![Untitled design (66)](https://cdn.vanillakismis.my/2023/10/1YhDDPI1-Untitled-design-66-696x365.jpg)
Basuh kasut sebab kotor tapi bila dah kering ada pula kesan kuning pada kasut yang kering. Lagi jelas kalau kasut berwarna putih. Walau basuh kali kedua kesan kuning tetap ada.
Sebenarnya kesan kuning ini adalah saki baki kotoran yang tertinggal di permukaan kasut ketika proses pengeringan berlaku. Ada teknik yang perlu digunakan untuk mengelakkan kesan kuning ini tertinggal.
![Tip Mudah Hilangkan Kesan Kuning Pada Kasut Selepas Dibasuh, Guna Tisu Saja](https://cdn.vanillakismis.my/2023/10/387045783_10160679336829193_7465332685318871736_n.jpg)
Caranya mudah sangat hanya menggunakan tisu tandas atau tisu dapur.
1. Sediakan tisu dapur atau tisu tandas.
2. Selepas mencuci bersih kasut, lapiskan keseluruhan kasut yang masih basah menggunakan tisu tadi. Jika menggunakan tisu tandas buat 2 lapisan. Biarkan tisu melekat pada kasut basah tadi.
3. Kemudian boleh jemur atau biarkan kasut mengering.
4. Selepas kasut kering, angkat tisu dan anda akan dapati kotoran kuning akan melekat pada tisu bukan pada kasut.
Selamat mencuba
Sumber: Ease Elias, vtmo6
Buat Sendiri Nasi Ayam Geprek, Versi Sambal Kurang Pedas Supaya Satu Famili Boleh Makan
![Buat Sendiri Nasi Ayam Geprek, Versi Sambal Kurang Pedas Supaya Satu Famili Boleh Makan](https://cdn.vanillakismis.my/2020/10/geprek-27_58_042555.jpg)
Menu nasi ayam geprek ini kita selalu makan di restoren. Padahal nak buatnya mudah saja. Bahan pun tak banyak, lauknya cuma ayam dan sambal.
Yang penting dalam menu ini adalah sambalnya, cuma kalau makan di restoren pedasnya selalu melahar. Tak sesuai untuk anak kecil dan ada juga perut jenis tak tahan pedas.
Bila buat di rumah kita boleh adjust tahap kepedasannya. Nak versi kurang pedas boleh ikut resipi yang dikongsi Rodziah Zaharin. Nak pedas tambah saja cili api tu.
Cara buat ayam dan sambal geprek
1. Gaul ayam dengan 1 atau 2 biji telur. Kemudian gaul ayam tadi dalam tepung Bestari Spicy. Goreng guna api sederhana.
2. Siap goreng.
3. Cara buat sambal geprek. Ini bahannya:
6 biji cili merah besar
4 biji cili padi hijau
2 biji cili padi merah
1 1/2 biji bawang besar/bawang merah
4 biji bawang putih
1 biji limau nipis
4. Goreng bahan sambal kecuali limau dalam minyak panas selama 3 -4 minit. Tos bahan digoreng.
5. Masukkan dalam lesung batu bersama 2 sudu gula, 1 sudu garam. Tumbuk separuh lumat.
6. Perah 1 biji limau nipis.
7. Masukkan cuka 1 sudu kecil.
8. Masukkan minyak menggoreng tadi sebanyak 1-1 1/2 sudu. Masuk serbuk perasa jika suka kemudian gaul rata. Siap!
Boleh hidang dengan nasi dan ayam goreng tadi. Boleh tambah dengan timun, tauhu atau tempe goreng.
Sumber: Rodziah Zaharin
Tip Simpan Ulam & Sayur Berdaun Agar Tahan Lama. 4 Minggu Pun Elok Lagi
![Tip Simpan Ulam & Sayur Berdaun Agar Tahan Lama. 4 Minggu Pun Elok Lagi](https://cdn.vanillakismis.my/2022/11/Untitled-design-39.jpg)
Sayur di pasar raya selalu dijual dalam kuantiti banyak walau pun kita nak makan sikit saja. Jadi selalu ada lebih. Bila tak kena cara simpan, sayur ini akan layu dan lembik dalam peti sejuk. Seminggu simpan dah tak boleh makan, rugi dan membazir. &
Supaya tak terus membazir boleh guna tip yang dikongsi oleh Areini Hezry untuk simpan lebihan atau stok sayur supaya tahan lama. Cara ini sayur boleh tahan berminggu-minggu.
