Daun kesum memang banyak kegunaan dalam masakan, lagi lagi kalau di rumah selalu masak laksa dan asam pedas. Memang elok sangat tanam.
Tanam sepasu pun jadilah, boleh guna daun kesum yang segar untuk masakan. Kalau dapat daun yang lebar dan besar lagi seronok. Macam hasil tanaman Mohd Syafiq Ahmad Khasasi atau dikenali juga sebagai Cikgu Kebun.
Nak dapat hasil pokok kesum yang sama begini, boleh ikut cara tanam yang dikongsi oleh beliau.
Teknik mudah tanam pokok kesum
Pokok kesum ini antara pokok yang kena ada di kebun dapur CK sebab kami sekeluarga suka makan laksa Kedah, jadi boleh petik segar-segar ja. Bagi yang nak belajar tanam pokok kesum, sila ikut tip ini. Moga berjaya tanam dan ada pokok kesum rimbun ni tepi tingkap dapur. Syok kan.
Cara- caranya
1. Cari benih pokok kesum yang sihat segar sama ada beli di pasar atau nurseri.
2. Sediakan medium tanah yang sesuai. Bab tanah ni CK ajar yang paling mudah, guna tanah merah campur sabut sahaja. Nisbah 70% tanah 30% sabut.
Ads
3. Cari pasu rendah tapi mempunyai permukaan yang lebar, pastikan pasu tidak mempunyai banyak lubang, cukup 2 lubang sahaja.
4. Potong daun kesum 5 ruas satu keratan, buang semua daun sebelah bawah dan tinggalkan 3 helai daun sebelah atas sahaja.
5. Letakkan hormon pengakaran pada keratan batang yang telah hangpa kerat tadi. Jika mahu pokok rimbun, banyakkan keratan untuk disemai.
6. Boleh terus tanam kesemua keratan tersebut. Tapi CK pilih untuk semai terlebih dahulu dalam cup air atau polybag kecil.
Ads
7. Satu polybag kecil boleh semai 2 atau 3 keratan batang guna tanah yang sama seperti di atas.
8. Kenapa CK semai dahulu? Tujuannya kita akan tanam pokok kesum yang betul-betul stabil dan hidup sahaja dalam pasu tadi.
9. Pokok kesum mula berakar selepas 2 minggu semaian dan boleh terus dipindahkan ke dalam pasu.
Ads
10. Jika semai tadi 7 polybag, dan hidup kesemunya jadi tanam kesemua 7 polybag yang mempunyai pokok tu kedalam satu pasu sahaja. Baru akan dapat pokok yang rimbun nanti.
11 . Jangan lupa, kena letak baja untuk proses pokok kesum membesar, CK akan guna Baja Wangi Organik, hanya perlu tabur 2 minggu sekali sahaja.
12. Siram 1 hari 2 kali, pokok kesum suka air banyak jadi jika terlebih siram tidak ada masalah.
13. Tip penting juga pokok kesum tidak suka cahaya matahari terus, jadi letak pokok kesum bernaung di bawah pokok lain atau bawah jaring hitam.
Nak tanam pokok tomato tapi nak cepat berbuah. Boleh! Memang ada caranya.
Tak perlu tanam dari semaian biji benih sebaliknya guna kaedah tut. Pokok lebih cepat naik dan berbuah. Caranya dikongsi oleh Mohd Affandi melalui perkongsian di Facebook Berkebun D Rumah.
Cara Tanam Pokok Tomato Supaya Cepat Berbuah
Tut pokok tomato. Tak perlu toreh dan buang kulit di batang tomato, hanya lekatkan medium pengakaran di batang tomato. tunggu 2 minggu dan ia akar berakar seperti ini. cara ini cepat dan mudah dari tanam biji benih.
1. Cari batang pokok yang sihat dan berakar. Boleh kikis kulitnya tapi saya tak buat.
2. Ambil peatmoss letak dalam plastik dan ikat ketat-ketat.
3. Kemudian belah dua plastik berisi peatmoss dan telangkupkan pada batang pokok tomato. Ikat kemas.
4. Dalam dua minggu lebih boleh nampak akar keluar.
5. Bila nampak akar sudah banyak boleh potong batang dan tanam dalam polibeg atau pasu.
INFO: Kaedah ini boleh juga dilakukan pada pokok cili dan terung.
Stok bawang goreng memang kena sentiasa ada di rumah. Boleh tabur dalam kebanyakan hidangan sebagai penyedap rasa dan wangi.
Kalau biasa beli, apa kata cuba buat sendiri guna cara yang paling mudah, resipi asal bawang goreng orang tua-tua dulu. Tak letak garam atau tepung tapi tetap rangup dan wangi. Caranya dikongsi oleh Ahmad Salehuddin Amirwan.
Bawang goreng stail mak
Di rumah ini abang memang kena selalu ada stok bawang goreng. Sebab bila nak makan apa apa pun tabur bawang goreng ni jadi wangi saja. Disebabkan ramai yang tanya jadi abang share resepi di sini ye.
1. Mula mula kupas kulit bawang dulu, nak mudah rendam dengan air panas supaya senang kupas kulitnya.
2. Kemudian hiris bawang nipis nipis. Abang potong manual saja sebab takde alat hiris. Untuk senang boleh guna set pisau Cuoco Grade ini kerja menghiris dan memotong.
3. Lepas hiris, cuci bawang bersih-bersih dan toskan sampai bawang betul-betul kering.
4. Lepas dah kering bolehlah panaskan minyak dalam kuali. Minyak kena betul-betul panas baru masukkan bawang. Kena rajin gaul supaya bawang masak sekata.
5. Bila dah kekuningan garing boleh angkat dan toskan minyak. Tunggu sejuk baru masukkan dalam bekas.
Ini bawang goreng dari 2kg bawang dapat lah 1 bekas tu, kena rajin dan sabar ya nak buat ni.
Tip dari mak
Bila warna bawang dah mula kekuningan bolehlah perlahankan api gas supaya tak hitam dan hangus. Sini lah biasanya orang terlepas pandang sebab hitam bawang itu akan jadi pahit, tak sedap.
Sentiasa kacau bila dah perlahankan api sampailah ia garing. Dah garing bolehlah angkat.
Tanam pokok anggur sekitar rumah dengan hasil yang bergayutan memang buat kita teruja. Ya, jangan ingat anggur boleh ditanam di kawasan iklim sejuk saja.Di rumah...