Meski tak elok diamalkan kerana bahan kimia dan pengawet yang terkandung dalamnya tapi tak dapat dinafikan ramai yang suka makan mi segera ini termasuklah kanak-kanak.

Malah Institut Jantung Negara (IJN) telah mengesyorkan agar orang ramai tidak terlalu memakan mi segera.

Maknanya jangan dimakan dengan kerap. Selain itu agar kesan bahan kimia, pengawet dan perasa ini dikurangkan sebaiknya masak mi segera ini mengikut kaedah yang disarankan.

Cara salah!

Mi segera selalunya dimasak dengan cara di bawah dan ianya sebenarnya kaedah yang SALAH:

Biasanya, cara kita memasak mi segera ialah dengan meletakkan mi ke dalam periuk dengan air, kemudian mengisi serbuk seasoning dan biarkan bahan bahan tersebut di didih bersama selama tiga minit. Kemudian ia sudah sedia untuk dimakan.

Dengan melakukan cara begitu, kita sebenarnya merebus bahan-bahan yang ada dalam serbuk perisa, terutamanya MSG, yang mana ia akan mengubah struktur molekul MSG dan menyebabkan MSG tersebut berubah menjadi toksik.

Perkara lain yang anda mungkin sedar atau mungkin tidak sedar adalah, mi itu disalut dengan lilin makanan dan mi tersebut akan mengambil masa 4 hingga 5 hari untuk dinyah keluar oleh badan kita selepas anda makan mi tersebut.

IKLAN

Penggemar Mi Segera  Ikut 5 Kaedah Betul Masak Mi Segera Ini Untuk Kurangkan Kesan Lilin Makanan & MSG

Ini cara masak yang betul

Ini merupakan kaedah yang betul untuk memasak mi segera menurut pakar pemakanan:

1. Rebus mi di dalam periuk air.

2. Setelah mi dimasak, toskan mi, dan buang air tersebut yang telah mengandungi lilin.

3. Rebus air dalam periuk yg lain hingga mendidih, kemudian masukkan mi tadi ke dalam air mendidih panas itu dan matikan api.

4. Hanya pada tahap ini ketika api telah dimatikan, dan ketika air masih sangat panas, masukkan serbuk perasa ke dalam air tersebut, untuk membuat sup mi.

IKLAN
Selain itu:  Buat Sendiri Biskut Dahlia Klasik, Guna Tip Ini Supaya Biskut Tak Kembang 'Setaman'

5. Sekiranya, anda inginkan mi kering, keluarkan mi dan masukkan serbuk perisa dan toskannya untuk mendapatkan mi kering.

Untuk mengurangkan bahan pengawet dan perasa, kurangkan separuh dari penggunaan serbuk perisa mi segera dan elakkan menghirup kuah sup selepas menghabiskan mi.

Sejumlah besar pesakit yang berumur antara 18 hingga 24 tahun berakhir dengan pankreatitis sama ada bengkak atau jangkitan pankreas akibat dari pengambilan mi segera secara kerap.

Apakah yang dimaksudkan dengan MSG?

Dalam mi segera juga terkandung MSG. MSG ialah Mono Sodium Glutamate, sejenis bahan perisa yg mampu merangsang sistem saraf rasa dan otak yg menyebabkan ketagihan secara semulajadi.

AjiNoMoto, Vedan dan lain-lain adalah jenama. Bahan yang sama iaitu MSG Racun Perisa yang ada dalam setiap makanan segera, sejuk beku atau di mana-mana gerai makanan terutamanya kedai kedai Masakan Thai – TomYam kerana mereka menggunakan 210% MSG dalam masakan.

IKLAN

Sebab itu bila kita makan makanan segera sampai satu tahap kita akan merasa muak. Tapi selepas beberapa hari kita terasa nak makan atau masih boleh lagi makan dengan selera seolah-olah rasa muak tu tiada. Kita mudah terangsang dan seolah-olah kita tak perasan ketagihan yang dialami. Begitu juga dgn masakan Thai, kita boleh makan TomYam, sup ekor, paprik dan sebagainya dengan begitu selera.

Jenis racun dan bahan kimia yang mampu membunuh kita perlahan-lahan yang ada dalam setiap makanan yang kita makan setiap hari:

1. Perisa
2. Pewarna
3. Penaik
4. Penstabil
5. Pemanis
6. Pengawet

Kesimpulannya, apapun elakkan makan mi segera secara berlebihan sebaliknya pilihlah makanan yang segar dan sihat!

Sumber: Viral Muafakat Johor

Selain itu:  Buat Sendiri Pulut Panggang Inti Ikan Stail Pantai Timur. Rasanya Sedap Terbaek!

 

 

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI