Nampak putih macam bihun Singapore tapi bukan sebab bihun ini tak masukkan lada hitam atau pun apa-apa cili.
Tapi yang pasti putih bukan sebarang putih, walaupun tanpa warna tapi bihun ini memang sedap. Terasa rencah-rencahnya. Kalau hidang pada anak-anak pun memang mereka suka.
Bahan-bahan
Bihun
Isi ayam
Bawang putih-diketuk
Pati ayam
Fish ball
Telur
Tomato
Lada putih
Sos tiram
Lobak merah – sagat
Cara membuat
Ads
1. Rendam bihun ( jenama Jasmin) dengan air biasa.
2. Rebus isi ada dengan bawang putih, garam dan sedikit pati ayam. Selepas masak tos dan carikkan isi ayam ( kalau nak cepat boleh tumbuk dengan lesung batu saja). Sup atau air rebusan disimpan.
3. Cara masak, goreng dulu fish ball. Ketepikan dan goreng telur buat scramble. Ketepikan.
Ads
4. Minyak yang sama masukkan bawang putih sikit dan kalau ada tomato goreng bersama. Letak tomato lagi sedap.
3. Kemudian masukkan sup dan ayam tadi. Masukkan sos tiram dan juga lada putih, kacau.
5. Perasakan dan masukkan bihun yang telah lembut. Ketika ini guna api sederhana, jangan besar atau kecil sangat. Jangan kerap kacau supaya bihun tak patah.
Ads
6. Bila nampak air kering masukkan fishh ball dan lobak merah yang disagat.
7. Kacau rata dan rasa, jika tawar boleh tambah garam.
Tak dapat dinafikan selain jadi kenderaan, kereta juga selalu jadi tempat kita menyimpan barang.
Banyak saja kereta yang bonet atau tempat duduk belakang penuh dengan kasut, buku, botol, sampah dan sebagainya.
Tapi penting untuk diketahui 7 perkara berikut pesan Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan jangan sesekali kita tinggalkan dalam kereta. Berbahaya!
1. MAKANAN/ MINUMAN
Ada pek makanan dan minuman yang tidak direka untuk tahan panas dan cahaya matahari. Suhu dalam kabin kereta yang diletak di kawasan panas boleh mencapai sehingga 70°C.
Ada pek akan terurai pada suhu ini, dan bahan kimianya akan mencemari makanan dan minuman. Elak makan makanan dan minuman yang terbiar di dalam kereta walaupun belum dibuka peknya.
2. UBAT-UBATAN
Kebanyakan ubat perlu disimpan pada suhu 25°C atau lebih rendah. Malah ada perlu disimpan di suhu di bawah 8°C iaitu di dalam peti ais. Jika melebihi suhu berkenaan, masa ia akan rosak.
Ada juga ubat perlu di simpan dalam tempat yang gelap, kerana ia akan rosak jika terkena cahaya matahari. Makan ubat-ubatan yang telah rosak boleh menjejaskan kesihatan.
3. PERANTI BERBATERI
Apa-apa peranti yang menggunakan bateri lithium ion seperti telefon bimbit, komputer riba, tablet, atau peranti penyimpan tenaga seperti powerbank, berisiko meledak jika ditinggalkan di dalam kereta yang panas.
Ledakan bateri berkenaan boleh menyebabkan kebakaran berlaku di dalam kereta anda. Selain risiko meledak dan terbakar, peranti-peranti begitu sering menjadi sasaran pencuri.
4. TIN AEROSOL / SPRAY
Tin aerosol/spray seperti spray dandanan rambut, spray racun serangga, spray pewangi, ubat inhaler mengandungi udara yang di mampatkan di dalamnya dan ia mempunyai tekanan yang tinggi.
Apabila ditinggalkan di dalam kereta yang panas, molekul udara dalam tin akan mengembang, lalu meningkatkan lagi tekanan di dalamnya. Hal itu boleh menyebabkan tin berkenaan meletup.
5. UBAT GEGAT / RACUN
Apa jua bahan beracun tidak digalakkan ditinggalkan di dalam kereta, terutamanya yang mudah meruap seperti ubat gegat, racun rumpai, dsb. Apa bila panas, bahan-bahan ini lebih cepat meruap.
Bila anda masuk ke dalam kereta, anda akan menghidu udara yang dicemari racun yang telah meruap tadi. Hal ini boleh menjejaskan kesihatan anda tanpa anda sedari.
