Earphone atau headphone antara aksesori yang selalu kita guna bersama dengan handphone mahupun komputer. Penting untuk dengar lagu sambil buat kerja ataupun layan movie sorang-sorang.
Tapi perasan tak pada hujung wayar earphone atau headphone ada jalur? Jalur pada bicu audio inilah yang berperanan memberi kesan dan kualiti bunyi yang dikeluarkan. Kalau nak beli earphone atau headphone sebaiknya tengok berapa jalur yang ada pada bicu audio di hujung wayar tu.
Bicu audio dengan satu jalur
Fungsi ‘earphone’ yang mempunyai satu jalur pada bicu audionya ialah bagi menghasilkan bunyi mono-audio sahaja. Namun, bunyi yang dihasilkan akan dikeluarkan secara terus tanpa memberi kesan stereo.
Satu jalur yang terdapat pada bicu audio tersebut adalah bagi membahagikan kepada dua elemen yang dinamakan sebagai ‘audio’ dan ‘ground’. Alat sokongan muzik jenis ini kurang mendapat sambutan kerana bunyi yang dihasilkan kurang memuaskan bagi peminat-peminat muzik.
Ads
Bicu audio dengan dua jalur
Fungsi dua jalur pada bicu audio pula adalah berperanan untuk mengeluarkan audio dengan kesan stereo. Oleh itu, bunyi yang dihasilkan sudah pasti akan memuaskan telinga setiap pendengar dengan dentuman muzik yang sangat baik.
Ads
Bicu audio jenis ini pula dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu kanan, kiri dan ‘ground’. Disebabkan itu, bunyi yang dikeluarkan bagi kedua-dua ‘earphone’ adalah berbeza namun masih di dalam rentak yang sama. Sudah pastilah, earphone jenis ini mendapat sambutan yang baik dalam kalangan peminat muzik kerana dapat menghasilkan kualiti muzik yang sangat baik.
Bicu audio dengan tiga jalur
Ads
Bicu audio dengan tiga jalur merupakan yang paling maju setakat ini. Perkara ini adalah kerana ianya juga dapat menyokong fungsi mikrofon yang dipasang bersama ‘earphone’. Ianya dibahagikan kepada empat bahagian iaitu ‘ground’, kanan, kiri dan juga mikrofon.
Di samping dapat menghasilkan audio yang berkualiti, alat sokongan muzik ini juga dapat menerima audio daripada suara manusia bagi disalurkan ke dalam rangkaian telefon ketika membuat dan juga menerima panggilan.
Salah satu sayur yang mudah ditanam adalah kangkung, biasanya dalam sebulan dah boleh tuai. Tapi kalau tak sabar nak tuai lebih cepat ada saja cara yang boleh dipraktikkan.
Seawal 10-14 hari lepas tanam dah boleh tuai kangkung untuk dijadikan hidangan. Tak perlu tunggu lama. Sesuai sangat untuk beginner supaya lebih bersemangat untuk terus bercucuk tanam. Kaedahnya boleh ikut cara yang ditunjukkan oleh Azuan Abdullah.
Kaedah tanam kangkung cepat tuai
Petang semalam, ajak anak-anak pakat tanam kangkung di tepi rumah. Kali ni kita tanam cara yang cepat berhasil. 2 minggu dah boleh tuai. Caranya sangat mudah dan simple.
– Biji kangkung disemai dulu dalam tray semaian. Lebih kurang 10 biji satu lubang tray.
– Bila dah usia 8-10 hari, baru pindah ke atas tanah. Jaraknya main agak-agak saja. Lebih kurang 4-6 inci antara perdu. Sayangnya tak dapat nak letak sungkupan terus sebab stok daun buluh habis.
– Syok tanam cara ni. Boleh pendekkan tempoh pokok berada dalam petak tanaman. 10-14 hari dah sedia untuk dibuat kangkung goreng belacan.
– Susunan pun nampak cantik, sejuk je mata bila memandang.
Kelebihan tanam cara ini;
1. Pendekkan tempoh pokok berada di tapak tanaman.
2. Kekerapan bertanam meningkat.
3. Pengurusan rumpai jadi mudah.
Ayam goreng restoren makanan segera ini memang kegemaran ramai. Rasanya setiap bulan mesti beli.
Tapi kalau ahli keluarga ramai memang banyak juga modal untuk beli hidangan ini. Kalau nak jimat, kita buat sendiri.
Biasa kita pesan set snack plate, jadi kita buat set ini di rumah. Lagi best, kita boleh pilih bahagian ayam mana yang kita suka. Caranya dikongsi oleh Umi Watie.
DIY Set Ala ‘Snack Plate KFC’
Untuk buat set ala snack plate KFC yang lengkap ini ada 3 langkah. Buat kentang putar dan kuahnya, coleslaw dan ayam goreng rangup.
Selain mi kuning, bihun atau pasta ada lagi satu pilihan mi yang boleh kita hidangkan iaitu mee sanggul.
Jika selalu menggunakannya untuk hidangan sup atau mi kicap, mi sanggup ini juga enak bila digoreng basah-basah. Nak cuba? Boleh ikut cara yang dikongsi oleh Nurul Ateekah.
Cara buat mi sanggul goreng basah
Bahan-bahan
2 mee sanggul -direbus @ rendam sehingga lembut dan toskan
Udang – dicuci bersih
4 biji telur
4 ulas bawang putih (diketuk)
1 biji tomato -belah 4 )
Kucai
Taugeh
7 sudu besar cili kisar
4 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tomato
Kicap manis
Serbuk perasa
Cara membuat
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga sedikit keperangan.
2. Kemudian masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak.
3. Masukkan udang. Gaulkan dan biarkan sehingga udang masak.
4. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap manis dan serbuk perasa secukupnya. Gaulkan sekata.
5. Masukkan tomato dan pecahkan telur didalam kuali. Gaulkan.
6. Masukkan mee sanggul, tauge dan kucai. Gaulkan kesemuanya sehingga sekata dan biarkan masak seketika. Siap.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...