Makanan Korea semakin popular ketika ini terutama kalangan anak-anak muda. Yang tak berapa muda pun tumpang sekaki juga.
Antara yang disukai adalah Korean Chicken/ ayam Korea. Ramai yang sanggup beratur panjang malah belanjakan banyak wang untuk makan ayam ini di restoren di shopping complexs.
Tapi kalau nak jimatkan masa dan duit boleh sediakan sendiri di rumah. Ayam goreng ni memang sedap, makan satu takkan cukup. Lagi pedas lagi sedap.
5 ketul kepak ayam
6 sudu kicap cair (pilih yang kurang garam)
5 sudu madu
2 sudu tomato (boleh ganti dengan cuka)
3-5 ulas bawang putih
Sedikit halia
Chili flakes (cili kering gunting halus)
Tepung ubi kayu/tepung jagung (nak lebih rangup guna tepung ubi/potato starch)
Bijan
Minyak masak
Salah satu peringkat penting jika nak mula bercucuk tanam dah tentulah menyemai benih. Ketika proses semaian ini juga penjagaan cukup penting dan tanah kena lembap selalu selain, tak boleh kena cahaya terik.
Bagi yang sibuk dah tentu susah cari masa untuk siram dan alih bekas semaian. Sebab itu kena cari alternatif yang memudahkan. Antara cara yang dicadangkan adalah semai dalam tong.
Dikongsi oleh saudara Cikwan Redzuan Jelani selain mudah, ada kelebihan semai benih dalam tong atau bekas bertutup ini. Antaranya anak benih lebih selamat dari serangga perosak.
Teknik semai benih dalam tong atau bekas bertutup
Ini cara semai benih untuk orang yang selalu sibuk. Semai dalam tong atau bekas bertutup. Caranya;
1. Sediakan bekas bertutup, kemudian tebuk 1 lubang saja. Lebihkan sebesar sebatang pen pada tengah dasar tong.
2. Letak cocopeat/ sabut kelapa yang dah proses dalam tong tadi. Campur dengan 1 beg tanah. Gaul dan ratakan, semailah benih apa pun, tiada masalah. Banyak mana pun boleh, takde hal.
3. Siram dengan air dan tutup. Biarkan beberapa hari. Boleh intai untuk lihat perkembangan tapi pastikan tutup semula. Biarkan sehingga benih bercambah
4. Lepas seminggu tengok, kalau benih pokok cili, terung, tomato, salad, atau kobis dah pecah daun. Boleh pindah ke polibeg bila pokok dah naik 3-4 inci atau keluar 4 daun.
Apa kelebihan semai dalam bekas bertutup
Kita tutup sebab tak mahu benih bergerak dan tak perlu siram setiap hari.
Kaedah ini sama macam kawinkan pokok. Lepas cantum kena bungkus sebab nak kekalkan kelembapan tunas yang kita kawinkan. Tapi yang ini kita buat pada biji benih!
2. Ia juga salah satu cara untuk halang serangga perosak kacau benih. Dalam masa yang sama kita boleh letak tong semaian ini tengah panas pun tak mengapa.
3. Tanah juga takkan kering, siram sekali masa nak tanam benih. Siram lagi sekali waktu nak pindahkan anak pokok nanti! Sabut kelapa mainkan peranan penting untuk tujuan ini. Selain itu anak pokok juga senang dicabut bile semai menggunakan media ini.
4. Selain itu benih juga akan tumbuh berperingkat, tak tumbuh serentak walau semai banyak dalam tong.
Dapat minum teh tarik atau teh ais yang kaw memang nikmat. Tak kira waktu pagi, petang atau malam.
Tapi bila nak pekena teh tarik kita akan pergi kedai sebab bila buat di rumah rasanya banyak yang kurang.
Sebenarnya nak hasilnya sendiri teh tarik yang sedap ini kena tahu caranya dan ada bahan yang perlu dimasukkan selain teh dan susu. Nak tahu caranya boleh ikut perkongsian Rozana Mamat.
Teh tarik sedap kaw kaw
Hari ini bukan nak share makan tapi cara masak air teh kaw-kaw. Rasa macam yang buat jual tepi jalan tu. Cuma guna 5 bahan yang memang dah sedia ada di rumah kita.
Bahan-bahan
-500ml air
-4-5 uncang teh (lagi banyak lagi kaw)
-Susu pekat (ikut kemanisan masing-masing)
-1/2 tin susu cair (nak lagi lemak, letak lebih)
-1sk esen vanila
Cara membuat:
1.Didihkan air dan masukkan teh uncang.
2. Masukkan susu pekat ikut kemanisan yang diingini bersama,susu cair &esen vanila. Biarkan mendidih seketika. Tutup api, siap!
3. Boleh tarik dan hidangkan waktu panas
4 . Jika nak buat teh ais, biar air teh sejuk kemudian tambah ais.
INFO: Fungsi esen vanilla untuk bau teh tarik yang wangi dan mengundang selera.
Ada kala kita beli bawang banyak, disebabkan lama sangat dalam bekas tak digunakan sampai tumbuh ‘jambul’.
Kalau bawang dah jadi macam ni, elok tanam saja terus. Boleh guna cara yang dikongsi oleh Weekenbaker ini. Caranya tanam bawang untuk daun bawang mudah saja, nak guna botol mineral pun boleh, kalau tiada pasu.
Tanam pokok bawang dalam botol pun boleh
Mana-mana bawang yang dah mula nampak jambul, kita tanam saja. Boleh guna untuk masakan di rumah. Bukan apa kadang-kadang nak guna bawang sikit tapi kita lebih lebih. Akhirnya rosak. Sebelum membazir baik tanam.
Cara saya;
1. Ambil botol mineral, tebuk lubang di bawah dengan dawai yang dipanaskan.
2. Isi tanah macam biasa, saya guna sekam padi campur dengan tanah.
3. Tanam bawang tenggelamkan dalam 3/4 saja. Jambul bawang digunting supaya cepat tumbuh.
4. Siram tapi jangan berlebihan. Elak juga kena air hujan, bila tanam dalam botol begini senang untuk dialih.
5. Insya-Allah dalam masa 2 minggu dah boleh dapat hasil. Jika nak daun besar tanam bawang besar.
INFO
– Daun bawang bila dah melentok maknanya dah sampai masa untuk dipotong.
– Selepas potong, daun bawang akan tumbuh semula. Boleh tuai dalam sekali-dua lagi kemudian pokok akan kering.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...