Ramai yang tanam pokok pandan di rumah, cuma yang membezakan adalah kesuburan pokok dan daun pokok ini. Ada yang dah tanam tapi daun pokok pandan kecil, tak rimbun serta menguning.
Supaya pokok pandan yang ditanam subur, rimbun dan lebar-lebar daunnya boleh ikut tip dan petua ini. Boleh diguna pakai untuk pokok pandan yang ditanam guna tanah atau pun air.
1. Pokok pandan jangan diletakkan di bawah matahari terik sepanjang masa dan tidak boleh juga sentiasa di bawah teduhan. Letak di tempat separuh redup contoh di tepi rumah yang terkena cahaya matahari pagi namun terlindung dari panas terik.
2. Buang daun-daun kuning dan berpenyakit. Jangan dibiarkan melekat pada pokok kerana ia akan menjangkiti daun yang lain.
Ads
3. Biasakan siram pokok pandan 2 kali sehari, pokok pandan sukakan air.
Ads
4. Untuk kesuburan pokok boleh siram air basuhan beras atau atau basuhan ikan.
5. Supaya pokok pandan rimbun, jangan petik selagi belum keluar anak supaya tak terbantut proses tumbesar pokok.
Ads
6. Selain itu pokok pandan banyak daun dan lebar saiznya, tanam hanya satu pokok pandan dalam satu pasu. Jika ada anak pokok, potong dan keluarkan untuk ditanam dalam pasu berasingan. Ia supaya pokok tidak bersaing mendapatkan zat.
Amalan gaya hidup kita yang kurang sihat pada hari ini dengan pemakanan tak dijaga, tinggi lemak dan kolesterol serta kurang bersenam meningkatkan risiko serangan jantung.
Jika dulu ia berlaku pada warga berusia, namun kebelakangan ini ia sudah mula dialami ramai golongan muda. Lebih menakutkan bila ia menyebabkan kematian mengejut. Antaranya selebriti Asyraf Sinclair.
Tak kira tua atau muda seharusnya kita mengetahui akan tanda-tanda serangan jantung ini yang sebenarnya sudah boleh dirasai sebulan sebelum ia terjadi.
1. Keletihan
Apabila arteri menyempit, jantung kita akan kekurangan banyak darah. Ia menyebabkan jantung perlu bekerja lebih keras daripada biasa hingga mengakibatkan tubuh penat dan mengantuk hampir sepanjang waktu.
2. Sesak nafas
Ketika tubuh kekurangan darah, paru-paru tidak mendapatkan bekalan oksigen seperti biasa. Kedua sistem ini bergantung antara satu sama lain. Jika selalu mengalami kesukaran bernafas, sebaiknya dapatkan rawatan doktor kerana kedua simpton ini menjurus kepada serangan jantung.
3. Berasa letih walau tiada kerja berat
Apabila tubuh lemah, ia bermakna arteri semakin menyempit akibat perjalanan darah tidak lancar. Apabila otot-otot tidak mendapatkan apa yang diperlukan tubuh akan berasa letih.
4. Pening kepala dan peluh sejuk
Semuanya berkait apabila arteri semakin sempit, ia juga menyebabkan aliran darah ke otak terhalang mengakibatkan pening kepala. Sebab itu jangan ambil mudah rasa . Maka itu, jangan sepelekan rasa sakit kepala dan peluh dingin.
5. Dada rasa sempit atau tertekan
Ia mungkin berlaku dalam masa satu hingga dua minit. Anda mungkin juga turut berasa pening dan keletihan pada masa yang sama.
6. Degupan jantung yang luar biasa
Gejala awal serangan jantung adalah ketidakselesaan pada bahagian dada. Sama ada berasa sakit atau dada rasa sempit.
Sekiranya anda atau pasangan anda mengadu melalui simptom-simptom di atas sebaiknya dapatkan nasihat doktor.
