
Tengok jeruk pauh ini terus kecur air liur. Kalau di rumah ada pokok pauh atau mempelam ini elok juga belajar buat jeruk pauh ini. Boleh buat makan sendiri atau jual.
Caranya boleh ikut perkongsian Lieya Mohd.
Cara buat jeruk pauh
1. Pauh dibelah dua dibasuh bersih
2. Rendam dengan garam dan air kapur untuk beberapa jam. Kemudian buang air, basuh bersih dan tos.
3. Rendam pula dengan air garam selama 2 hari.
4. Selepas 2 hari, buang airnya dan rendam pula dengan air suam selama 4 jam. Kemudian buang airnya dan tos.
Ketepikan sementara buat air gula.
5. Masak air bersama gula dan garam. Biasa satu balang sekilo gula. Apabila gula dah larut masukkan cuka sesedap rasa.
6. Masak lagi untuk matikan cuka kemudian tutup api dan biar air sejuk.
7. Masukkan pauh tadi dalam balang dan curah air gula. Biar semalaman, keesokan hari baru masukkan ke dalam peti sejuk.
8. Perap selama 2 hari atau lebih. Lagi lama lagi sedap.
Selamat mencuba.
Sumber: Lieya Mohd
Kalau Belum Ada Bajet Beli Almari, Boleh DIY Rak Baju Guna PVC, Modal Cuma RM 40. Banyak Boleh Isi

Isi Kandungan
Toggle
Bagi yang baru memulakan kehidupan berumah tangga dan tinggal menyewa, kadang kala kita berkira-kira juga untuk keluarkan bajet membeli perabot termasuklah almari.
Pertama, kemungkinan besar akan berpindah rumah sendiri dan kedua faktor bajet. Tapi masalahnya almari ini kena ada untuk pastikan pakaian kita kemas.
Bagi korang yang dalam dilema ini boleh buat rak baju bajet menggunakan bakul dan paip PVC seperti yang dikongsi oleh Ekinzaid. Memang banyak boleh isi, siap ada penyangkut baju lagi.
DIY Rak dari PVC, siap dengan penyangkut baju
Sejak kami sewa rumah kami tiada almari. Ada almari 2 pintu waktu bujang dulu saja, sekarang dah bertiga, mana muat. Jadi baju yang dah lipat susun atas lantai.
Nak beli almari mahal, maklumlah suami sorang saja kerja. Jadi terhasillah idea ini. Modal lebih kurang RM40 saja. Buat dalam 2-3 biji.
DIY bahagian penyangkut elok untuk baju baby atau kanak-kanak. Sebab baju dewasa berat.
Barang yang digunakan
- PVC 96cm paip 11 batang (RM1. 60/sebatang)
2. Elbow paip 10 pcs (RM0. 41/pcs)
T-Socket paip 6 pcs (RM0. 66/pcs)
Cable tie (1 paket RM2.56/ sepeket)
Fitting D/E socket 2pcs (RM0. 47/1pcs)
(Socket fitting ini untuk sambungkan supaya penyangkut tinggi.
Bakul 6pcs ( RM2.10)
Cara membuat:
Sambung paip PVC menggunakan elbow paip & T socket kemudian susun bakul dan ikat menggunakan cable tie.

Selamat mencuba!
Sumber: Ekinzaid Zaid
Kalau Tanam Sayur Pak Choy, Waktu Petik Potong Ikut Cara Ini Supaya Boleh Tuai Sampai 6 Kali

Bagi yang suka bercucuk tanam, pak choy antara sayuran yang boleh kita tanam di rumah selain sawi, bayam, kangkung atau tanaman herba untuk kegunaan dapur.
Untungnya tanam pak choy ini, hasilnya cepat. Sebulan lebih dah boleh tuai. Boleh buat pak choy masak sos tiram. Lagi best, pokok yang sama kita boleh tuai hasilnya sampai enam kali.
Menarik kan! Jika nak cuba tanam boleh ikut cara yang dikongsi oleh Don Laught ini.
Cara tanam pak choy
1. Semai biji benih hari 1-22. Cuma tabur biji benih dan kambus dengan tanah tapi tak dalam sangat. Saya guna tanah yang dicampur 8 in 1.


2. Bila dah bercambah alihkan ke pot pada hari ke-22. Pilih daun yang cantik saja, sebab itu kena tanam banyak benih.
Sebaiknya alih pada waktu petang sekitar 6 p.m bila cuaca dah redup. Letak anak pokok di tempat yang redup dulu atau tudung dengan jaring/netting.

