Rumah dah deko cantik, kemas tapi bau pulak tak best. Jadi boleh praktikkan tip yang dikongsi oleh Aien Suraya ini untuk memastikan rumah kekal wangi.

Selain mengharumkan kediaman tip yang dikongsi ini juga berguna untuk bersihkan ruang rumah dan memastikan habuk tak melekat.

1. Rumah wangi, habuk tak melekat pada perabot

Bahan-bahan:
1 penutup pelembut fabrik (klik SINI untuk beli)
10 cawan air

Caranya mudah sahaja. Bancuh kedua bahan ini hingga sebati kemudian lapkan pada semua perabot kesayangan anda. Cara ini buat perabot tidak mudah lekat habuk malah rumah juga berbau lebih harum

IKLAN

2. Lantai berkilat, satu rumah bau harum

Lantai melekit memang buat rasa tak selesa lebih-lebih lagi apabila selepas proses memasak selesai. Jangan buang masa sebaliknya cuba cara ini sekarang.

Bahan-bahan:
1 penutup pencuci lantai (klik SINI untuk beli)
Beberapa titis cuka
Air panas

Mulakan dengan menyapu sampah terlebih dahulu hingga sampah dan habuk dibersihkan. Satukan kesemua bahan di atas dan mulakan mengemop pada lantai. Hasilnya lantai lebih licin dan berkilat seperti baru menukar jubin. Kena cuba!

IKLAN
3. DIY pewangi rumah guna cecair pelembut fabrik

Tip Mudah & Jimat Supaya Satu Rumah Sentiasa Bau Harum, Guna Cecair Pelembut Fabrik Saja

Selain menggunakan penyegar udara bagi membolehkan udara keluar masuk, cubalah gunakan petua ini untuk pastikan rumah anda lebih wangi dan selesa berada di dalamnya.

Bahan-bahan:
1 penutup pelembut fabrik (klik SINI untuk beli)
Beberapa titis cuka

IKLAN

Senang sahaja iaitu dengan mencampurkan kedua bahan ini dan semburkan pada seluruh rumah anda. Gabungan dua bahan ini memberi bau dan memperbaiki udara yang lebih bersih. Pastikan langsir dan kesemua perabot berfabrik disembur, baunya tahan lebih lama. Paling penting wangi!

Selain itu:  Campur 2 Bahan Ini Buat Spray, Satu Rumah Bau Wangi

4. Segarkan bilik air

Bahan-bahan:
1 sudu kecil teh soda bikarbonat
1 sudu teh cuka
1 cawan air

Satukan kesemua bahan ini dan masukkan ke dalam penyembur. Semburkan ke seluruh bilik air setiap hari. Hasilnya bilik air rasa lebih segar dan harum.

Sumber: Aien Suraya

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI