Menjelang malam kita biasanya akan berdepan dengan masalah nyamuk tak kira di luar mahupun dalam rumah. Kadang-kadang dalam kereta juga.

Ada masa kehadiran nyamuk ini agak banyak sampai tak ‘lut’ menggunakan penyembur atau ubat nyamuk.Jika berdepan dengan situasi ini mungkin boleh cuba cara yang dikongsi oleh netizen dalam Facebook Berkebun Di Rumah

Teknik halau nyamuk ini hanya mengguna satu bahan yang mudah saja tapi berkesan untuk bukan saja mengelakkan nyamuk tapi juga mematikannya. Bahannya cuma cecair pencuci pinggan! Berikut adalah kaedahnya.

Teknik Hapus Nyamuk Guna Pencuci Pinggan. Ajaib Betul, Nyamuk Kerumun Kemudian Mati

IKLAN

Teknik halau nyamuk guna pencuci pinggan

Bagi mengawal nyamuk, saya menggunakan cecair pencuci pinggan (Lemon Fresh Joy atau Harimau Kuat) dengan keharuman lemon (botol kuning) dan ia berkesan.

Ia murah dan tidak toksik seperti penggunaan penyembur. Tip ini telah diperkenalkan di satu forum gardening. Caranya;

1. Letak sedikit air di pinggan makan warna putih dan tambahkan beberapa titisan cecair pencuci Lemon Fresh Joy / Harimau Kuat.

IKLAN

Teknik Hapus Nyamuk Guna Pencuci Pinggan. Ajaib Betul, Nyamuk Kerumun Kemudian Mati

2. Kemudian letak pinggan ini di beranda, meja, kerusi di dalam ataupun di luar rumah.

IKLAN

3. Tak pasti apa sebenarnya yang membuat nyamuk itu tertarik kepadanya, sama ada pada haruman lemon ataupun pinggan berwarna putih itu. Tetapi nyamuk akan berkerumun ke situ dan akan jatuh mati tak lama selepas terminum cecair di pinggan dalam lingkungan 3m dari pinggan itu.

Cubalah! Mungkin agak ‘trivial’, tetapi ia boleh bantu kawal nyamuk-nyamuk pembawa virus seperti denggi di sekitar rumah.

Sumber: Facebook Berkebun Di Rumah

Selain itu:  Berat Turun 40 Kg. Dalam Masa 3 Bulan, Pemuda Ini Kongsi Jadual Makan 6 Kali Sehari & Diet Yang Dipraktikkan
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI