
Halia memang bahan wajib ada di dapur sebab banyak masakan kita menggunakannya. Jadi berbaloi sangat kalau kita tanam sendiri terutama jika suka makan halia muda.
Biasanya kalau beli halia di kedai, banyak yang dah tua dan kecut. Kalau nak puas hati kita tanam sendiri saja.
Cara penanamannya juga mudah dan boleh kita tanam dalam pasu atau polibeg saja seperti dikongsi oleh NurulAin Ben.
- Nak cari benih halia mudah, beli saja halia di kedai. Boleh pilih sudah ada tunas. Kalau tiada, cambahkan saja tepi singki atau tempat yang lembap.
2. Bila dah bercambah atau berputik, boleh alihkan ke pasu atau polibeg.
3. Timbus benih halia dengan sedikit tanah.
4. Siram sekali sehari dan boleh dibaja selepas 4 bulan ditanam.
INFO: Untuk halia muda boleh tuai selepas 4-5 bulan manakala untuk hasil halia tua boleh dituai apabila 8-10 bulan. Sekali tuai memang banyak, puas hati!
Selamat mencuba
Sumber: NurulAin Ben.
Sukatan Bahan Masak Mi Goreng Untuk 60 Orang Makan

Bulan Syawal ini ramai yang buat rumah terbuka atau atau ajak sahabat handai datang ke rumah. Untuk acara begini ada yang pilih untuk masak sendiri hidangan.
Tapi untuk masak sendiri dalam kuantiti banyak bukan semua tahu. Jika salah satu menu adalah mee goreng boleh gunakan resipi perkongsian Nur Ismail. Resipi ini dah ada sukatan untuk 60 orang makan. Jadi boleh ikut saja.
Cara masak mi goreng untuk 60 orang makan
Bahan-bahan:
12 bungkus mi kuning
60 ekor udang sederhana besar
4 bungkus fishcake -potong nipis
2 kilo sawi Cameron -potong kecil
1 kilo kobis -potong kecil
20 keping tauhu -digoreng dan potong kecil
400 gram minyak masak
1/2 kg bawang besar -kisar halus
2 labu bawang putih -kisar halus
400 gm cili giling
400 gm sos tomato
300 gm sos cili
400 gm kicap manis
6 SB kicap pekat
6 SB gula
4 SB garam
12 SB stok ayam
800 gram air
Bahan hiasan
12 biji telur -goreng dadar dan potong halus
RM5 daun sup dan daun bawang -potong halus
1 paket sederhana bawang goreng
Cili merah -dihiris
Cara membuat
1. Panaskan minyak dalam kuali
2. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau
3. Masukkan cili giling, kacau hingga naik minyak
4. Masukkan air 200gm
5. Masukkan batang sawi, kacau hingga layu
6. Masukkan sos tomato, sos cili, kicap manis, kicap pekat, gula, garam, stok ayam, air kacau rata.
7. Masukkan udang dan fishcake, kacau rata
8. Masukkan sawi, kobis, mi dan tauhu
10. Kacau lagi dan kaup balik hingga sebati dan masak
INFO
- Saya goreng 2 kali jadi semua bahan-bahan dibahagi dua.
- Masukkan dalam bekas hias dengan hirisan telur dadar, daun sup, daun bawang, bawang goreng dan hirisan cili merah
Selamat mencuba
Sumber: Nur Ismail
Cara Buat Jus Kunyit, Home Remedies Mudah Untuk Cegah Kanser

