
Keledek Jepun ini memang enak direbus dan dimakan panas-panas. Kalau suka menikmatinya elok tanam sendiri, dalam pasu pun boleh.
Jika mahu keledek Jepun yang ditanam ini banyak isi boleh gunakan cara yang dikongsi oleh Cikwan Redzuan Jelani.
Tip tanam keledek Jepun dalam pasu
1. Beli keledek ini kemudian ambil ubi yang agak kecil dan basahkan sedikit.
2. Simpan keledek ini dalam bekas yang kedap udara dan letak tempat redup! Boleh letak tepi sinki supaya senang nampak, takut terlupa.
3. Selepas 2 minggu intai keledek dalam bekas tadi. Kalau dah keluar tunas, boleh pindahkan dalam polibeg!
4. Medium untuk keledek kena tanah yang peroi. Tanah tak boleh padat, jika padat nanti tiada ubinya.
5. Kalau nak tanam dalam pasu medianya 2:1 iaitu 2 bahagian cocopeat campur dengan 1 bahagian tanah hitam!
6. Baja boleh juga baja organik. Tempoh tuaian hasil 2 bulan, yang ini baru sebulan. Cabut sebab tak nak ubi besar sangat! Nak saiz comel comel begini.
Semoga bermanfaat
Sumber: Cikwan Redzuan Jelani
Jika Kemalangan & Kereta Terjunam Dalam Air, Langkah Ini Boleh Selamatkan Nyawa Anda!

Kejadian kenderaan terjunam ke dalam sungai, longkang sudah banyak kita dengar. Paling menyayat hati bila kejadian melibatkan banyak nyawa terkorban.
Dalam masa yang sama ia turut mencetuskan tanda-tanya, jika kejadian seperti ini berlaku pada kita apa yang perlu dilakukan. Info berikut mungkin boleh membantu ketika kecemasan sebegini.
1. Cuba fokus selamatkan diri
Walaupun panik dan ketakutan, kita perlu cuba untuk fokus pada satu matlamat iaitu menyelamatkan diri. Ini kerana sebaik terjunam ke dalam air yang dalam kita masa yang ada cukup singkat untuk menyelamatkan diri. Justeru kita perlu bertindak pantas.
2. Buka tali pinggang keledar
Perkara pertama yang perlu dilakukan sebaik kereta terjunam dalam air adalah buka tali pinggang keledar, jika tidak ia akan melambatkan tindakan kita untuk menyelamatkan diri.
3. Cuba buka tingkap
Sebelum kereta tenggelam lebih dalam cuba buka tingkap kereta. Fungsi elektronik dalam kereta selalunya masih boleh berfungsi selama tiga minit sebaik tenggelam dalam air.
4. Pecah cermin
Jika tingkap tidak boleh dibuka atau kita tidak sempat berbuat demikian, maka satu-satu jalan keluar yang ada adalah dengan memecahkan cermin kereta dengan cepat.
Gunakan alat tajam yang ada di dalam kereta untuk memecahkannya. Jangan cuba pecahkan cermin hadapan kerana ia dicipta untuk menahan impak yang kuat. Jadi agak sukar untuk memecahkannya.
Pilihan yang ada adalah memecahkan cermin tingkap bahagian kiri atau kanan kereta.
5. Boleh gunakan tempat sandar kereta!
Sekiranya tiada alat yang tajam di dalam kereta yang boleh digunakan untuk memecahkan pada cermin alternatif lain adalah dengan menggunakan tempat sandar kepala kereta anda!
Cabut tempat sandar kepala dari tempat duduk anda. Selepas berjaya mengeluarkannya, letakkan salah satu daripada dua rod besi itu di antara tingkap dan pintu dan masukkannya ke dalam.
Pastikan anda masukkan ke dalam salah satu bahagian bawah hujung tingkap, kerana itulah di mana ia paling mudah pecah.
6. Berenang pantas
Selepas tingkap berjaya dipecah, keluar segera dan berenang ke permukaan dengan pantas. Ketika ini kemahiran berenang sangatlah penting untuk memastikan anda selamat.
Acar Ikan Talang Buat Sendiri Lagi Sedap, Boleh Ikut Cita Rasa. Penambah Lauk & Selera Waktu Makan

Acar ikan talang ini elok sangat dijadikan stok di rumah. Kalau tak sempat masak, goreng telur makan dengan lauk ini pun memang dah cukup sedap. Silap-silap bertambah nasi.
Acar ini memang ada saja dijual tapi kalau buat sendiri lagi best. Boleh ikut cita rasa, nak lagi pedas pun boleh.
Jika nak cuba buat sendiri boleh ikut cara yang dikongsi oleh Norshakinah Shaleh.
Cara buat acar ikan talang
Penyedian bahan acar ikan talang
1. Mula-mula potong ikan talang masin (bukan ikan talang segar ya). Jangan potong kecil sangat, jangan besar sangat. Ini dalam 500gm, ambil bahagian isi saja. Tulang-tulang boleh simpan buat gulai.
2. Selepas siap potong rendam sekejap baru cuci bersih.
3. Kemudian tos dan goreng isi ikan talang tadi bagi garing. Dah garing toskan minyak (minyak goreng simpan untuk langkah seterusnya).
4. Sambil goreng ikan boleh kisar bawang besar, bawang putih dan halia. Kuantiti ikut agak-agak saja ikut kuantiti ikan.
5. Kisar pula cili kering.
6. Kemudian kupas bawang merah, bawang putih, halia dan cili padi. Basuh bersih. Bawang merah dan putih belah dua, halia potong mancis. Rendam semuanya dalam cuka. Jangan banyak sangat cuka. Nanti masam dan bau cuka.
7. Ini bahan-bahan perasa lain, gula melaka, lobak masin (basuh dulu), biji sawi, halba, kari ikan. Ambil juga serba sikit jintan manis, jintan putih dan biji ketumbar, sangai sekejap dan kisar halus. (Klik SINI untuk beli)
8. Ini pula bahan tambahan. Tak nak masuk pun boleh saja.
Cara memasak
1.Panaskan minyak yang bekas goreng ikan talang tadi tumis biji sawi dan halba. Dah naik bau masukkan bahan kisar tadi iaitu bawang dan halia tu.
2.Dah garing elok baru masukkan cili kisar. Tumis sampai betul-betul pecah minyak. Kemudian masukkan serbuk kari dalam 2 sudu, dan jintan kisar tadi.
3. Goreng lagi sampai pecah minyak, baru masukkan gula melaka. Masak lama sikit pun tak apa.
4.Bila bahan tumis dah masak elok, masukkan bahan-bahan yang direndam dengan cuka tadi. Masukkan sekali dengan cuka yang rendam.
5. Masukkan buah buahan kering, lobak masin dan ikan talang goreng tadi.
6.Gaul bagi sebati. Biar sampai pecah minyak sekali lagi. Kacau sekali sekala saja supaya ikan tak hancur. Biarkan acar atas api perlahan, bagi semua rasa sebati. Lagi lama lagi elok dan sedap.
7. Akhir sekali tabur bijan. Ok dah siap. Sejukkan sebelum letak dalam bekas.
Selamat mencuba.
Sumber: Norshakinah Shaleh.
Cara Masak Spicy Chilli Crab Yang Senang Tapi Rasanya ‘Sumpah Sedap’

Sedapnya dapat makan ketam pedas bercili atau spicy chilli crab, tak perlu nasi ratah macam tu saja lagi syok.
Minggu ni minggu gaji jadi bolehlah kalau nak hidang menu istimewa ini di rumah.
Nak makan di restoren harga hidangan ini memang mahal, makan pun tak puas jadi kalau nak jimat masak saja sendiri di rumah.
Caranya boleh ikut perkongsian Azlina Ina, bakers tersohor ini. Katanya ini cara yang paling ringkas tapi hasilnya ‘sumpah sedap’.
Cara masak spicy chilli crab yang simple tapi sumpah sedap
Bahan-bahan
1 kg ketam
– Cuci bersih ketam dan rebus dengan sedikit air
– Tambah sekeping asam keping dan sedikit garam. Tutup periuk, bila ketam tukar warna merah tutup api.
-Kenapa rebus sekejap? Untuk pastikan bahagian dalam ketam masak. Manis ketam takkan hilang sebab air rebusan akan digunakan semula nanti.
Bahan A (cincang halus)
1 labu bawang besar bombay
1 inci halia
3-4 ulas bawang putih
Cili padi -ikut kepedasan
(Cencang halus semua bahan di atas
3-4 sb cili kering kisar (jika suka, lagi sedap)
Bahan B
Sos 3 sekawan
8-9 sb sos cili
5 sb sos tomato
3 sb sos tiram
Bahan C
Tomato -sebiji cincang
Bawang holand – hiris
Cili padi (untuk hiasan)
Cara membuat:
1. Tumis bahan A sampai naik bau dan wangi.
2. Masukkan bahan B dan air rebusan ketam tadi. Tambah juga 2 sudu besar gula (untuk rasa sedikit manis) bersama garam dan perasa.
3. Masukkan bahan C. Waktu ini gunakan api besar. Kacau sebati dan masukkan ketam. Gaul rata sampai bahan sos menyelaputi ketam.
4. Bila ketam agak-agak nak masak, boleh perah limau kasturi atau limau nipis. Kacau. Kemudian boleh angkat dan hidang.
Selamat mencuba.
Sumber: Azlina Ina