Pantau Apa Yang Anak Tengok & Main Di Telefon Bimbit, Parent Tolong Install Apps Ini!

2417

 

Ramai yang terkejut bila dengar berita budak 12 tahun merogol anak asuhan yang baru berusia 4 tahun.

Semuanya gara-gara terangsang selepas melihat video seks di telefon bimbit. Kes ini cukup menakutkan ibu bapa apatah lagi ketika ini anak yang masih kecil sudah diberi telefon bimbit.

Begitulah teruknya kesan jika telefon bimbit yang diberikan kepada anak-anak ini tidak dikawal penggunaannya.

Agar apa yang terjadi ini tidak berulang pada anak-anak kita sebaiknya ambil langkah pencegahan.

Jika kemudahan ini satu kepentingan buat anak untuk tujuan komunikasi dan tidak boleh ditarik penggunaannya, maka cara yang boleh kita lakukan adalah dengan memantau aktiviti yang anak lakukan selama memegang gajet ini.

Caranya ibu bapa boleh memuat naik aplikasi yang boleh mengawasi penggunaan telefon bimbit anak seperti yang dikongsi oleh Azmuhaini Aini.

Monitor setiap aktiviti anak di telefon

Maybe ada yang dah tau apps ni tapi yang belum tahu harap membantu. Apps ni saya install lama jugak lah untuk monitor setiap pergerakan kegunaan hp si kakak.

Yup kakak ada hp sendiri dan hp dia memang saya pasang kan line so unlimited internet dan call supaya dia senang nak call family member, kegunaan kerja sekolah. Tapi semua ada limit.

So saya install app ni Family link.

Kat app ni saya boleh monitor apa yang kakak sedang buat. Contoh dia tengah online, tengok youtube, game, semua saya boleh tahu. Dan berapa lama dia tengok dan last dia online semua saya tahu.

Paling penting saya tahu location hp nya berada di mana. Tak kisah saya tengah kerja dia di rumah semua saya boleh monitor sebab ada notification.

Dan di app ni juga saya kawal penggunaannya so saya akan set masa ikut saya. Sampai masa hp ni akan padam sendiri dan dia tak boleh tekan mana-mana button melainkan call sahaja. kalau dia perlu buka hp juga perlukan code no daripada hp saya.

Update

1) Application ini perlu di install kat telefon parent yang nak monitor tu dan juga HP anak anda ye. Nanti app ni akan minta email bagai so ikut sahaja arahan yang diberikan.  Untuk hp parent kena install google family link for parent dan kalau untuk hp anak kena install google family link for children & teens.

2) Anak nak uninstall. biarlah sebab tak boleh pun. Kalau hp si ibu atau bapa uninstall pun masih boleh install balik dan monitor anak macam biasa balik. Melainkan parent tu tekan STOP SUPERVISION.

3) Kita boleh kawal dan set untuk tontonan movie umum sehingga 18sg atau 18sx. Game pun boleh kawal.

4) Semua kawalan/perubahan adalah hanya boleh dilakukan di hp si ibu/bapa sahaja. Selamat mencuba.

Sumber: Azmuhaini Aini