Isi Kandungan
Toggle
Selain untuk masakan ramai yang tak tahu bahawa kunyit hidup berguna untuk mencegah dan merawat penyakit kanser dan juga beberapa penyakit lain.
Antara cara yang boleh kita lakukan di rumah adalah dengan menyediakan jus kunyit untuk dijadikan amalan. Berikut adalah kebaikan kunyit yang djelaskan oleh Dr Zubaidi Haji Ahmad dan cara mudah membuat jus kunyit sebagai langkah pencegahan penyakit kanser.
Kunyit boleh cegah kanser
Kunyit adalah antara bahan penting dalam masakan. Nutrien paling bermanfaat dalam kunyit ialah curcumin yang dapat merawat penyakit kanser dan nyanyuk.
Selain curcumin, kunyit mengandungi paras tinggi zat besi dan tahap sederhana vitamin B6 serta kalium. Semua vitamin dan mineral berkenaan adalah sebahagian daripada diet yang sihat dan seimbang.
Curcumin, bahan aktif dalam kunyit memiliki kandungan antioksidan dan dikatakan amat kuat seperti vitamin C dan E. Kunyit adalah agen antiseptik dan antibakteria semula jadi dan berguna dalam pembasmian luka serta kesan terbakar.
Rawatan untuk kanser payudara dan prostat
Antara penyakit kanser yang boleh dirawat menggunakan kunyit ialah kanser prostat dan payu dara. Bahan itu juga dapat mengurangkan risiko penyakit leukemia terhadap kanak-kanak.
Khasiat lain adalah boleh digunakan sebagai bahan antiradang, merawat masalah pencernaan dan hati, penyakit kulit serta luka. Kunyit juga boleh digunakan untuk menghalang proses penuaan dan membantu mengurangkan berat badan.
Dalam perubatan Cina, kunyit telah lama digunakan dalam rawatan kemurungan, melancarkan peredaran darah, menghilangkan kesan lebam dan darah beku. Bagi masyarakat Melayu, kunyit diminum sebagai jamu terutamanya oleh ibu selepas bersalin untuk mengecutkan rahim dan mencuci darah.
Cara buat jus kunyit
1. Ambil 2-3 inci kunyit hidup, bersihkan kulitnya.
2. Rendam kunyit selama satu jam dengan dicampur sedikit garam untuk membuang getah.
3. Kisar kunyit dengan lima gelas air. Tapis dan masukkan dalam botol kaca.
4. Jika terlalu pekat, tambah sedikit air lagi bersama asam keping atau asam jawa. Tambahkan sedikit madu atau gula kabong.
5. Simpan dalam peti sejuk. Minum suku cawan setiap pagi dan malam. Amalkan jus ini seminggu dua kali sahaja sudah mencukupi.
-Dr Norzaidi Zakaria. PERDIM
Sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmad
Bukan Ferrero Roche Tapi Ferrero Cookies, Sama Sedap & Boleh Buat Sendiri

Tengok biskut bulat bersalut coklat dengan badam macam ni memang teringat jenama coklat yang terkenal ini.
Tapi bukan ya, ini Ferrero Cookies. Lebih kurang almond london tapi lebih mewah. Tengok pun dah tahu sedap.
Kalau teringin nak buat ini, boleh ikut cara dikongsi oleh Faizah Arzmi.
Buat sendiri Ferrero Cookies
Bahan-bahan:
250 gm buttercup
3/4 cawan gula kastor
1/2 cawan serbuk badam
1/2 cawan susu tepung
1 cawan Nestum – dikisar menjadi serbuk
2 sudu tepung jagung
2 sudu tepung beras
Tepung gandum secukupnya
Cara membuat:
1. Mula mula sekali kacang hazelnut dibakar hingga rangup.
Kacang nib dibakar terlebih dahulu
Beryl’s Milk compound dicairkan.
2.Pukul buttercup dan gula hingga kembang
3. Masukkan serbuk badam, susu tepung, Nestum kisar, tepung jagung, tepung beras.
4. Kacau dan masukkan tepung gandum lebih kurang 2 cawan. Masukkan sikit demi sedikit sehingga doh sebati cantik, mampu digetel dengan elok terletak.
5. Jika doh lembik sangat, tambah tepung sampai doh cantik boleh olah dengan baik. Jangan terlalu banyak tepung, doh mudah keras dan pecah masa nak getel jadi bulat)
6. Bentukkan bulat doh, letak kan kacang hazelnut sebiji. Bulat kan dan bakar sehingga masak. Suhu bergantung pada oven masing-masing. Bakar sehingga doh garing sikit (untuk rangup). Sejukkan biskut.
7. Cairkan coklat Beryl’s, masukkan kacang nib dalam coklat cair. Ambil biskut celup dalam coklat yang dah bercampur dengan kacang nib.
8. Masukkan dalam paper cup, biarkan sehingga keras atau letak dalam freezer sekejap. Siap!
Selamat mencuba.
Sumber: Faizah Arzmi