3. Hari ke 24 boleh alihkan ke tempat terbuka kena sinaran matahari atau buka netting.
Bila dah alih ke pot, tak perlu baja lagi kerana dah guna media tanah 8 in 1. Dah cukup nutrien yang diperlukan.
4. Hari 35-40 dah boleh tuai atau potong pak choy. Boleh guna kaedah cut-and-come-again jika hendak kekalkan pokok yang sama membuahkan hasil 2 atau 3 minggu lagi (pokok yang sama boleh tuai banyak kali).
Jika gunakan kaedah cut-and-come-again ini, semasa potong daun tinggalkan satu atau dua helai daun untuk pak choy terus tumbuh. Setakat ini saya pernah sampai 6 pusingan guna kaedah ini. Cuma untuk pusingan seterusnya batang sayur akan jadi memanjang.

Saya guna kaedah ini untuk pokok yang subur dan cantik saja, jika baka kurang elok terus cabut kemudian tanam atau tukar dengan semaian baru.
TIP
Jika pak choy lambat membesar, cuba pindah atau tukar tanah yang tak kering atau gemburkan. Tapi awas, gembur sekali sekala saja jangan sampai terkena akar.
Selamat mencuba!
Sumber: Don Laught
Jika Beli Buah Belum Masak Guna 3 Cara Ini Untuk Peram Supaya Buah Masak Elok

Isi Kandungan
ToggleBila pergi kedai buah untuk beli buah-buahan biasanya tak semuanya sudah masak dan boleh terus makan. Ada yang kita kena peram dulu beberapa dulu baru boleh dinikmati.
Sebab itu kita kena tahu cara peram buah yang betul, supaya boleh digunakan membeli buah yang masih muda.
Dikongsi oleh saudara Ashraf Shuib, ada tiga cara yang boleh dipraktikkan untuk peram buah. Berikut adalah perkongsian beliau.
3 cara peram buah-buahan
Saya suka makan buah-buahan tempatan. Kalau ke kedai buah, bukan semua buah yang dijual sedia untuk dimakan. Ada yang kena peram dulu.
Kalau ada pilihan, saya akan beli sedikit buah yang masak dan sedikit buah yang belum masak. Makan buah yang masak dulu, dan peram buah yang belum masak.
Jadi buah yang dibeli boleh dimakan dalam beberapa hari dan tak rosak.
Dalam proses untuk masak, buah-buahan akan keluarkan gas ethylene. Lagi banyak gas yang dihasilkan oleh sesuatu buah, lebih cepat buah tu akan masak. Biasanya buah yang kena peram dulu adalah pisang, mangga, betik, ciku, avocado, kiwi dan nanas.
Ini cara yang boleh dilakukan untuk peram buah:
Cara 1: Guna beg kertas
Masukkan buah yang ingin diperam dalam beg kertas dan diletakkan bersama dengan sebiji pisang yang dah masak. Kemudian tutup beg kertas. Jika tiada beg kertas, boleh gunakan kotak. Jangan letakkan dalam beg plastik.
Periksa buah yang diperam setiap hari untuk elakkan terlebih masak.
Pisang masak cepat ranum kerana banyak keluarkan gas ethylene. Jadi, bila diletakkan bersama buah yang belum masak, buah tersebut akan cepat masak.
Selain pisang, boleh juga digantikan dengan epal kerana epal juga keluarkan gas ethylene yang banyak.
Cara 2: Letak dalam beras
Basuh buah yang ingin diperam. Keringkan buah. Boleh lap dengan kain bersih atau tisu. Kemudian tanam keseluruhan buah di dalam beras. Periksa buah setiap hari.
Jangan lupa tengok dalam beras, nanti buah masak ranum, beras pula akan rosak.
Cara 3: Letak kabat
Letak calsium carbide (kabat) atas kertas surat khabar. Renjiskan kabat dengan sedikit air. Bungkus calsium carbide dengan surat khabar. Apabila calsium carbide terkena air, ia akan membebaskan gas acetylene. Gas acetylene juga berfungsi seperti gas ethylene,mempercepatkan proses buah masak.
(*Calsium Carbide mengandungi arsenic dan phosphorus, yang dikuatiri boleh menjejaskan kesihatan).
Tip simpan buah masak
Peram dulu buah dan hanya letakkan buah yang sudah masak ke dalam peti sejuk. Suhu sejuk akan melambatkan pengeluaran gas ethylene dan buatkan buah masak tersebut tahan lama.
Asingkan sayur-sayuran dan buah-buahan sebelum diletakkan di dalam peti sejuk.
Buah yang diletakkan di dalam peti sejuk masih lagi akan keluarkan gas ethylene dan akan menyebabkan sayur lebih cepat rosak.
Sumber: Ashraf Shuib