Sekarang ini nak makan luar apatah lagi hidangan western memang agak mahal. Nak makan lamb chop pulak tu. Kalau satu famili 5-6 orang memang akan habis lebih RM150
Kalau nak berjimat dan puas makan, caranya buat sendiri saja hidangan ini di rumah. Siap boleh tambah lagi. Bagi penggemar lamb chop dan nak belajar menyediakannya boleh guna panduan dari Nazri Mat Zain.
Buat sendiri set lamb chop lengkap
Kalau nak berjimat, jom belajar buat sendiri Lamb Chop. Daging beli di kedai atau pasaraya. Tengok betul-betul Lamb atau Mutton. Lamb mahal sikit harganya sebab dagingnya lembut sesuailah untuk buat lamb chop. Kalau mutton murah sikit tapi dagingnya liat sesuai untuk masak Kari dan lain-lain.
Lamb chop
Sediakan bahan ini;
-Lamb 10 pcs (keping) – dibasuh hingga bersih dan toskan
-Masukkan lamb dalam bekas yang sesuai.
-Masukkan bawang putih 4 ulas (tumbuk hingga halus)
-Masukkan sos tomato 1/2 cawan
-Masukkan sos tiram 3/4 cwn
-Masukkan sos cili 1 cawan
-Masukkan kicap pekat manis 1 cawan
-Masukkan Lea & Perrin sos – renjis saja
-Masukkan lada hitam kisar 2 sudu besar
-Tak perlu letak garam, gula dan serbuk perasa
-Gaul kesemuanya dan masukkan dalam bekas. Perap beberapa jam lagi lama lagi sedap.
Cara memasak
– Guna Pan Fry masukkan sedikit minyak masak.
– Susunkan lamb di atas Pan Fry termasuk dengan sos perapan tadi. Guna api perlahan.
– Alih-alihkan lamb masak hingga betul-betul masak. Lamb tak perlu masak lama sebab dagingnya memang lembut. Tak perlu garing, masak medium rare barulah marbeles.
– Dah masak angkat dan letakkan di dalam pinggan. Masukkan sekali sos yang kita masak sekali dengan lamb tadi.
– Ulang masak lamb hingga selesai semuanya. Untuk ulang masak tak perlu letakkan minyak dalam Pan fry lagi. Siap!
Cara buat mashed potatoes
-Guna US potato 4 biji – optional
-Potong dadu dan rebus. Dah empuk angkat dan toskan
-Masukkan daalm bekas dan lenyek hingga halus.
-Masukkan 2 sudu besar butter
-Masukkan 1/2 atau 1 cawan susu full cream dan sedikit garam.
-Masukkan serbuk lada hitam 1 sudu besar
-Kacau sentiasa di atas api perlahan. Agak-agak dah masak tutup api
Boleh dihidangkan.
Cara buat sos black pepper
Bahan-bahan:
2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
2-3 cawan air
5 sudu besar kicap manis
Sos tiram 1 atau 2 sudu besar
Black pepper 1 sudu besar
1 kiub pati ayam
Garam, serbuk perasa dan gula secukup rasa
Cara membuat
Panaskan butter hingga cair
Masukkan tepung gandum 2 sudu besar dan kacau hingga berketul-ketul.
Masukkan 2 atau 3 cawan air
Masukkan 5 sudu besar kicap pekat Manis
Masukkan 1 atau 2 sudu besar sos tiram
Masukkan kiub pati ayam sebiji
Masak hingga sos didih dan pekat.
Rasa dulu, baru masukkan garam, serbuk perasa dan gula. Siap!
Cara buat coleslow
-2 biji lobak merah – diparut
-1/4 atau 1/2 biji kobis – potong halus
-Campurkan kedua sayur. Ambil sayur dalam segenggam atau lebih, sebiji bawag Holland dan masukkan ke daalm blender.
-Masukkan susu full cream 1/2 cawan
-Kisar sekejap jangan terlalu halus.
-Tuang dalam bekas dan campur dengan baki sayur tadi.
-Masukkan mayones lebih kurang 1/2 cawan, sedikit garam, cuka makan 1 sudu besar dan gaul bagi rata.
-Masukkan dalam peti ais dan hidangkan sejuk lagi sedap.