Asal tanam untuk makan sendiri tapi hasil penjagaan yang elok punyalah cepat pokok kucai ini membiak.Sudahnya kini dah boleh jual pula di pasar untuk tambah pendapatan.
Ini perkongsian Norsakinah Wahab yang menanam pokok sayur ini di sekitar rumah saja. Bagi yang nak cuba tanam boleh ikut cara yang dikongsi oleh beliau. Tak susah mana pun.
Tip tanam kucai supaya cepat membiak
Kucai kampung, asal tanam untuk makan sendiri. Makin lama makin membiak
Sekarang dah boleh jual kat pasar.
Tip tanam kucai
1. Media tanaman guna tanah top soil dan abu sekam padi
2. Tanam guna ubi dan saya hanya letak 3 ubi dalam polibeg 14×14.
Ads
3. Selepas sebulan ditanam daun kucai kena kerat. Kucai akan cepat membiak setiap kali dikerat.
4. Pokok kucai perlukan cahaya matahari pagi dan petang. Jika letak di tempat teduh kucai tidak akan membiak.
Ads
5. Siram pagi dan petang terutama jika cuaca panas.
6. Untuk pembajaan, letak baja tahi kambing atau baja kopi.
Bila musim cuti sekilah anak-anak ada di rumah, kita memang kena ada banyak stok makanan. Kalau nak jimat dan senang kerja boleh ikut seperti perkongsian Naz Reen ini.
Hanya buat satu doh tapi boleh dapat 3 jenis hidangan iaitu donat, roti pizza dan roti sosej. Roti piza dan roti sosej boleh makan terus, donat pula boleh frozen makan lain kali. Kan mudah macam ni. Nak buat pun seronok!
Buat satu doh dapat 3 menu – donat, roti sosej & roti piza
Hanya guna satu resepi, dapat hasilkan 3 jenis hidangan ini!
1. Donat
2. Roti Pizza
3. Roti Sosej
Cara membuat boleh ikut bahan dan langkah di bawah.
Bahan A
1 cawan air suam (suam panas)
2 sudu besar susu pekat
1 peket yis (mauripan)
Satukan semua bahan dalam jug dan kacau hingga larut. Biarkan sehingga yis berbuih/ kembang. Sementara tunggu kembang, sediakan bahan-bahan B.
Bahan B
5 cawan tepung gandum (saya guna cap Ros)
3 sudu besar majerin (saya guna Planta)
Masukkan dua bahan ini dalam besen dan gaul sebati.
Bahan C
3/4 cawan air paip/ mineral
Kalau tak tahu bagaimana untuk sukat, ambil gelas dan anggap gelas itu ada 4 bahagian. Isi 3 bahagian gelas tu. Maknanya tak sampai 1 cawan air digunakan.
INFO : Pastikan cawan yang sama untuk sukat air & tepung.
Langkah penyediaan
1. Apabila yis dah cukup kembang, masukkan ke dalam Bahan B dan gaul.
2. Tambah bahan C sedikit demi sedikit. Uli sampai doh tak melekat di tangan/ sampai lembut. (Saya uli 10 minit).
3. Tutup bekas dan biar hingga kembang 20 minit.
4. Bila doh sudah kembang, tumbuk-tumbuk doh dan bentuk ikut cita rasa.
5. Jika buat donut, selepas dibentuk biarkan doh kembang kemudian boleh terus digoreng.
Untuk buat donat frozen, goreng separuh masak. Selepas sejuk boleh bungkus dan simpan dalam peti sejuk.
6. Untuk roti piza, letak topping yang disukai (saya letak hirisan sosej, bersama sos dan mayones). Bakar pada suhu 180°c selama 20 minit. Siap!
7. Begitu juga roti sosej, balut sosej dengan doh ikut kreativiti, biar kembang kemudian boleh bakar selama 15-20 minit, boleh juga digoreng.
Kalau ikut cara yang dikongsi mudah saja membuatnya. Berbaloi kalau nak cuba buat sendiri di rumah.
Artikel ini disiarkan dengan keizinan penulis. Posting asal boleh rujuk di SINI
Masuk hari ke 10 Ramadan ada yang dah buntu nak masak apa untuk berbuka puasa. Lagi pening masakan untuk sahur.
Biasanya bila dah pertengahan puasa kita nak sesuatu yang simple saja. Sebagai idea untuk korang yang buntu boleh masak telur bungkus.
Ada ayam, telur dan sayur lengkap hidangan. Untuk sahur sesuai sangat. Jika nak cepat, bahagian isi masak siap-siap. Cara membuatnya boleh ikut resipi yang dikongsi oleh Roslina Omar.
Buat sendiri telur bungkus, menu sahur paling senang dan lengkap
Bahan dicincang:
1 biji bawang holand
1 biji tomato
Sedikit lobak merah
3 ulas bawang putih
Isi ayam
Bahan lain:
3 biji telur – pukul dengan garfu
Sedikit daun bawang – dihiris
Gula dn garam
Cili kisar
Sos ikan,sos cili,sos tiram
Cara membuat:
1. Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan isi ayam, kacau.
3. Masukkan cili kisar bersama sos cili, sos ikan dan sos cili. Masak sampai agak kering.
4. Kemudian masukkan lobak merah dan masak hingga lobak lembut.
5. Seterusnya masukkan garam, gula dan bahan perasa. Kacau sebati dan tutup api, tabur daun bawang.
6. Untuk telur, panaskan kuali masak telur dadar kemudian letakkan inti di tengah dan bungkus.
Potong bahagian tengah, boleh juga tuang sos cili atas telur bungkus.
Jika tanam sendiri serai di rumah, selalu terjadi bila ingin memotong atau mencabut serai tangan akan tercalar dek daunnya yang agak tajam. Kalau nak ambil banyak, lagi banyaklah calar kena pada tangan.
Tapi ada tip menarik yang dikongsi oleh Tarique Syaman melalui akaun Tik Tok miliknya tentang cara cabut serai tanpa mencederakan tangan atau lengan. Ini caranya;
1. Ketuk dulu rumpun serai dan selak sekeliling pokok jika sudah terlalu rimbun supaya jika ada haiwan yang berlindung dalam rumpun ini ia keluar terlebih dahulu.
2. Sebaiknya pakai seluar untuk melakukan kaedah ini ya. Berdiri dalam keadaan membelakangkan pokok serai dan langkah ke belakang (reverse) agar rumpun pokok serai berada di antara kaki.
3. Bila daun serai ini ada di belakang badan, bolehkan cangkul atau potong akar pokok serai. Boleh ambil serumpun atau beberapa batang serai ikut keperluan. Cara cabut serai kaedah ini memang lebih mudah dan daun serai tak akan terkena tangan.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...