Tak rajin nak masak banyak lauk dan dalam peti sejuk ada ayam saja. Kalau macam ini boleh buat ayam butter milk. Lauk ini memang lagi sedap makan dengan nasi tanpa campur dengan lauk lain.

Dan kalau nak hasilnya ayam butter milk yang sedap boleh guna cara Nasriah Ramli yang mendapat 13 ribu perkongsian di Facebook. Ayam butter milk ini akan tetap rangup berkuah, sebab digoreng menggunakan tepung salut.

Cara buat ayam buttermilk

Bahan-bahan
Isi ayam dipotong
Tepung salut ayam goreng Bestari secukupnya
2 sudu mentega
Bawang putih dicincang
Daun kari
1/2 tin susu cair
Cili padi – dipotong
2 sudu susu pekat
1/2 cawan air
Garam dan gula secukupnya

Tip Buat Ayam Buttermilk Yang Sedap, Rangup Walaupun Berkuah. Guna Tepung Salut Ini

Cara memasak

1. Isi ayam digaul garam serta sikit gula. Kemudian salut dengan tepung. Goreng dan ketepikan.

IKLAN

Tip Buat Ayam Buttermilk Yang Sedap, Rangup Walaupun Berkuah. Guna Tepung Salut Ini

2. Panaskan minyak dan tumis 2 sudu besar butter bersama bawang putih & daun kari.

Tip Buat Ayam Buttermilk Yang Sedap, Rangup Walaupun Berkuah. Guna Tepung Salut Ini

3. Apabila sudah naik bau, masukkan 1/2 tin susu cair.

IKLAN

ku

4. Apabila mendidih, masukkan hirisan cili padi.

Tip Buat Ayam Buttermilk Yang Sedap, Rangup Walaupun Berkuah. Guna Tepung Salut Ini

5. Kemudian masukkan 2 sudu makan susu pekat bersama 1/2 cawan air. Jika suka kuah pekat, boleh tambah 1 sudu makan tepung jagung.

IKLAN

Tip Buat Ayam Buttermilk Yang Sedap, Rangup Walaupun Berkuah. Guna Tepung Salut Ini

6. Selepas mendidih masukkan garam & sedikit gula putih. Akhir sekali, masukkan isi ayam yang digoreng tadi. Gaul rata dan tutup api.

Tip Buat Ayam Buttermilk Yang Sedap, Rangup Walaupun Berkuah. Guna Tepung Salut Ini

Selamat mencuba.

Sumber: Nasriah Ramli

Selain itu:  Kalau Rumah Kecil, Boleh Buat Dapur 'Open Concept' Macam Ini. Ringkas & Kemas
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI