Dua tahun mendirikan rumah tangga pasangan selebriti Fizo dan Mawar masih belum dikurniakan cahaya mata. Namun berkat kesabaran dan usaha rezeki  pasangan ini menjelma bila Mei lalu Mawar akhirnya diberitakan hamil.

Bagi membantu kehamilan, Fizo dan Mawar sebenarnya mendapatkan khidmat rawatan daripada pakar sakit puan terkenal Dr. Hamid Arshat.  Dan semalam pakar ini telah berkongsi permasalahan yang dialami oleh Mawar hingga menyebabkan usahawan tudung terkenal ini lewat hamil.

Penyebab utama yang dikesan menurut beliau adalah kerana Mawar mengalami masalah endometriosis. Semoga perkongsian berilmu daripada Dr Hamid ini membantu wanita lain yang belum dikurniakan cahaya mata .

Kisah pasangan Fizo dan Mawar

Penyakit endometriosis merosak peranakkan. Saluran fallopian boleh tersumbat. Cyst boleh tumbuh dalam ovari. Rahim boleh bengkak dan melekat kepada usus. Tapi dengan rawatan sewajar, masih ada peluang hamil dengan izin Allah

Mawar dan Fizo jumpa saya untuk kali pertama pada 6 hb January 2016 . Mereka telah kahwin selama 2 tahun lebih, tapi belum dikurniakan rezeki zuriat. Mereka jumpa saya untuk perundingan dan rawatan untuk mengatasi masalah kesuburan.

Apabila saya kaji sejarah Kesihatan Mawar ialah masalah senggugut yang beliau alami sejak zaman remaja.Kesakitan ini ada kalanya sangat teruk dan memerlukan ubat penawar sakit.

Peranakan Rosak Akibat Endometriosis Tahap 4, Ini Dugaan Yang Perlu Dilalui Oleh Mawar Untuk Hamil. Bukan Mudah!

Setelah berkahwin, senggugut ini terus mengganggu. Ini satu tanda penyakit dalam peranakkan, khususnya endometriosis. Senggugut tanpa penyakit biasanya akan lenyap dengan sendiri selepas berkahwin.

IKLAN

Rahim melekat pada usus

Tiada gejala atau gangguan lain. Setelah menjalani pemeriksaan dan ultrasound scanning, saya dapati Mawar mengidap penyakit endometriosis , dengan ovarian cyst kanan, rahim bengkak sebab adenomyosis dan rahimnya retroverted.

Setelah berbincang, mereka setuju untuk menjalani pembedahan laparoscopy dan minilap. Pembedahan tersebut yang dilakukan pada 14 hb January 2016.

Selain itu:  'Saya Dapat Anak Sulung Pada Usia 41 tahun, Lepas 20 Tahun Kahwin.' Kisah Inspirasi Buat Pasangan Yang Lambat Dapat Cahaya Mata

Penemuan dalam pembedahan amat mengejutkan; endometriosis telah ke peringkat 4, rahim lekat kepada usus dan kedua-dua saluran fallopian tersumbat dan cyst 4 cm pada ovary kanan. Banyak parut-parut dan lekatan akibat penyakit endometriosis.

Peranakan Rosak Akibat Endometriosis Tahap 4, Ini Dugaan Yang Perlu Dilalui Oleh Mawar Untuk Hamil. Bukan Mudah!

Dalam pembedahan saya buang cyst, baik pulih kedua saluran fallopian dan rahimnya diperbetulkan daripada retroverted kepada anteverted.

IKLAN

Dengan situasi kerosakkan teruk pada peranakkan, Mawar perlu berusaha keras untuk membaik pulih peranakannya.

Haid perlu dihentikan untuk bantu proses pemulihan

Di samping itu haidnya perlu dihentikan untuk 3 bulan atau lebih untuk membantu proses pemulihan. Saya berikan suntikan lucrin sekali yang berkesan selama 3 bulan. Kesannya saperti orang menopause; hormone estrogen disekat sepenuhnya.

Simptom-simptom menopause memang amat dirasai oleh Mawar, khususnya panas badan, gangguan-gangguan emosi dan tidur, lenguh-lenguh sendi dan lain-lain. Fizo pun sering ceritakan hal ini pada saya.

Tempoh ini sangat penting untuk beri peluang kepada peranakkan untuk menjalani proses baik pulih. Di samping itu, Mawar perlu makan bahan-bahan yang berzat dan berkhasiat.

IKLAN

Saya nasihatkan 70% makanannya terdiri dari yang mentah dan segar. Mawar juga diberi supplement multivitamin, vit C, vit E, fish oil Dan calcium.

Alhamdulillah hamil

Saya periksa Mawar setiap 3 bulan dan setahun lepas pembedahan masih lagi belum hamil. Tapi bila saya scan rahim nya normal dan anteverted.

Saya ingin tahu sama ada saluran fallopian yang dulu tersumbat dan telah saya repair sudah pulih atau belum. Pada 27 hb February 2017, Mawar menjalani x-ray HSG.

Peranakan Rosak Akibat Endometriosis Tahap 4, Ini Dugaan Yang Perlu Dilalui Oleh Mawar Untuk Hamil. Bukan Mudah!

Alhamdulillah, keputusannya kedua-dua fallopian tube sudah terbuka, hanya ada sikit peritubal adhesion. Saya nasihatkan Mawar dan Fizo jika masih belum hamil dalam tempoh 6 bulan, sebaiknya buat rawatan bayi tabung uji atau IVF.

Selain itu:  Dituduh Hamil Waktu Belajar Rupa-rupanya Gadis Ini Usung Cyst 12KG!

Alhamdulillah, pada 16hb May Mawar disahkan hamil, lambat haidnya selama 4 hari. LMP 12 hb april 2017.

Sumber:  Dr Hamid Arshat

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI