Keledek Jepun ini memang enak direbus dan dimakan panas-panas. Kalau suka menikmatinya elok tanam sendiri, dalam pasu pun boleh.
Jika mahu keledek Jepun yang ditanam ini banyak isi boleh gunakan cara yang dikongsi oleh Cikwan Redzuan Jelani.
Tip tanam keledek Jepun dalam pasu
1. Beli keledek ini kemudian ambil ubi yang agak kecil dan basahkan sedikit.
2. Simpan keledek ini dalam bekas yang kedap udara dan letak tempat redup! Boleh letak tepi sinki supaya senang nampak, takut terlupa.
Ads
3. Selepas 2 minggu intai keledek dalam bekas tadi. Kalau dah keluar tunas, boleh pindahkan dalam polibeg!
4. Medium untuk keledek kena tanah yang peroi. Tanah tak boleh padat, jika padat nanti tiada ubinya.
Ads
5. Kalau nak tanam dalam pasu medianya 2:1 iaitu 2 bahagian cocopeat campur dengan 1 bahagian tanah hitam!
Ads
6. Baja boleh juga baja organik. Tempoh tuaian hasil 2 bulan, yang ini baru sebulan. Cabut sebab tak nak ubi besar sangat! Nak saiz comel comel begini.
Karipap sardin antara kegemaran ramai juga. Ini antara kuih yang selalu kita beli. Cuma kejadian biasa berlaku, nak beli karipap sardin tapi dapat kentang. Frust betul.
Untuk pembuat karipap sardin nak mudah bezakan boleh buat bentuk yang berbeza sikit, macam yang dikongsi oleh Che Pah Che Gu.
Buat sendiri karipap sardin, bentuk tiga segi
Bahan untuk kulit karipap
1kg tepung gandum
3 sudu makan tepung beras
1 1/2 cawan minyak jagung
3 sudu besar mentega
1/2 sudu teh garam
750 ml air sejuk atau air campur ais (1 1/2 cwn)
Cara membuat:
Cara panaskan minyak dan mentega. Nak guna margerin pun minyak masak pun boleh.
2. Tuang ke dalam campuran tepung beras dan gandum. Guna senduk kayu sebatikan macam serbuk roti.
3. Kemudian masukkan secawan air dulu. Sebatikan. Kalau keras tambahkan air lagi dan uli.
4. Perap selama 30 minit kemudian barulah boleh guna untuk masukkan inti.
Bahan untuk inti sardin (1 kg tepung)
2 tin sardin yang besar
1 biji bawang holland
3 ulas bawang putih
4 sudu makan lada kisar
Sedikit halia
1/2 sudu jus limau supaya hilang bau hanyir ikan.
Kulit kayu manis 2 batang.
Cara membuat
Asingkan sos sardin. Hancurkan ikan guna garfu
2. Bawang dan halia kisar kasar. Tumiskan bersama kayu manis dan cili kisar. Dah naik bau masukkan sardin dan perasakan.
3. Untuk mendapat bentuk seperti dalam gambar timbang doh dalam 40 gram.
4. Canai doh membentuk bulatan. Lipat dua bulatan doh tadi.
5. Kemudian bahagi dua separuh bulatan tadi. Boleh potong guna lidi. Nak guna belakang pisau pun boleh. Nanti akan jadi macam poket bila dibuka. Masukkan inti dan kelim macam biasa.
6. Boleh terus goreng atau boleh dibuat frozen juga.
Rumput sambau ini memang ada banyak di sekitar rumah kita. Tepi rumah, belakang rumah, dalam longkang, dalam pasu, tepi jalan, dalam garaj. Pendek kata semua tempat rumput ini tumpuh. Ia tumbuh merata termasuk di tanah yang selalu dipijak.
Walaupun ditebas, dimesin, dicangkul malah diracun sekalipun rumput ini tetap akan tumbuh Kembali. Sebab itulah ia juga dipanggil rumput liat atau rumput degil.
Kaedah ‘matikan’ rumput sambau, tak tumbuh dah
Namun dikongsi oleh Azhar Che Soh untuk menghapuskan rumput sambau ini sebenarnya ada caranya terutamanya jika mahu menggunakan semburan racun rumput.
Siapa alami masalah rumput sambau ini di halaman rumah. Rumpur ini memang sukar dihapuskan dengan cara biasa. Di sini saya kongsi kaedah paling mudah untuk dipraktikkan bagi mematikan rumput ini yang mana perlu menggunakan semburan racun rumput.
Cara-cara
1- Sembur rumput dengan racun.
2- Selepas diracun, tutup dengan plastik ‘silver shine’. Plastik ini ada dua permukaan berbeza warna. Sebelah hitam sebelah silver yang mana berfungsi untuk cahaya matahari.
3. Pastikan bahagian warna silver diletak di atas, hitam bawah. Biji benih rumput kalau bercambah bawah plastik ni, lama-lama akan mati, sebab gelap dan panas.
4. Tutup rumput dengan plastik silver shine ini dalam tempoh yang agak lama atau sehingga rumput kering, reput dan mati.
Cara ini insya-Allah rumpi akan mati hinggalah ke umbisi.
Nota: Rumput sambau ini jangan sesekali dipotong dan bakar. Ia akan hasilkan lagi banyak benih dan tambah subur. Ini kerana bahagian yang terbakar itu akan jadi baja yang menyuburkannya lagi.
Kaedah matikan selain rumput sambau
Ada banyak cara yang boleh digunakan untuk mematikan rumput liar sekitar rumah. Antaranya dengan membuat bancuhan berikut;
-500 gram garam
-1 botol cuka
-1 periuk kecil air panas
-2-3 titis pencuci pinggan (Sun Light)
Bancuh garam dan cuka dengan air panas hingga sebati. Kemudian titis pencuci pinggan ke dalam bancuhan.
Kemudian masukkan dalam pam dan boleh sembur pada rumput. Jika sembur waktu pagi, esok akan nampak hasilnya, semua ‘clear’.
Kalau kat rumah ada pokok mangga, boleh buat kerabu mangga ala Thai ini. Selalu makan kat restoren, kali ini kita buat sendiri.
Cara membuat boleh ikut perkongsian Chef Asma Nordin ini. Kerabu mangga ini ratah macam tu pun sedap. Nak makan dengan nasi pun boleh.
Bahan -bahan :
Mangga muda – diracik
Udang kering – disangai & kisar kasar @ ditumbuk
Kacang goreng – ditumbuk
Bawang merah – dihiris
Serai
Cili padi
Air limau nipis
Daun kesum
Bunga kantan
Sos sotong atau ikan
Garam & gula secukup rasa.
Cara membuat
1.Semua bahan diracik, dihiris dan dimayang halus dicampurkan sekali.Gaul hingga sebati.
2.Masukkan sos sotong, air limau nipis, garam dan gula. Gaul dan sesuaikan rasa ikut citarasa sendiri.
Tip nak lebih sedap, kena lebihkan udang kering. Nak letak daun ketumbar pun boleh.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...