Selain untuk privacy dan melindungi aurat penghuni rumah pemasangan tinted juga dibuat untuk mengurangkan cahaya dan kepanasan dari sinar matahari.

Nak mudah boleh upah saja orang untuk pasang tapi kalau mahu jimat buat sendiri pun boleh sangat. Memang lebih jimat dari segi kos upah.

Jika memang dalam perancangan untuk memasang tinted ini pada tingkap atau sliding door rumah boleh guna tip pembelian tinted dan tip pemasangan yang dikongsi oleh Muhammad Faris Abdullah.

Tip beli tinted dan tip jika nak pasang sendiri

Saya suka DIY misalnya rumah sewa saya ini tingkap dapurnya visible dari luar. Kadang-kadang nampak orang lalu lalang dan mereka juga boleh nampak kita yang kat dalam rumah ni.

Tip Beli & Pasang Sendiri Tinted Tingkap Rumah, Baru Hasilnya Cantik & Kemas
SEBELUM TINTED

Saya decide untuk pasang sendiri tinted rumah ini mudah saja saya beli di Shopee. Search je tinted rumah macam-macam brand keluar.

Memang cantik tingkap terus jadi macam mirror look a likes. Rumah yang asalnya flat kos rendah auto nampak macam kondo. Macam rumah saya ini saya pakai tinted warna Silver Black dan Matt White.

IKLAN
Tip Beli & Pasang Sendiri Tinted Tingkap Rumah, Baru Hasilnya Cantik & Kemas
SELEPAS TINTED

Tip beli dan pasang DIY tinted rumah

1) Warna Silver Black ini kadar ketelusannya~80%, kalau waktu malam dalam rumah pasang lampu boleh nampak bayang². Untuk warna Silver Black ini tintednya akan tapis cahaya dan haba rumah pun jadi redup tidak panas sangat sesuai musim El-Nino ini. Ia sesuai dipasang di bilik tidur dan ruang tamu.

2) Kalau mahukan 100% privasi dan masih mahukan cahaya masuk, saya ambil warna Matt White. Warna Ini orang luar memang tak nampak. Cahaya pun masih tembus bilik tidak gelap. Sesuai untuk dipasang di dapur ada privasi dan cahaya masih masuk.

Selain itu:  Cara Buat Gulai Ikan Tongkol Stail Kelantan Yang Sedap, Pekat, Kuah Pun Cantik

Untuk link Shopee klik SINI

IKLAN

Tip Beli & Pasang Sendiri Tinted Tingkap Rumah, Baru Hasilnya Cantik & Kemas

3) Beli size yang betul. Ukur size tingkap kemudian potong sendiri mengikut size sebenar tingkap. Bagi sedikit extra 5-10mm supaya cermin cover habis ketika pemasangan.

4) Sewaktu pasang pastikan pakai air sabun yang banyak barulah cantik tintednya tak kedut. Kalau takde sabun tinted akan mudah melekat dan berkedut.

IKLAN

Tip Beli & Pasang Sendiri Tinted Tingkap Rumah, Baru Hasilnya Cantik & Kemas

5) Untuk beginner saya sarankan beli extra 2-3 keping tinted sebagai trial. Harga RM4 je untuk satu tingkap. Murah sangat kalau panggil tukang professional mahal juga rasanya mau beratus ringgit.

Kalau macam saya suka belajar dan DIY banyak kali juga try baru menjadi itulah harga nya try and error. Tetapi skill sampai ke tua kita ada sangat berguna. Untuk tutorial pemasangan tinted ini search di Youtube; “How to install window tint”.

Selamat mencuba.

Sumber: Muhammad Faris Abdullah

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI