Musim rambutan sekarang, selalu kita makan begitu saja. Kupas kulit terus makan. Tapi selain itu ada lagi cara untuk kita menikmati buah ini. Untuk kelainan boleh cuba rambutan asam boi pula. Peminat asam kena try.

Caranya dikongsi oleh Ani Zam.

Resipi rambutan asam boi

Selain Makan Terus, Boleh Cuba Buat Rambutan Asam Boi Pulak

Bahan-bahan;

Buah rambutan
Asam boi
Serbuk asam boi
Limau kasturi
Cili padi
Garam dan gula

Selain Makan Terus, Boleh Cuba Buat Rambutan Asam Boi Pulak

Cara membuat;

  1. Kupas, basuh bersih dan toskan buah rambutan.

2. Masukkan isi rambutan ke dalam mangkuk.

3. Masukkan pula asam boi, serbuk asam boi, cili padi, garam dan gula ke dalam mangkuk tersebut. Gaul sebati.

4. Potong dan buang biji limau kasturi kemudian perahkan jusnya dalam mangkuk berisi buah rambutan.

5. Gaul sebati, dan masukkan ke dalam peti sejuk dalam 1-2 jam

6. Keluarkan dan sedia untuk dinikmati.

Selain Makan Terus, Boleh Cuba Buat Rambutan Asam Boi Pulak

Selamat mencuba.

Sumber : Ani Zam

 

Selain itu:  Kulit Udang Jangan Buang, Buat Sup & Masuk Dalam Masakan Untuk Anak. Tinggi Kalsium, Elok Untuk Anak
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI