“Kecewanya hati, 7 pagi siap masak.9 pagi hantar, 11 pagi dah basi. Rugi modal, masa dan tenaga,” demikian luahan seorang peniaga,Cik Ijan selepas menyiapkan tempahan nasi goreng.
Hanya selepas beberapa jam dimasak, nasi goreng sudah basi. Peniaga ini bagaimanapun akur dengan kesilapan beliau semasa menyediakan hidangan ini.
Untuk dijadikan pengajaran bersama beliau berkongsi beberapa tip jika menggoreng nasi goreng agar tak cepat basi.
Pesannya bagi memastikan nasi goreng tahan lama pastikan ia digoreng dengan cara berikut;
Ads
1. Bahan rencah perlu digoreng garing.
2. Goreng nasi menggunakan api yang besar.
Ads
3. Nasi perlu digoreng sehingga nampak berasap.
4. Goreng nasi hingga garing.
Ads
“Silap saya tak goreng dengan api besar sampai naik asap dan tak goreng nasi hingga garing. Bahan rencah semua saya goreng garing dengan api besar.
“Tapi masa nak masukkan nasi, saya kecilkan api dan gaul rata sahaja tak buka api besar. Rugi modal, masa dan tenaga. Pengalaman untuk saya, 5kg beras bazir,”katanya yang mengambil pengajaran daripada situasi tersebut.
Mula hari ini ramai mak-mak yang packing barang untuk pulang beraya. Bab ini sebenarnya mencabar terutama kalau yang ada anak lebih tiga orang dan masih kecil.
Bayangkan kalau nak cuti seminggu berapa banyak baju dan kelengkapan lain yang perlu dibawa. Supaya tak pening boleh ikut tip packing dari Hani Mynis.
1. Stok baju paling kurang 3 hari
Kalau balik seminggu takkan nak bawa baju untuk seminggu jugak kan. Penuh kereta dengan pakaian nanti. Jadi boleh packing baru untuk 3 hari. Lepas 3 hari recyle baju yang sama selepas dibasuh.
2. Buat senarai supaya tiada yang tertinggal
Boleh buat senarai begini. Lengkap!
3. Gulung jangan lipat
Selain dari mengurangkan kedut cara ini juga jimat ruang dalam beg. Jadi boleh letak lebih banyak barang lain. Untuk kain yang lembut ikat dengan getah supaya tak terburai
4. Asingkan baju raya
Untuk baju raya seperti baju kurung gulung sekali dengan tudung, begitu juga dengan baju Melayu, gulung dengan sampin/kain pelikat. Buat begini untuk semua anak.
5. Baju raya beg asing
Untuk lebih mudah asingkan beg baju raya dengan pakaian harian supaya tak perlulah punggah beg di pagi raya nanti. Semua keperluan raya ada dalam satu beg, termasuklah songkok.
6. Pakaian dalam letak dalam beg kecil
Asingkan untuk setiap anak supaya senang cari. Masuk juga stoking, sapu tangan dan lain-lain.
7. Bawa beg baju kotor
Supaya tak bercampur pakaian kotor dengan keluarga lain. Nak basuh pun senang. Elakkan tercicir baju masa nak packing balik.
8. Bawa juga penyangkut baju untuk setiap sorang supaya senang nak sangkut baju lepas diseterika.
9. Satukan set pakaian anak
Untuk pakaian anak, baju dan seluar nya hani gulung dan securekan dgn getah. Kalau minta suami tolong ambilkan pun takde masalah mismatch baju seluar lagi. Bawa lebih set pun takpe dari kurang sbb budak budak ni tak terjangka comotnya lagi-lagi balik kampung.
10. Atasnya hani letak tuala dan beg kecil khas utk letak seluar dalam, tuala kecil dan lain-lain.
Tambahan
Tudung instant, kardigan
Balik kampung takkan dan sepanjang masa pakai tudung lilit. Bila ada yang datang terus jer sarung tudung instant dan kardigan. Tak perlulah nak tukar baju bagai.