6. PEMETIK API / PETROL
Biasanya perokok mempunyai lebih daripada satu pemetik api, dan lazimnya ada satu di dalam kereta. Ini perkara yang bahaya kerana pemetik api mudah meletup jika dibiarkan dalam kereta yang panas.
Ada juga pemandu yang menyimpan simpanan petrol di dalam kereta. Mungkin ia tidak akan terbakar tiba-tiba, tetapi dalam situasi kemalangan, petrol boleh tumpah pada pemandu dan penumpang.
7. ANAK / KANAK-KANAK
Jangan tinggalkan anak di dalam kereta sendirian walaupun enjin tidak dimatikan, apatah lagi jika enjin dimatikan. Kebanyakan kes berlaku kerana penjaga terlupa bahawa anak masih di dalam kereta.
Kedengaran mustahil, tetapi kes-kes seperti ini berlaku setiap tahun, dan ia melibatkan kematian. Mangsa yang lazimnya kanak-kanak, meninggal dunia disebabkan lemas dan strok haba.
Popia carbonara ini antara hidangan petang yang sedap. Kalau beli harganya antara 50 sen atau RM1 satu ketul. Agak mahal dan dah tentu kita tak beli banyak.
Supaya puas makan, dan jimat lebih baik buat sendiri. Agar dapat hasilkan popia carbonara yang elok cantik, tak meletup dan terburai bila digoreng boleh ikut perkongsian dari Ida Zaida ini.
Popia carbonara cantik elok, tak meletup bila digoreng
Popia carbonara cantik elok, tak meletup, flawless pula tu. Ini resipinya;
Bahan-bahan inti
2 biji bawang putih
3 biji bawang merah
1 paket isi ketam
1 tin cendawan
1 cawan hirisan ayam
1/2 batang lobak merah
1 botol sos Prego carbonara/2 tin sos Prego
Garam, gula, perasa
1 sudu makan minyak masak
Kulit popia (jenama KG)
Bancuhan tepung gandum & sedikit air supaya kulit popia melekat tidak terburai.
Cara membuat
1. Potong dadu semua bahan ini.
2. Tumis bawang putih,bawang merah dengan minyak masak.
3. Seterusnya masukkan isi ayam, sos Prego, isi ketam, cendawan,lobak merah. Kacau rata.
4. Perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa. Masak sampai pekat.
5. Bila sudah masak sejukkan dalam peti ais kemudian barulah digulung.
6. Ambil sehelai kulit popia letakkan inti tapi jangan banyak sangat supaya kulit popia tak basah.
7. Lipat dan gulung, letak bancuhan tepung gandum dan air hujung popia supaya melekat.
8. Untuk menggoreng, guna minyak yang banyak dan panas tapi api mesti perlahan supaya cantik bila digoreng.
INFO: Inti popia boleh ikut cita rasa dan bajet boleh juga guna gunakan sosej, isi ayam dan lobak saja.
Kalau pergi restoren China Muslim, hidangan ginger beef atau daging halia ini antara yang kita selalu pesan.
Harga pun boleh tahan, satu hidangan kecil saja dah berbelas ringgit. Kalau menu ini memang kita suka makan, apa kata cuba buat sendiri.
Boleh ikut resipi yang dikongsi oleh Wan LuQman ini.
1. Potong daging, buat segi empat tepat dulu kemudian hiris nipis mengiring.
2. Perap daging dengan kicap cair, lada sulah, halia cincang, gula, garam, minyak masak dan minyak bijan serta tepung jagung. Kuantiti bahan ikut kuantiti daging. Ketepikan.
3. Sediakan bahan untuk kuah. Buat air bancuhan tepung jagung dan air bancuhan sos tiram. Bancuh 1.5 sudu besar sos tiram campur dengan 6 sudu besar air. Sediakan juga hirisan halia, bawang merah dan daun bawang.
4. Cara menggoreng, biarkan kuali panas berasap baru letak minyak, kemudian alih kan minyak tinggalkan sedikit saja,. Ini bertujuan untuk mengelakkan daging melekat dikuali. Sebab menu ini daging kena lembut dan moist.
5.Masukkan daging dan goreng. Masuk satu persatu supaya tak meleka. Kacau, tak perlu goreng lama. Jangan sampai garing. Kita nak daging lembut dan moist.
6. Rehatkan daging seketika.
7. Kemudian, masukkan bawang halia dan daun bawang.
8. Masukkan daging.
9. Masukkan air bancuhan sos tiram tadi dan masukkan secubit lada hitam.
Lihat kuah, kalau tak pekat baru campur air bancuhan tepung jagung. Kalau dah cantik kepekatan tak perlu.