Ketika hamil wanita perlu lebih menjaga diri dan banyak berehat demi bayi dikandung. Meskipun berasa mampu tapi tetap perlu ada had untuk melakukan tugas atau kerja agar tidak kesihatan ibu dan bayi.

Namun malangnya hari ini ramai bakal ibu terus menerus melakukan tugas yang ada kala berat dan dibiarkan oleh pasangan atau pun ahli keluarga tanpa rasa bersalah.

Melihat situasi ini pelakon Diana Danielle meluahkan kekecewaan dalam status di instagram miliknya. Isteri kepada pelakon Farid Kamil ini juga menyelar pasangan yang enggan membantu isteri hamil melakukan kerja rumah.

Status yang dimuat naik dua hari lalu ini mendapat sokongan daripada netizen terutama kaum wanita.

IKLAN

Paling kecewa kalau nampak wanita mengandung masih diharapkan buat semua perkara yg dibuat sebelum mengandung. Tengok gambar ni elok2, kalau dah nak anak tu jaga lah orang yg mengandungkannya juga.

Memang susah nak faham kalau tak pernah mengandung, cuma fahami yang bila kita bawa baby dalam perut tu mesti akan sentiasa (ya sentiasa) kita rasa berat, lesu, sakit belakang, lapar (selalu), walau dah tidur 8 jam masih rasa perlu tidur lagi 8 jam (especially 4 bulan pertama dan bulan terakhir), tak larat jalan sebab kaki bengkak/sakit, cramp perut (braxton hicks) especially kalau buat kerja rumah tunduk2 banyak, angkat barang… dan masa tu je la ibu mengandung tu dapat rehat sebelum baby arrive dan terus akan dipikul tanggungjawab bangun malam2, tahan mata siang hari, menyusu badan 24/7, etc etc.

Sooo kalau nak mula berkeluarga janganlah lupa bukan senang untuk para wanita ada tenaga dan motivasi mcm org biasa. Kerja rumah takkan “disappear” dengan sendirinya, mesti ada org kena buat, baju yg berlonggok, pinggan mangkuk yang bertingkat, lantai yg penuh sisa makanan dan habuk takkan hilang kalau tak ada yg sanggup ambik initiative utk pikul dan anak2 yang lain (kalau bukan anak pertama) pun perlukan pantauan dan jagaan kasih sayang kalau mak tu tak larat nak jaga.

(Last2 mak boyot tu jugak yang gigihkan diri buat sbb tak larat tgk keadaan sekeliling, hey apakah ini?!) Kalau dia dah jaga rumah dan anak elok2 waktu sebelum mengandung, tak salah kalau kita (suami/anak2 yang dah besar) jaga keadaan rumah dan ibu tu elok2 juga time dia tak berupaya utk bagi the best of her sbb mengandung dan berpantang.

IKLAN

Jangan pandai kahwin je k. Paham dak? (Tak guna badan sado tapi angkat pinggan kotor pun mcm angkat dumbell 100kg) Yang ibu mengandung pun, buat je apa yg mampu jangan buat lebih dari apa yg mampu sebab kalau dah rasa overstressed tu you CAN say “im tired, im pregnant, help me”, itu bukan alasan, itu kenyataan. So jgn malu2 nak ckp, i tak larat, yang penting baby selamat and ibu selamat. sekian, D #generalmessage #nasihatjekay

Antara komen netizen

eyzan87_Setuju..kdg2 lelaki x faham apa yg kita prempuan rasa(x semua lelaki la)nak anak tp jaganya tidak,alasan x reti,x pandai bla bla..main kejap dgn anak acah acah pastu kluar lepak gn kwn tgal baby dgn isteri dlm pantang..lelaki mcm ni kita perempuan perlu fikir masak2 untuk ada anak yg kedua??

umiecity_Kite yg mengandung x larat bukan buat2…sume perasaan ade….kene yg paham x pe…kene yg x paham siap perli2 kite…mcm la x penah ngandong….adoh…..sakit perasaan kite…dia ingat ibu mengandong sume same…lg kalu dah lanjut usia…x de tenaga cam ner nak buat keje….Allah dah bg rezeki kite kene terima…walau kite x larat kene jaga amanah yg Allah bg….ermmm…sabo jer lah…

noriatinz_Setuju.Dari pengalaman sendiri…slps anak ke3…hampir lumpuh (masalah urat)…sbb selama ni mmg sendiri yg urus….naseb maseh bole brjln setelah berubat…

IKLAN

apzahap_True….apalagi kalau ibu tu berkerja. Di rumah keja di opis pun keja. Setakat ni hubby selalu tlg cuci and sidai kain. Mandikan anak2 yg lain. Itu pun ibu2 dah rasa bersyukur.

shafiraemyzaaa_Betul tu kena ada kerjasama antara suami isteri. Suami n anak2 kena prihatin jugak ok. Good message to everyone.

Sumber Instagram Diana Danielle