Medical kit
Satukan dalam bekas ubat harian yang perlu diambil begitu juga ubat anak seperti ubat demam, batuk, selesema atau alahan. Mana tahu tak sihat di kampung, klinik pula tutup waktu hari raya.
Charger, power extension, seterika
Kalau terlupa alat ini kita mungkin terpaksa menunggu giliran untuk charge telefon dan juga seterika baju.
Sengkuang punya banyak kegunaan dalam masakan, selain sengkuang calit yang popular itu, ia digunakan dalam rojak, popia, colek, tauhu sumbat dan banyak lagi hidangan. Jadinya kalau nak tanam memang berbaloi.
Cara penanaman sengkuang juga sebenarnya mudah. Ia lebih subur ditanam di batas tapi boleh juga ditanam dalam pasu. Langkah penanaman adalah seperti berikut;
1. Sediakan biji benih sengkuang. Boleh dibeli dinurseri atau secara online. Sebelum ditanam benih sengkuang direndam terlebih dahulu ke dalam air sehingga semalaman.
2. Sediakan batas atau jika menggunakan pasu pilih 18 inci atau apa-apa bekas bersaiz besar.
3. Campuran media atau topsoil untuk di tanam dalam pasu atau batas. Boleh menggunakan jenis tanah yang lain asalkan jangan tanah clay.
4. Buat lubang sedalam kira-kira satu inci setengah dalam pasu atau batas.
4. Masukkan sebiji sengkuang yang telah direndam semalaman ke dalam lubang. Jika ditanam dalam pasu, pastikan satu pasu untuk satu benih sengkuang. Ini bertujuan agar tidak ada persaingan dan akar sengkuang bebas bergerak.
5. Timbus lubang dengan tanah dan siram dengan air secukupnya.
6. Letak pasu-pasu itu di tempat yang ada pancaran matahari dan jangan lupa menyiram dengan air secukupnya agar tanah sentiasa lembap. Benih sengkuang mulai bercambah setelah 5 hingga 14 hari disemai. Ia mengikut kadar kelembapan tanah. Namun jika tanah terlalu basah pula benih sengkuang akan berkulat dan mati.
Ubi sengkuang boleh dituai 4-5 bulan selepas ditanam dengan cara menggali. Bagi menghasilkan ubi sengkuang yang besar dan banyak ia perlu ditanam di atas batas.
Selalu makan tomyam putih ini di restoran saja, tapi kalau nak buat kat rumah boleh saja.
Boleh cuba cara yang dikongsi oleh Puan Cik Nadzri. Menariknya tomyam putih ini dihasilkan dari air basuhan beras. Tiap orang ada caranya kan. Boleh cuba buat tom yam putih cara ini pula.
1. Sediakan air cucian beras, ambil basuhan kali kedua. Masukkan dalam periuk dan nyalakan api.
2. Masukkan lengkuas.
3. Masukkan serai yang diketuk.
4. Masukkan ayam yang dipotong kecil
5. Masukkan lobak merah
6. Ketuk bawang putih, masukkan sekali dalam periuk
7. Masukkan bunga kobis.
8.Masukkan cili padi yang diketuk
9. Masukkan daun limau purut
10. Potong bulat bawang Holland dan masukkan sekali.
11. Masukkan 3 sudu sos ikan
12. Apabila lobak sudah empuk masukkan udang dan sotong.
13. Masukkan air perahan limau nipis.
14. Masukkan tomato yang dibelah.
15. Akhir sekali, supaya bau tomyam lebih menyerlah, masukkan daun ketumbar.
Tanam pokok anggur sekitar rumah dengan hasil yang bergayutan memang buat kita teruja. Ya, jangan ingat anggur boleh ditanam di kawasan iklim sejuk saja.Di rumah...