti varieti Sungold, Gula Matahari, Chadwick and Fox, Sweet Treats dan sebagainya.

Varieti Sungold adalah tomato ceri ini berasal dari Jepun yang akan mencapai saiz buah yang besar dan biasanya buah pertama yang menghasilkan buah oren. Rasanya lazat dan sangat manis dan ia mempunyai kulit agak retak.

Langkah Tanam Pokok Tomato Ceri, Nak Hasil Yang Elok Manis, Tahan Penyakit Pilih Biji Benih Jenis Ini

Varieti Gula Matahari pula agak sangat mirip dengan Sungold akan tetapi kulitnya tidak retak dengan mudah dengan warnanya adalah oren ringan. Jenis Chadwick and Fox adalah jenis asli yang tumbuh sangat cepat dan mempunyai rasa berasid atau masam.

Jenis Sweet Treats berwarna merah jambu yang kuat dimana ia mempunyai rasa manis dan tahan terhadap banyak jenis penyakit tomato.

IKLAN

2.Kayu sokongan kena letak awal

Pokok tomato ceri tumbuh menjalar dimana diperlukan kayu sokongan yang dipasang awal kerana pertumbuhannya adalah cepat. Bahagian pucuk perlu dilatih membelit kayu pancang sehingga teguh.

Pastikan susunan pasu dalam jarak yang sesuai dengan mendapat cahaya matahari dan cukup litaran udaranya. Pastikan tanaman dalam pasu ini sentiasa diberikan air yang mencukupi dan selelu diperiksa daripada serangan perosak dan penyakit.

Selain itu:  Buat Ayam Masak Kuzi Cara Orang Pantai Timur, Cicah Dengan Roti Jala Memang Layan

Langkah Tanam Pokok Tomato Ceri, Nak Hasil Yang Elok Manis, Tahan Penyakit Pilih Biji Benih Jenis Ini

IKLAN

3. Baja seminggu sekali
Pembajaan tomato ceri ini boleh dilakukan sekali seminggu terdiri daripada baja kimia dan baja organik yang kaya dengan nutrien. Gunakan baja organik sekali seminggu dengan cara mencampurkannya dalam satu cm (centimeter) pertama permukaan tanah atas dalam pasu dengan menggunakan jari atau garpu plastik.
Baja butir NPK atau Baja Semburan Daun (Foliar fertilizer) juga boleh diberikan mengikut jadual. Biasanya nutrien dari baja organik lebih perlahan diserap pokok daripada baja kimia.

4.Kena cantas dahan berpenyakit
Cantasan atau ‘pruning’ dahak pokok tomato ceri perlu dilakukan daripada peringkat awal penanaman dengan melakukan cantasan pembentukkan dan cantasan pengurusan cabang.

Buang dahan yang terlalu besar, berpenyakit, mati atu kering dan pastikan sistem pengudaraan dalam keadaan optima. Sebaiknya menggunakan gunting pemangkasan kecil dan tajam untuk membuat cantasan.

Langkah Tanam Pokok Tomato Ceri, Nak Hasil Yang Elok Manis, Tahan Penyakit Pilih Biji Benih Jenis Ini

IKLAN

Tanaman tomato ceri juga mudah diserang perosak dan penyakit. Antara ancaman yang sering di lihat adalah serangan kulat (fungi) dimana daun yang diserang akan menjadi kuning dan berbintik-bintik berpusar (antraknos) atau pun Layu Bakteria serta Penyakit Downy mildew.

Kawalan dilakukan dengan cara kimia dan juga cara lain yang disyorkan. Penggunaan racun kulat pada peringkat pertumbuhan vegetatif masih sesuai dilakukan.

Buan tomato juga terdedah kepada serangan lalat buah yang oleh dikawal dengan pelbagai cara. Elakkan daripada gunakan tapak tanaman yang sama berulang kali untuk kurangkan risiko serangan penyakit disebebkan oleh kulat.

5.Cara tuai buah tomato ceri
Lazimnya pokok tomato ceri akan dituai hasilnya selepas 6 – 8 minggu ditanam dimana jika menanam daripada biji benih memerlukan masa tambahan seminggu lagi.

Langkah Tanam Pokok Tomato Ceri, Nak Hasil Yang Elok Manis, Tahan Penyakit Pilih Biji Benih Jenis Ini

Dilihat di mana bunga tomato ini akan berubah menjadi buah-buahan yang berwarna hijau kecil dan selepas beberapa minggu maka buah tomato ceri akan masak dan bersedia untuk dipetik. Sebaiknya penuaian dilakukan setiap hari (pokok banyak berhasil) dengan dipotong tangkai buah menggunakan gunting atau pisau tajam.

Selain itu:  Cara Buat Ayam Goreng Kunyit Berlada Yang 'Sumpah' Sedap! Satu Lauk Ini Saja Dah Cukup

Sumber: Anim Hosnan Foto: Facebook Berkebun D Rumah

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI