Pokok herba yang banyak digunakan dalam masakan ini sebenarnya tidak susah untuk menanamnya. Nama saja western tapi boleh hidup dalam cuaca di negara kita.
Tanam sepokok pun dah mencukupi kerana pokok ini senang membiak jika betul penjagaannya. Cara tanam dan penjagaan pokok rosemary ini dikongsi oleh Dr Syahr Musafir
Tip tanam pokok rosemary supaya hidup subur & membiak
1. Pokok rosemary ini awalnya dibeli nurseri, beli anak pokok saja. Bila dah membesar bolehlah biakkan.
2.Caranya potong beberapa keratan batang pendek dan kecil, kemudian terus cucuk pada tanah. Daripada situ akan tumbuh anak pokok baru.
Ads
3. Elak letak anak pokok di tempat teduh (garaj) dan dalam rumah. Ini kerana pokok akan jadi tidak segar dan daun pun kekuningan. Sebaiknya letakkan di tempat panas dan pokok akan jadi sihat segar bugar.
4. Untuk siraman pula, sekurang-kurangnya lakukan satu kali sehari paling lama pun 1 kali dalam 2 hari. Siram banyak biarkan hingga tanah jadi basah.
Ads
5. Letak baja 1 kali sebulan dengan 1 sudu teh baja saja. Hanya menggunakan baja subur dibeli dari Kedai Eco.
Daun rosemary selain untuk masakan, perapan boleh juga masukkan dalam air teh o.
Kalau nak tanam pokok sup untuk makan sendiri kita guna cara yang mudah ini. Tak perlu tanam dari biji benih pun.
Cuma beli saja pokok sup di kedai runcit, kerat dan tanam bahagian pangkalnya. Ini cara yang digunakan oleh Adana Embong. Bagi yang nak cuba boleh ikut langkah penanaman yang dikongsi.
Cara mudah tanam pokok sup guna keratan
Kalau setakat tanam untuk masak guna saja cara ini;
1. Beli je sejambak daun sup pilih yang banyak batang & akar.
2. Sejambak pokok sup pecah-pecahkan kepada beberapa bahagian. Saya bahagikan kepada 4.
Potong bahagian daun dan boleh guna untuk memasak. Kalau banyak boleh letak dalam bekas yang berisi air untuk tahan lama, seminggu pun segar lagi.
3. Sediakan pasu atau polibeg yang diisi dengan cocopeat atau tanah yang beli kedai Eco pun boleh. Tapi jangan letak padat. Bila padat, air bertakung dan ini boleh menyebabkan akar cepat busuk.
4. Kuantiti tanah pun letak separuh saja dulu, bila pokok dah stabil nanti baru tambah tanah. Kemudian boleh tanam terus keratan pokok sup tadi. Boleh letak 3 keratan dalam satu polibeg.
5. Keratan yang baru ditanam ini hanya semburkan sedikit air, jangan terlalu banyak kerana akar boleh jadi reput. Letak keratan baru ditanam ini di tempat terlindung. Jangan letak tempat panas terus.
6. Bila pokok sup dah naik boleh tambah tanah dan juga baja organik/ baja kopi.
Roti puri cicah dengan sambal sardin, bilis atau kari memang sedap. Boleh jadi hidangan pagi atau petang pun boleh.
Kalau selalu buat guna yis atau Mauripan, kali ini boleh ikut cara Noraslinda Md Radzhi. Caranya tak menggunakan bahan tersebut tapi lebih rangup, roti sejuk pun tak kempis.
Cara buat roti puri tanpa yis yang rangup, tak kempis bila sejuk
Roti puri tanpa mauripan, lebih rangup dan bila roti sejuk tak kempis. Berbeza buat bila letak mauripan, roti dah sejuk, roti pun kempis. Lain org lain cara kan.
Bahan-bahan
1/2 kilo tepung gandum
1 sdk baking powder
1 biji telur
2 sdb marjerin
2 sdb susu pekat
Air
Cara membuat:
1.Tepung gandum, baking powder diayak.
2. Masukkan marjerin dalam tepung diajak tadi dan ramas dijadikan serbuk roti.
3. Masukkan susu pekat dan telur. Gaul dan ramas.
4. Tuang air sedikit demi sedikit. Uli hingga tak lekat tangan. Bulat-bulatkan. Biar doh rehat selama 20 minit.
5. Panaskan minyak, gelek atau canaikan doh dan goreng. Sambil itu curahkan minyak panas atas roti nanti akan jadi gelembung.
6. Bila dah agak keperangan balikkan. Siap
7. Hidang dengan sambal tumis, sambal sardin atau kari. Nak makan macam tu saja pun sedap.
Semua wanita idamkan dapur yang sentiasa kemas dan teratur. Tapi untuk mereliasasikan impian ini bajetlah yang jadi kekangan. Iyalah nak dapur kemas kenalah keluar modal beli barang untuk penstoran yang selalunya bukan murah juga.
Tapi kalau kurang bajet boleh ikut cara Dr Hani Mynis ini yang selalu saja berkongsi tip mudah uruskan kediaman. Menggunakan 10 barang dari kedai Eco RM2 saja pun dah boleh kemas.
1. Bakul
Bakul ialah barang penstoran kegemaran hani yang pertama. Hani suka gunakan bakul dlm satu2 ruang (rak atau laci) untuk cipta beberapa ruang. Tips hani utk beli bakul.
Hani lagi suka bakul bertapak segi empat dari bulat. Lebih menjimatkan ruang dan cantik dari segi visual.
Untuk sesuatu ruang, pilih bakul yang sama bentuk, jenis dan warna supaya lebih seragam.
pilih sama ada bakul bertutup atau tidak mengikut keadaan ruang dan barang yang diisi dalam bakul
Bonus kalau dapat pilih saiz bakul yang ngam-ngan muat dalam ruang tu. Hani pernah kongsi tutorial macam mana nak beli bekas yang ngam muat dalam satu ruang tu sebelum ni.
2. Bekas ‘tipuware’
Barang penstoran kedua yg bagi hani pelbagai-guna ialah bekas-bekas tipuware. Kalau masuk Eco, memang rambang mata hani tengok bekas tipuware yang pelbagai bentuk, saiz dan warna. Sama macam bakul, ni tips hani masa nak beli bekas tipuware.
Hani lagi suka bekas bertapak segi empat dari bulat. Lebih menjimatkan ruang dan cantik dari segi visual.
Untuk sesuatu ruang, pilih bekas yang sama bentuk, jenis dan warna supaya lebih seragam.
Pilih bekas yang boleh ditindih (stackable) untuk menjimatkan ruang.
3. Botol rempah kaca
Botol rempah kaca ni bagi hani nampak mahal walaupun harganya RM2. Tambah-tambah dengan label. Tapi bahagian besi kat penutup nya cepat berkarat kalau tak betul cara penjagaannya. Hani dah guna setahun tapi so far masih ok tak berkarat. Ni tips utk elakkan penutup bekas ni berkarat.
Bila lap dengan kain lembap (semasa nak bersihkan) wajib lap semula dengan kain kering.
Jgn biarkan dia kering sendiri Jangan letak kat tempat lembap.
4. Bekas kedap udara
Hani guna bekas ni utk simpan pes yang Hani buat setiap hujung minggu. Bekas kedap udara ni buatkan pes lebih tahan lama. Hani guna utk pes bawang putih dan bawang putih + halia utk pes ni bertahan dua tiga minggu.
5. Rak pengetus pinggan
Hani simpan pinggan utk tetamu dalam ni supaya bila tetamu datang hani angkut dengan rak ni sekali g basuh dan susun semula kat dalam rak ni
6. Rak kecil
Rak kecil ni hani rasa sempurna utk tambah ruang penstoran kat sesuatu ruang. Macam hani letak kat atas sinki ni utk hani letakkan botol sabun dan aksesori sinki. Bahagian bawah hani letak bekas bekal makanan yg hani letak sabun dan span basuh pinggan.
7. Jaring besi, shook dan command hook
Hani gunakan utk sangkut penapis-penapis.
8. Magazine holder
Hani gunakan utk simpan aluminium foil, cling wrap dan ziplock hani. Hani tampal kat pintu tuk maksimumkan penggunaan ruang kat dapur hani. Magazine holder ni hani beli kat ikea tp baru-baru ni Hani nampak kat Eco pun dah jual.
9. Pants hanger
Untuk hani susun botol-botol kegunaan pembersihan dan pencucian.
10. Bakul magazine holder
Hani gunakan pants hanger utk sangkut plastik sampah yang jenis gulung. Supaya senang nak ambil. Dan juga utk jemur kain lap yang lembap.
Masalah siling atau dinding 'leaking' di kediaman bertingkat memang boleh berpanjangan malah mampu mencetuskan konflik.Mana tidaknya kediaman kita dah cantik di deko tapi dek...