Tip simpan ulam dan sayur tahan berminggu minggu
Saya nak share tip dan cara simpan ulam dan dedaunan kehijaun untuk tahan lama. Amat berguna utk suri yg segan nak ulang alik pergi kedai atau pun beli dalam jumlah banyak macam nak buat kenduri.
1. Daun kari
Dah 2 minggu masih fresh. Cara simpan: tak payah basuh, terus letak dalam bekas kering dan tutup rapat. Letak tempat beku. Nak guna nanti baru basuh. Boleh guna kaedah sama utk simpan daun limau purut ( Sebenarnya simpan cara ini, berbulan-bulan boleh tahan)
2. Daun bawang dan serai
Nampak segar kehijauan kan walau pun dah dekat 4 minggu. Cara simpan: letak air dalam bekas paras akar simpan peti sejuk. Kena rajin tukar air. Kemudian kerat hujung daun yang layu. Potong takat yang layu saja macam dalam gambar. Kaedah sama juga kalau nak simpan daun sup.
3. Petai
Dah banyak hari tapi masih handsome fresh dan rapuh biji petai. Cara simpan: simpan terus tempat beku dengan kulit tak payah kopek biji. Kalau kopek ambik biji simpan beku nanti lembikk. Tak caya buat.
4. Mempelam dan ulam-ulaman
Waktu ini mempelam ini dah dekat 3 minggu, tapi masih fresh dan rapuh macam baru petik dari pokok! Sama juga dengan pucuk pegaga mak beri bekal dari kampung daun masih elok tak layu.
Cara simpan: rendam dalam air pastu letak peti sejuk. Kalau pelam yang dah masak pun sama juga, beli banyak tak habis makan boleh simpan cara sama supaya tak buruk. Rekod saya simpan 2 bulan masih elok
5. Bunga kantan
Jiran beri bunga kantan dah seminggu. Elok molek mekar dalam peti. Cara simpan: letak dalam bekas isi air paras batang. Simpan peti sejuk.
6. Kangkung
Cara simpan: letak dalam bekas isi air paras akar smpai batang sikit. Tukar air 3 hari sekali. Kalau ada daun kuning macam dalam gambar potong dan buang.
Lagi kita petik lagi naik pucuk muda bercambah. Syok tak payah tanah nak tanam kangkung. Guna jag saja dan yang ini tak perlu letak dalam peti ais, kat letak luar ja.
Semoga bermanfaat
Sumber: Areini Hezry
Masak Pulut Guna Rice Cooker Lagi Mudah & Tak Berkerak, Ikut Saja Tip Ini. Jika Lembik Boleh Adjust Begini
![Masak Pulut Guna Rice Cooker Lagi Mudah & Tak Berkerak, Ikut Saja Tip Ini. Jika Lembik Boleh Adjust Begini](https://cdn.vanillakismis.my/2021/11/Untitled-design-2021-11-02T122557.922.jpg)
Tip ini sesuai sangat bagi yang baru nak belajar masak pulut atau selalu masak tapi asyik tak menjadi.
Cara ini juga lebih mudah, masak guna rice cooker saja. Supaya pulut yang dimasak elok hasilnya boleh ikut cara yang dikongsi oleh Mil Wawa.
Tip masak pulut guna rice cooker, elok menjadi & tak berkerak
Tip untuk Kak Long yang baru kawin untuk suami suka makan pulut. Ramai kawan-kawan yang baru nak belajar masak, tak tau nak masak pulut dengan elok.
Tip dari saya guna rice cooker lagi mudah. Caranya;
1. Jangan rendam pulut nanti bila masak lagi lembik.
2. Cuci beras pulut macam nak masak nasi, lebihkan sedikit air dari paras pulut.
3. Letak sikit je garam supaya rasa lemak-lemak sikit. Tak banyak ya sikit saja.
4. Letak sedikit minyak masak. Contoh : 2 cawan beras pulut, saya letak 2 sudu besar minyak matahari. Kacau dan terus on suis dan biarkan dia masak.
5. Kemudian boleh senduk, periuk pun tak melekat.
![Masak Pulut Guna Rice Cooker Lagi Mudah & Tak Berkerak, Ikut Saja Tip Ini. Jika Lembik Boleh Adjust Begini](https://cdn.vanillakismis.my/2021/11/212432389_1459394124413908_7730719191255937593_n.jpg)
Tip kalau pulut dah masak terlebih air / lembik
Jangan risau, letak sekeping roti kosong dan on suis balik. Tapi jangan letak roti coklat atau kismis nanti pulut jadi lain. Selepas itu boleh lihat keajaibannya. Pulut akan masak elok.
Selamat mencuba.
Sumber: Mil Wawa